default-image

Διαφωνία για τη γραμμή στήριξης μεταξύ Στουρνάρα - κυβέρνησης

Οικονομία
Διαφωνία για τη γραμμή στήριξης μεταξύ Στουρνάρα - κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θεωρώ υποχρέωσή μου να διαχωρίσω τη θέση της κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στη φετινή έκθεση του διοικητή σχετικά με το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».

Η “κόντρα” της κυβέρνησης με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας περί της προληπτικής γραμμής στήριξης μετά την έξοδο από τα μνημόνια καλά κρατεί. Χθες, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε ξανά στην ανάγκη να υπάρξει ένα «δίχτυ ασφαλείας» μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει την προληπτική γραμμή στήριξης, για να λάβει άμεσα την απάντηση από την κυβέρνηση, που θεωρεί ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα...

Στην ομιλία του στην 85η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «δε θα πρέπει να δραματοποιείται το μέτρο της προληπτικής στήριξης», αν και εμφανίστηκε ταυτόχρονα θετικός και στο λεγόμενο αποθεματικό ασφαλείας (cash buffer).

Η προληπτική γραμμή στήριξης, όπως εξήγησε, θα μείωνε το κόστος δανεισμού της χώρας, καθώς θα διατηρήσει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα επαναγοράς της ΕΚΤ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και να απλοποιηθεί το φορολογικό πλαίσιο με μείωση των συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Διατήρησε δε αμετάβλητες τις προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος και το 2019 στο 2,4% και στο 2,5% αντίστοιχα.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας μακράς περιόδου οικονομικής προσαρμογής και θα επιτρέψει την επάνοδο στην κανονικότητα, εφόσον ωστόσο υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. «Υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχτεί αφετηρία ταχείας και διατηρήσιμης ανάπτυξης», ανέφερε και εξήγησε πως τέσσερα είναι τα κρίσιμα ζητήματα που θα επιδράσουν καθοριστικά στην πορεία της οικονομίας στο εξής:

α) Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

β) Η εμπέδωση της εμπιστοσύνης.

γ) Η ομαλή έξοδος στις αγορές.

δ) Το πλαίσιο εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, είπε ο κ. Στουρνάρας, «η λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 δε συνεπάγεται αποδέσμευση της χώρας από υποχρεώσεις» έναντι των δανειστών της. Αυτό που αλλάζει είναι η μορφή του πλαισίου εποπτείας.

Όπως εξήγησε, ο Κανονισμός 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου προβλέπει αυτόματη άσκηση εποπτείας μετά το πρόγραμμα, μέχρις ότου η χώρα αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει ενισχυμένη εποπτεία, αν κρίνει ότι συντρέχουν οι συνθήκες.

Τη θέση της κυβέρνησης από την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδας για την προληπτική γραμμή στήριξης έσπευσε να διαχωρίσει ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Υποστήριξε δε πως με το αίτημα της προληπτικής γραμμής δυσχεραίνει η προσπάθεια της καθαρής εξόδου.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΤτΕ και με την ιδιότητα του εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου, ο κ. Κουτεντάκης τόνισε: «Θεωρώ υποχρέωσή μου να διαχωρίσω τη θέση της κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στη φετινή έκθεση του διοικητή σχετικά με το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».

Όπως ανέφερε, ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η στρατηγική στόχευση όλων των καλοπροαίρετων πλευρών είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η διαμόρφωση θετικών προσδοκιών ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση. «Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε επίπεδο Eurogroup ότι η διαδικασία εξόδου θα υποστηριχτεί από τη συσσώρευση ταμειακών διαθεσίμων (cash buffer), μια πρακτική που εφαρμόστηκε με επιτυχία και σε άλλες χώρες κατά την έξοδό τους από παρόμοια προγράμματα», τόνισε.

Άσκησε δε κριτική στην ΤτΕ, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια ομαλής εξόδου «δυσχεραίνει σημαντικά όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News