Οικονομία

Eurogroup: Αποφασίζει για την Ελλάδα την Καθαρά Δευτέρα

Στην Ελλάδα η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία, ωστόσο δε συμβαίνει το ίδιο και στην Ευρώπη. Και μάλιστα την ημέρα αυτήν, την ερχόμενη Δευτέρα δηλαδή, θα πραγματοποιηθεί μια διπλή συνεδρίαση των δανειστών για το ελληνικό ζήτημα.

Στη σύνοδο του Eurorgoup της 19ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην προσωρινή ατζέντα, με αναφορά στην πορεία ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης και με επισήμανση ότι οι δύο τελευταίες εκκρεμότητες είναι αυτές των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του ΔΕΣΦΑ.

Την ίδια ημέρα "κλείδωσε" και μια άλλη συνεδρίαση, που ουσιαστικά αποτελεί και το πρώτο βήμα για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ESM. Αποφασίστηκε να λάβει χώρα η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM (σ.σ. αποτελείται από τους ΥΠ.ΟΙΚ. της Ευρωζώνης, που ουσιαστικά θα αλλάξουν "καπέλο", αφού θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο για την υπουργική σύνοδο).

Στόχος είναι οι διοικητές του ESM να εγκρίνουν το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Πρέπει να ακολουθήσει και μία 2η σύνοδος, σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, για να δοθεί το τελικό "πράσινο φως" για την υποδόση.

Στην ανακοίνωση του ESM αναφέρεται ότι θέμα της συνόδου του Συμβουλίου των Διοικητών της 19ης Φεβρουαρίου είναι η έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου. Επισημαίνεται ότι (ως είθισται) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υπογράψει το συμπληρωματικό μνημόνιο (SMoU) μετά την έγκρισή του από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι το Eurogroup του Ιανουαρίου είχε εγκρίνει την 3η αξιολόγηση και στόχος ήταν η καταβολή του πρώτου πακέτου υποδόσεων το δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου (σ.σ. 5,7 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν τώρα και άλλο 1 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο και μετά).

Η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης είναι η κορυφή του "παγόβουνου" όσων πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες/μήνες για να φτάσει η Αθήνα στην έξοδο από το 3ο μνημόνιο. Περιλαμβάνει μια ακόμη (πιο δύσκολη ενδεχομένως) 4η αξιολόγηση, με τα μεγάλα "αγκάθια" των αντικειμενικών και της μάχης για τα μέτρα/αντίμετρα που θα οδηγήσει σε ένα ακόμη πακέτο δόσεων (στα 11,7 δισ. ευρώ το προσδιορίζουν προς το παρόν οι Θεσμοί, με στόχο "μαξιλάρι" περίπου 10 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ESM και με το ΥΠ.ΟΙΚ. να στοχεύει, όπως έχει ανακοινώσει, σε "μαξιλάρι" ύψους 19 δισ. ευρώ).

Η διαπραγμάτευση που τώρα αρχίζει περιλαμβάνει, επίσης, τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος μαζί με το "γαλλικό κλειδί", καθώς και το ρόλο του ΔΝΤ και τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Η πίεση που ασκούν οι δανειστές καθρεφτίζεται και στην απόφασή τους για κάθοδο στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου σε επίπεδο επικεφαλής (σ.σ. λίγες ημέρες νωρίτερα θα προηγηθεί η κάθοδος των κλιμακίων).

Οι δανειστές θέλουν να οργανώσουν μαζί με την ελληνική πλευρά την εφαρμογή της νέας "γενιάς" από 88 προαπαιτούμενα, αλλά και να συζητήσουν το ελληνικό πρόγραμμα και το μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό, που πρέπει (όπως είπε ο επίτροπος Μοσκοβισί) να ανακοινωθούν πριν το Πάσχα, ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό εξάμηνο.

Σχόλια