default-image

Στόχος να "πλημμυρίσει" ξανά αμπέλια η Κρήτη

Κρήτη
Στόχος να "πλημμυρίσει" ξανά αμπέλια η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βάζοντας στόχους διεκδίκησης πρώτα και κύρια μιας νέας αναμπέλωσης στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα, αναλαμβάνει το τιμόνι της Ομοσπονδίας Αμπελουργών Ελλάδος, μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

Η θέση αυτή, άλλωστε, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για το νησί μας κυρίως, αφού, όπως ο ίδιος λέει ανοίγοντας τα χαρτιά του στη "Νέα Κρήτη" σήμερα, ο κρητικός αμπελώνας παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη δυναμικότητα αλλά και τα μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, τουλάχιστον στον τομέα των επιτραπέζιων σταφυλιών.

«Τα βασικότερα ζητήματα είναι άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού αμπελώνα, στήριξη σε όλα τα εξαγώγιμα προϊόντα και κίνητρα στους αμπελουργούς, τους οινοποιούς και τους αποσταγματοποιούς. Και αυτά τα κίνητρα πρέπει να είναι οικονομικά», όπως λέει στην εφημερίδα μας ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμπελουργών Ελλάδος.

Και προσθέτει ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα οι νεοεκλεγέντες εκπρόσωποι της οργάνωσης θα επισκεφτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα του θέσουν τα ζητήματα αυτά, αρχίζοντας τις πιέσεις τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Περιγράφοντας την κατάσταση στον αμπελουργικό τομέα, ο συνεταιριστής λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ότι, δυστυχώς, «οι αγρότες γύρισαν την πλάτη στην αμπελουργία όχι σήμερα που έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά πριν από μια εικοσαετία. Όταν δεν υπήρχε η υψηλή φορολογία. Όταν οι αγρότες ζούσαν πραγματικά έναν φορολογικό παράδεισο. Όλοι μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε σήμερα τι γίνεται με αυτά τα προβλήματα που βιώνει ο αγροτικός κόσμος...».

Έτσι λοιπόν ξεκαθαρίζει λέγοντας πως ο αμπελουργός της Ελλάδας χρειάζεται άμεσα στήριξη από το κράτος. «Τα δικά μας κρασιά είναι τα καλύτερα της Ευρώπης. Τα δικά μας σταφύλια ξεκλειδώνουν τις πόρτες στις καλύτερες αγορές επιτραπέζιων σταφυλιών. Το δικό μας κλίμα ευδοκιμεί πάρα πολύ στην αμπελουργία, και βλέπουμε μια περιοχή που ο γείτονας βάζει όψιμο σταφύλι και ο διπλανός του βάζει πρώιμο. Ο διπλανός τρυγάει το μήνα Ιούλιο και ο γείτονάς του τρυγάει το μήνα Σεπτέμβριο...».

Και συνεχίζει αναφέροντας, επίσης, ότι «έχουμε παραδείγματα με αμπελουργό που έχει μια πρώιμη επιτραπέζια ποικιλία και την κόβει γύρω στις 15 Ιουλίου και έχουμε και ένα γείτονά του λίγα μέτρα πιο πέρα, στην ίδια περιοχή, που έχει μια όψιμη ποικιλία και τρυγάει τέλος του Σεπτέμβρη. Καταλαβαίνουμε ότι αυτά στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχουν. Και ο χώρος της αμπελουργίας της χώρας είναι ένας καλός χώρος για να μπουν νέοι άνθρωποι. Αλλά χρειάζονται κίνητρα προς τους παραγωγούς», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.

Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής μάς λέει ότι άμεσα θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Βαγγέλη Αποστόλου, τόσο το Δ.Σ. όσο και το Ελεγκτικό Συμβούλιο, μαζί με αγροτικούς συλλόγους απ' όλη την Ελλάδα που έχουν σχέση με την αμπελουργία, «όπως είναι οι σύλλογοι των αποσταγματοποιών, οι σύλλογοι των οινοποιών κ.λπ. Όλοι μαζί θα πρέπει να πάμε ενωμένοι και να διεκδικήσουμε για τον ελληνικό αμπελώνα στήριξη. Το πρώτο πράγμα που ζητάει ο Έλληνας αμπελουργός είναι άμεσα αναμπέλωση και αναδιάρθρωση», ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο ο Μύρων Χιλετζάκης.

Και εξηγεί: «Μιλάμε για αναδιάρθρωση νέων ποικιλιών. Που αυτές οι ποικιλίες θα μπορέσουν να μας βάλουν στις αγορές. Αναδιάρθρωση νέων ποικιλιών που να μπορέσουν πλέον να αντέξουν στις κλιματολογικές συνθήκες που έχουν αλλάξει την τελευταία δεκαπενταετία...».

Κρασί: Τα οινοποιήσιμα σταφύλια

Τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Χιλετζάκης για τον τομέα του κρασιού είναι πολύ δυσάρεστα ως προς τη συρρίκνωση της παραγωγής λόγω κλιματικής αλλαγής, που, όπως λέει, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα.

«Στοιχεία του 2004: ΕΑΣΗ 22.000 τόνοι οινοποιήσιμα σταφύλια, ΕΑΣ Πεζών 18.000 τόνοι οινοποιήσιμα σταφύλια, Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρχανών 8.000 τόνοι οινοποιήσιμα σταφύλια. Και οι δύο μεγαλύτεροι ιδιώτες οινοποιοί γύρω στους 35.000 τόνους. Και όλοι μαζί οι πέντε μεγαλύτεροι οινοποιητικοί φορείς του νομού Ηρακλείου σήμερα δεν έχουν ποσότητα παραγωγής οινοσταφύλων ούτε 20.000 τόνους...».

Ο συνεταιριστής θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή πλέον για την Κρήτη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο στον αμπελουργικό τομέα όσο και γενικότερα για τον κρητικό λαό και την επιβίωσή του. Έτσι ξεκαθαρίζει ότι η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των αμπελουργών και γενικότερα των αγροτών.

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι, σε όλα τα αμπελουργικά προϊόντα, το 50% φεύγει στις εξαγωγές και το άλλο 50% καταναλώνεται στη χώρα μας.

Και επισημαίνει ότι πρόκειται για έναν τομέα που προσφέρει πολύ σημαντικό συνάλλαγμα για τη χώρα, αλλά και πολύ μεγάλη στήριξη στην ελληνική οικονομία και στον τομέα της εργασίας για τους νέους ανθρώπους που μπορούν να δουλέψουν στα αμπέλια, ή να ασχοληθούν με την παραγωγή.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι δεν έχει λογική βάση να φεύγει ακόμα και ένα κιλό προϊόντος στο εξωτερικό, καθώς κατά μέσο όρο κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας πάνω από 7 εκατομμύρια τουρίστες και φέτος περιμένουμε ακόμα και 10 εκατομμύρια τουρίστες, που θα μπορούσαν να καταναλώνουν μόνο τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News