default-image

Ετοιμάζονται για τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες

Οικονομία
Ετοιμάζονται για τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουν απομείνει λίγες ημέρες μέχρι την έναρξη των stress tests, και οι τράπεζες προχωρούν στις τελευταίες κινήσεις προετοιμασίας ενόψει της σημαντικής για το μέλλον τους διαδικασίας.

Η διαδικασία θα "κριθεί" από τα δείγματα ροής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που πρόκειται να δρομολογηθούν από τις 21 του μηνός, και οι οποίοι αποτελούν το βασικότερο προαπαιτούμενο μέχρι το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.

Ενόψει της έναρξης του stress tests στις ελληνικές τράπεζες, το περιβάλλον που διαμορφώνεται, με επίκεντρο την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την πορεία των πληρωμών, αναμένεται να αποτελέσει το αντικείμενο της συνάντησης του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τετάρτη σύσσωμη η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχει συνάντηση με τους τραπεζίτες στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προκειμένου να επισημανθούν τα δεδομένα και οι κρίσιμες παράμετροι των τεστ αντοχής.

Οι ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν στα stress tests με παραδοχές αισθητά καλύτερες σε σχέση με αυτές του 2015. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) προβλέπει σωρευτικά για την τριετία 2018-2020 ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 7,5%, σε αντίθεση με την πρόβλεψη για συρρίκνωση κατά 1% του ΑΕΠ την τριετία 2015-2017, σύμφωνα με το αντίστοιχο σενάριο στα stress tests του 2015.

Ωστόσο, η απόκλιση του δυσμενούς έναντι του βασικού σεναρίου είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή του 2015, αφού η EBA προβλέπει για την τριετία 2018-2020 απόκλιση κατά 9,9% του ΑΕΠ στο δυσμενές έναντι του βασικού σεναρίου (η αντίστοιχη απόκλιση στα stress tests του 2015 ήταν 5,9%).

Το μείζον, πάντως, στα επικείμενα stress tests είναι οι παραδοχές της EBA για τις τιμές των ακινήτων. Μια παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη για τις τράπεζες, αφού τα ακίνητα αποτελούν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις για τα περισσότερα δάνεια. Το δυσμενές σενάριο του stress test προβλέπει υποχώρηση των τιμών, τόσο για τα οικιστικά όσο και για τα εμπορικά ακίνητα, της τάξεως του 17% για την τριετία.

Το θετικό είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν στα stress tests με σημαντικά υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 (μεταξύ 15,1% και 17,8%), σε σχέση με τους αντίστοιχους που είχαν στα τεστ αντοχής του 2015 (μεταξύ 5,5% και 9,6%, μετά και την προσαρμογή του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, AQR), γεγονός που τους εξασφαλίζει ισχυρό κεφαλαιακό πλεόνασμα. Σημειώνεται πως στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα συμπεριληφθεί και η επίδραση της εφαρμογής του λογιστικού προτύπου IFRS 9.

Στην αυριανή συνάντηση των τραπεζιτών με τη διοίκηση της ΤτΕ, το πρωταρχικό θέμα θα είναι αυτό της αποκλιμάκωσης των "κόκκινων" δανείων και το κατά πόσον έχει ομαλοποιηθεί η πορεία εξυπηρέτησης δανείων σε καθυστέρηση, όπως επίσης πώς προχωράει ο σχεδιασμός για τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις NPLs.

Οι τράπεζες έχουν υπερβεί τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο δ' τρίμηνο 2017 και αναμένεται να εμφανίσουν μείωση των NPEs άνω των 2 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του μεγάλου όγκου καταγγελιών μη εξυπηρετούμενων δανείων και της ωρίμανσης νομικών ενεργειών. Ωστόσο, θα πρέπει να επιταχύνουν το βηματισμό τους στις αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, στις ρυθμίσεις και στις πωλήσεις NPLs.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να επισπεύσουν τις πωλήσεις δανείων, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό, στοχεύοντας σε επιπλέον πωλήσεις 4,7 δισ. ευρώ και αγγίζοντας τα 11,6 δισ. ευρώ συνολικές πωλήσεις μέχρι το Δεκέμβριο 2019. Επιπλέον στοχεύουν σε ρευστοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων 10,6 δισ. ευρώ και άλλες τόσες διαγραφές.

Επιμέλεια: Νίκος Κοσμαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News