default-image

Ξεπέρασαν το 1.000.000 οι συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης

Οικονομία
Ξεπέρασαν το 1.000.000 οι συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tη σταθεροποίηση της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών υπογραμμίζει η ετήσια επισκόπηση αγορών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το 2016.

Η αγορά τη χρονιά εκείνη ανήλθε στα 5,01 δισ. ευρώ, όση ήταν και το 2015. Και η συμβολή της στο ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 2,9%, ή 10 μονάδες βάσης υψηλότερα από την προηγούμενη χρονιά, κυρίως εξαιτίας της οριακής υποχώρησης του ΑΕΠ.

Στη σταθεροποίηση αυτή της αγοράς καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι σταθερές επικοινωνίες και οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης. Οι σταθερές επικοινωνίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, επανέκαμψαν το 2016 αφού οι ευρυζωνικές συνδέσεις αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά το 2002 αυξήθηκαν και οι συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας. Η αύξηση βεβαίως είναι οριακή, κατά περίπου 7 χιλ. συνδέσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης αποτελούν μια νέα πηγή εσόδων για τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών. Το 2016 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,1% και αντιστοιχούσαν στο 5,3% των συνολικών εσόδων του κλάδου. Μάλιστα η συμβολή τους στα έσοδα του κλάδου ήταν κατά 30 μονάδες βάσης αυξημένη συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Η ΕΕΤΤ ακόμη σημειώνει ότι οι συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης στο τέλος του 2016 ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, εκ των οποίων το 10% ήταν συνδέσεις μέσω Διαδικτύου.

Μόνον η αγορά της κινητής τηλεφωνία παρουσίασε πτώση το 2016, «φρενάροντας» έτσι μια πιθανή ανάκαμψη της αγοράς τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας τη συγκεκριμένη χρονιά αυξήθηκαν (+3,8%), αλλά παρατηρήθηκε μεγάλη κάμψη της κίνησης. Ο συνολικός όγκος κλήσεων μειώθηκε οριακά (-1%), ενώ ο αριθμός των SMS υποχώρησε θεματικά, κατά 20%.

Αντίθετα, αύξηση σημειώθηκε στην κίνηση δεδομένων (+48%), υποδηλώνοντας τη μετακίνηση των χρηστών από τις υπηρεσίες τηλεφωνίας/SMS των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στην επικοινωνία μέσω Internet (IP Telephony/Instant Messaging) που προσφέρουν οι Facebook, WhatsApp, Viber κ.ά.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι στο τέλος του 2016, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με τη διαδικτυακή υπηρεσία PriceScope, πρόσφεραν πάνω από 1.200 προϊόντα/πακέτα στην ελληνική αγορά, εκ των οποίων τα περισσότερα η Cosmote.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, ο συνδυασμός όλων των υπηρεσιών στις τηλεπικοινωνίες θα μπορούσε να δημιουργήσει πάνω από 90.000 πακέτα.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News