Οικονομία

Παρέμβαση στην εμπορική πολιτική της ΕΕ

Το κοινό κείμενο που συνυπέγραψαν οι 164 Ευρωπαϊκές Οργανώσεις παραδόθηκε την 1η Φεβρουαρίου, στην Ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου κ. Μάλμστρομ στην πρώτη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες της ΕΕ.

164 Ευρωπαϊκές Οργανώσεις, της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτα και φορείς αγροτών, μεταξύ των οποίων από την Κρήτη το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, δηλώνουν ότι απαιτείται μια διαφανής και δημοκρατική διαδικασία διαπραγμάτευσης και έγκρισης των διεθνών εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ από τα Περιφερειακά και Εθνικά Κοινοβούλια, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους θεσμούς της ΕΕ. 

Το Δίκτυο Seattle to Brussels και οι συνεργαζόμενες Ευρωπαϊκές Οργανώσεις αγωνίζονται ενάντια στις ρυθμίσεις διεθνών εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ όπως η CETA με τον Καναδά, ΤΤΙP με τις ΗΠΑ, με τις χώρες της Ν. Αφρικής και άλλες 50 που έπονται, οι οποίες πλήττουν τις τοπικές κοινωνίες και τις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, όπως είπε στο Ράδιο 98,4 ο Αριστείδης Παπαδάκης από την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου.
Στο κείμενο που υπογράφουν, αναφέρεται επίσης:

''Υπερασπιζόμαστε τα ποιοτικά ΠΟΠ-ΠΓΕ και βιολογικά προϊόντα των τοπικών κοινωνιών, την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, ενάντια στα μεταλλαγμένα και ενάντια στην υποβάθμιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προδιαγραφών της Ευρώπης. Υπερασπιζόμαστε τις αρχές και συμφωνίες του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη, για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, για τα ανθρώπινα, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Υπερασπιζόμαστε τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης, άρδευσης, ενέργειας, κοινωνικών υπηρεσιών και κυκλικής οικονομίας, ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίησή τους. 


Τα προτεινόμενα βήματα εκδημοκρατισμού περιλαμβάνουν την πλήρη διαφάνεια και δημοσιότητα των διαπραγματεύσεων και των κειμένων, τη συμμετοχή των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων κάθε εμπορικής συμφωνίας και το δικαίωμα των Περιφερειακών και Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου να γνωρίζουν και καθορίζουν το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και να τις τροποποιούν, να τις εγκρίνουν ή να τις απορρίπτουν.


Ζητάμε, οι πολυεθνικές εταιρείες να μην έχουν τη δυνατότητα να φοροδιαφεύγουν / φοροαποφεύγουν, ή να μηνύουν κράτη για απώλεια κερδών τους σε ιδιωτικά δικαστήρια, δικαίωμα που κατοχυρώνουν μέσω της κυριαρχίας των διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Διεκδικούμε δίκαιους και ισότιμους όρους διεθνούς εμπορίου για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο''.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια