Οικονομία

Για ποιους ισχύει η ρύθμιση των 100 δόσεων στα Ταμεία

Σημειώνεται πως και οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΓΑ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις εισφορές του 2016 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Άνοιξε, αλλά όχι για όλους, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για την υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης που υπογράφηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2017.

Όπως εξηγεί το capital.gr, τη δυνατότητα αυτή θα έχουν - προς το παρόν - μόνο οι ασφαλισμένοι του τέως Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) με χρέη από 20.001 έως 50.000 ευρώ.

Όσοι ασφαλισμένοι του τέως ΟΑΕΕ (π.χ. έμποροι, βιοτέχνες) χρωστούν έως 20.000 ευρώ, θα αποκτήσουν τους επόμενους μήνες τη δυνατότητα αίτησης για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων, χωρίς να διευκρινίζεται από το υπουργείο Εργασίας το πότε ακριβώς. Επίσης, μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι θα μπορούν να αιτηθούν την ένταξή τους στην εν λόγω ρύθμιση μετά τις 19 Μαρτίου, δηλαδή σε σχεδόν ενάμιση μήνα από σήμερα.

Τέλος, οι αγρότες θα μπορούν να κάνουν το ίδιο από τον ερχόμενο Μάιο, δηλαδή σε τέσσερις μήνες από σήμερα. Ειδικότερα, βάσει της ανακοίνωσης του υπουργείου Εργασίας, δε θα μπορούν να αιτηθούν ακόμα την ένταξή τους στη ρύθμιση οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΑΕΕ (π.χ. έμποροι, βιοτέχνες κ.λπ.) με πτωχευτική ικανότητα και οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση στους «επόμενους μήνες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Με άλλα λόγια, θα μπορούν να αιτηθούν αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων μόνο όσοι επαγγελματίες έχουν οφειλές προς τα Ταμεία μεταξύ 20.001 και 50.000 ευρώ.

Όσοι χρωστάνε έως 20.000 ευρώ στα Ταμεία, θα πρέπει να περιμένουν για αδιευκρίνιστο ακόμα χρονικό διάστημα μέχρι να μπορέσουν να κάνουν το ίδιο.

Τέλος, λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2016, οι ασφαλισμένοι του τέως Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν από τις 19 Μαρτίου 2018, και αντίστοιχα οι ασφαλισμένοι του τέως Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων από το Μάιο.

Αυτό σημαίνει πως οι μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι (ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ) δε θα μπορούν να κάνουν αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων πριν τις 19 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚΑ έχε δώσει διορία έως τις 28 Φεβρουαρίου για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, οι οποίες γεννήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, με βάση το προϊσχύον σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων.

Επίσης, οι γεωργοί, δηλαδή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι (ασφαλισμένοι του τέως ΟΓΑ), θα μπορούν να αιτηθούν την ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων σε πάνω από τρεις μήνες από σήμερα.

Σημειώνεται πως και οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΓΑ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις εισφορές του 2016 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018. Από το υπουργείο Εργασίας σημειώνεται πως η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων υποβάλλεται μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/), στην εφαρμογή για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια