default-image

Εκτός προγράμματος 325 νέοι αγρότες της Κρήτης (video)

Κρήτη
Εκτός προγράμματος 325 νέοι αγρότες της Κρήτης (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ένταξη όλων των υποψήφιων νέων γεωργών της Κρήτης στο περίφημο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας 2014-2020 ζητά από την κυβέρνηση αλλά και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς η Περιφέρεια Κρήτης.

Το εν λόγω αίτημα αφορά ουσιαστικά τους 325 επιλαχόντες, οι οποίοι μένουν εκτός προγράμματος, και οι οποίοι αφορούν στο 20% των επιλέξιμων υποψηφίων από το νησί μας. Την ίδια ώρα, οι δικαιούχοι του προγράμματος που έχουν εγκριθεί είναι συνολικά 1.372.

Η Περιφέρεια Κρήτης προέβη στο εν λόγω αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο μέσω επιστολής που απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδιος για θέματα πρωτογενούς τομέα, Μανόλης Χνάρης. Ειδικότερα, ο κ. Χνάρης ζητά από τον Ευάγγελο Αποστόλου να αυξηθούν οι πιστώσεις από την Πολιτεία, ούτως ώστε να ενταχθούν και οι 325 επιλαχόντες στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Εξάλλου, στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Χνάρης επισημαίνεται ότι οι 325 επιλαχόντες νέοι γεωργοί της Κρήτης διαθέτουν τα απαραίτητα κριτήρια και προσόντα, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

«Κύριε υπουργέ, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της εξέτασης των ενστάσεων στο Υπομέτρο 6.1. "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών" του ΠΑΑ 2014-2020, στην Περιφέρεια Κρήτης, σε σύνολο 1.766 αιτήσεων, οι επιλέξιμοι υποψήφιοι είναι 1.697 και οι απορριπτόμενοι 69», αναφέρεται αρχικά στην επίμαχη επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης.

«Σύμφωνα με την προγραμματική υπερδέσμευση στην Περιφέρειά μας, το ποσό των 3.550.459 ευρώ αντιστοιχεί μόνο σε 140 επιλαχόντες, με αποτέλεσμα η τελική κατάταξη να διαμορφώνεται ως εξής: 1.372 δικαιούχοι και 325 επιλαχόντες, οι οποίοι παραμένουν εκτός προγράμματος», επισήμανε ο κ. Χνάρης.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης τονίζει το γεγονός ότι οι 325 Κρητικοί αγρότες, οι οποίοι έμειναν εκτός προγράμματος, αντιστοιχούν στο 20% των επιλέξιμων υποψηφίων. Εξάλλου, επισημαίνεται ότι οι νέοι αυτοί γεωργοί αφενός πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα και αφετέρου δεν έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε κάποιο άλλο πρόγραμμα.

«Ο αριθμός των 325 υποψήφιων νέων γεωργών που δε θα ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι σημαντικός και αντιστοιχεί περίπου στο 20% των επιλέξιμων υποψηφίων. Οι νέοι αυτοί αφενός δεν έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε τυχόν άλλη πρόσκληση και αφετέρου δεν έχουν ίδια δικαιώματα και προνόμια με τους δικαιούχους, στα κριτήρια βαθμολογίας και στο ποσοστό ενίσχυσης, στα πλαίσια του Υπομέτρου 4.1 (Σχ. Βελτίωσης) του ΠΑΑ.

Ωστόσο, πρόκειται για υποψηφίους που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα, όπως αυτά ορίζονται με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης. Μπορούν, δε, να συμβάλουν στην ηλικιακή ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού, καθώς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ικανοποιώντας τους στόχους του παρόντος προγράμματος», πρόσθεσε με νόημα ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδιος για τον πρωτογενή τομέα, Μανόλης Χνάρης.

Ευκαιρία για την ανάπτυξη της υπαίθρου

«Θεωρούμε ότι η ευκαιρία που προσφέρεται μέσω τον ΠΑΑ 2014-2020 για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της υπαίθρου και των ευρύτερων περιοχών είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας για την Κρήτη, όπου ο πρωτογενής τομέας είναι βαρύνουσας σημασίας», αναφέρει στη συνέχεια της επιστολής του ο κ. Χνάρης.

«Συνεκτιμώντας τα παραπάνω, η Περιφέρειά μας κρίνει απαραίτητη την ένταξη όλων των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις στο πρόγραμμα, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί με την ανάλογη αύξηση των πιστώσεων και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας», αναφέρεται, εν κατακλείδι, στην επίμαχη επιστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, η επιστολή της Περιφέρειας Κρήτης εστάλη - μεταξύ άλλων - στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου, στους Κρητικούς βουλευτές, αλλά και σε όλους τους αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Κρήτης.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News