Σύγκρουση με τον Αποστόλου - Πως "απαντούν" οι αγρότες

Κρήτη
Σύγκρουση με τον Αποστόλου - Πως "απαντούν" οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκαρπη η συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, καθώς υποσχέσεις δόθηκαν μόνο για επιμέρους θέματα, είπαν οι Μανόλης Καρκαβάτσος και Ρίζος Μαρούδας, από τα Πρετώρια και τη Λάρισα αντίστοιχα .

Τα τρακτέρ αποχωρούν από τους δρόμους και οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με άλλες μορφές.

Στις 21 Φλεβάρη 2018 ημέρα που οι πλειστηριασμοί γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικοί, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας και συμβολικοί αποκλεισμοί υπηρεσιών σ' όλη τη χώρα, μαζί με τις άλλες παραγωγικές τάξεις.

Την Κυριακή 11 Μάρτη, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα οργανώσει συλλαλητήριο στο Κιλελέρ, για να τιμηθεί η 108η επέτειος της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων.

Στην Κρήτη την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου διοργανώνεται κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρχανών - Αστερουσίων, επικεντρώνοντας στη δακοκτονία, την άρδευση και τις κατασχέσεις - πλειστηριασμούς, λέει ο Μανόλης Καρκαβάτσος.

''Αποχωρούμε από τα μπλόκα κρατώντας μικρό καλάθι'' η δήλωση του Ρίζου Μαρούδα προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας καθώς όπως είπε το πλαίσιο των  αιτημάτων που προβάλλονται αφορά στην ίδια την επιβίωσή τους.

''Στη συνάντηση ο υπουργός Αγροτικός Ανάπτυξης έδωσε υποσχέσεις για ικανοποίηση κάποιων επιμέρους αιτημάτων, για το ακατάσχετο όριο ύψους 15.000 ευρώ το χρόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, το νέο χαράτσι του «περιβαλλοντικού» τέλους για το νερό που δεν θα επιβληθεί άμεσα αλλά μετά από 5 χρόνια, την άμεση επιστροφή του φόρου πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016 , για τον ΕΝΦΙΑ αλλά και για την κατάργηση του φόρου στο κρασί , που τα έχουμε ξανακούσει''.

Σύγκρουση με τον Αποστόλου

Ακατάσχετο 15.000 ευρώ αντί για 1.250 ευρώ το χρόνο, μέσα σε ένα πακέτο μέτρων, ανακοίνωσε χθες στον Βαγγέλη Μπούτα και τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Ωστόσο, οι συνδικαλιστές αποχώρησαν δηλώνοντας μη ικανοποιημένοι, ενώ επόμενο βήμα τους είναι η ενημέρωση των αγροτών και η λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω στάση τους.

Σε μια συνάντηση που διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες, ο Βαγγέλη Αποστόλου ανακοίνωσε χθες ακατάσχετο 15.000 ευρώ ετησίως, αντί 1.250 ευρώ, επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ύψους 42 εκατ. ευρώ για εξόφληση του 2015 και μέρος του 2016 (ΟΣΔΕ 2014, 2015), όχι σε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια και επέκταση του αγροτικού εργόσημου.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε στην επιτροπή των αγροτών:

• Τον προσδιορισμό του ακατάσχετου για τους λογαριασμούς των αγροτών στο ύψος των 15.000 ευρώ το χρόνο.

• Την ένταξη και των επιδοτήσεων του λεγόμενου "πρασινίσματος" στις χορηγήσεις μέσω της "κάρτας του αγρότη", γεγονός που διευρύνει περίπου κατά 30% τις δυνατότητες ρευστότητας.

• Την έναρξη εντός των επόμενων ημερών των συμψηφισμών, έτσι ώστε να καταβληθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, συνολικού ύψους περί τα 42 εκατ. ευρώ.

• Την επέκταση του αγροτικού εργοσήμου σε όλες τις εποχικού χαρακτήρα αγροτικές εργασίες, καθώς και στους μετακλητούς αλλοδαπούς εργάτες γης.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι:

• Δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης του ΕΝΦΙΑ, αλλά ούτε και συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια.

• Τα ασφάλιστρα των αγροτών αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών.

• Δε θα περικοπεί καμιά αγροτική σύνταξη για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται για το μεταβατικό διάστημα μέχρι το 2024.

Αποφασίζουν τις νέες τους κινήσεις

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η αντιπροσωπία των αγροτών δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τις θέσεις του υπουργείου και πως το επόμενο βήμα τους είναι να ενημερώσουν - ως είθισται - τους αγρότες, προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

«Δε μας ικανοποιούν σε καμιά περίπτωση οι θολές υποσχέσεις του υπουργού», δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για αιτήματα ζωής, όπως αυτό των εγγυημένων τιμών απορρόφησης των προϊόντων μας, τον ΕΦΚΑ, τον ΕΛΓΑ και το κόστος παραγωγής, όπως και της μείωσης στην τιμή του αγροτικού πετρελαίου».

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «στη συνάντηση αναδείχτηκε, για μια ακόμα φορά, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι συνεργάτης των βιομηχάνων και των άλλων μονοπωλιακών ομίλων που μας ξεζουμίζουν»... Και δηλώνει επιφυλακτική ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων, καθώς πολλές φορές στο παρελθόν, όπως αναφέρει, δίνονταν δεσμεύσεις που είτε μερικώς είτε στο σύνολό τους δεν τηρούνταν...

Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη- Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News