default-image

Αντιδράσεις για να μην κοπούν οι αγροτικές επιδοτήσεις

Κρήτη
Αντιδράσεις για να μην κοπούν οι αγροτικές επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναι στο δίκαιο βιοτικό επίπεδο στους γεωργούς και στην ίση μεταχείρισή τους με την ανάπτυξη θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ τους, αλλά όχι στην οποιασδήποτε μορφής επανεθνικοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αυτά τα ομόφωνα "ναι" και "όχι" ανήκουν στους υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προχθές στις Βρυξέλλες τόνισαν, επίσης, ότι σε καμία περίπτωση δε δέχονται να υπάρχει η συγχρηματοδότηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα αρχίσει να ισχύει από το 2020 και μετά, μέσα από εθνικούς πόρους των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. υψώνουν τείχος αντίστασης στο ενδεχόμενο να κοπούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, όπως τις ξέρουμε σήμερα, από την Ευρώπη. Ζητούν, δηλαδή, να συνεχιστεί η διανομή τους μέσω της ΚΑΠ.

Η εν λόγω αντίδραση εκφράστηκε όταν, μεταξύ άλλων θεμάτων, κλήθηκαν να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο "Το μέλλον της διατροφής και της γεωργίας", που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 29 Νοεμβρίου και ουσιαστικά αναφέρεται στην ΚΑΠ μετά το 2020, απαντώντας σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε προς τις αντιπροσωπίες των κρατών-μελών η βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου.

Οι ελληνικές θέσεις

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συζήτηση, τόνισε τα εξής: «Πιστεύουμε ότι η προστιθέμενη αξία της ΚΑΠ μπορεί να εξασφαλιστεί μόνον εφόσον διασφαλιστεί ένας επαρκής προϋπολογισμός, μια σταθερότητα στους πόρους.

»Διαφορετικά, η ΚΑΠ δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους στόχους της, όπως αυτοί ορίζονται από τη Συνθήκη, αλλά και στις διάφορες προκλήσεις, με ορατό τον κίνδυνο υπονόμευσης αυτής καθαυτής της ΚΑΠ μακροπρόθεσμα.

»Στο σημείο αυτό θα αναφερθώ, εν συντομία, στο θέμα της σύγκλισης των ενισχύσεων. Η διαφορά των ενισχύσεων ανά εκτάριο μεταξύ των κρατών-μελών βασίζεται σε διαφορετικές γεωργικές και οικονομικές πραγματικότητες, οι οποίες δεν μπορούν να αγνοηθούν.

»Για μας, η εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς μας, η επισιτιστική ασφάλεια, η ενιαία αγορά, οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, η ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ευημερία των αγροτικών περιοχών, αλλά και η διασφάλιση συνθηκών που θα προσελκύσουν νέους ανθρώπους στη γεωργία θα πρέπει να αποτελούν βασικούς στόχους της Ε.Ε. για την ΚΑΠ μετά το 2020.

»Αντίστοιχα, η παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές για τον καταναλωτή, η προστασία του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή συμπληρώνουν τον κατάλογο των βασικών μας προτεραιοτήτων.

»Με τη σειρά τους, η έρευνα και η τεχνολογία θα επιτρέψουν στη γεωργία να γίνει ακόμη περισσότερο βιώσιμη και ανταγωνιστική. Είναι τα εργαλεία στα χέρια των εθνικών διοικήσεων και των γεωργών, για να αντιμετωπιστούν προκλήσεις και να επιτευχθούν στόχοι, είτε αφορούν στο περιβάλλον και στο κλίμα, είτε στους βιώσιμους αναπτυξιακούς στόχους».

Επιφυλάξεις και προβληματισμοί: Κρίνεται το μέλλον της νέας ΚΑΠ

Ο Βαγγέλης Αποστόλου κατέληξε ως εξής: «Για τα στρατηγικά σχέδια, εκφράσαμε ήδη από το προηγούμενο Συμβούλιο τις ανησυχίες μας. Παρά τις πληροφορίες που έδωσε η Επιτροπή, παραμένουν ερωτήματα, αλλά και γεννώνται νέα.

»Για παράδειγμα, εντείνεται ο προβληματισμός μας για τον τρόπο με τον οποίο διάφορα μέσα πολιτικής, όπως οι άμεσες ενισχύσεις, θα λειτουργήσουν μέσα σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο. Πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ένα δίχτυ ασφαλείας;

»Ακόμη, θα επαναλάβουμε ότι, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για τη διαδικασία διαμόρφωσης, αξιολόγησης, έγκρισης και παρακολούθησης αυτού του σχεδίου, που θα καλύπτει και τους δύο πυλώνες. Εδώ η Επιτροπή θα πρέπει να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα.

»Πρέπει, κατά την άποψή μας, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο με το οποίο θα λογοδοτούν τα κράτη-μέλη στην Επιτροπή και οι γεωργοί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να δώσουμε την απαραίτητη ευελιξία χωρίς να αυξήσουμε τη γραφειοκρατία και τις εκκαθαρίσεις λογαριασμών.

»Οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα κρίνουν το μέλλον όχι μόνο της επόμενης, αλλά και της μεθεπόμενης ΚΑΠ. Οι επιφυλάξεις και οι προβληματισμοί μας δε σημαίνει ότι μας φοβίζουν οι αλλαγές. Αντίθετα, υποστηρίζουμε οτιδήποτε βελτιώνει τη λειτουργία της ΚΑΠ.

»Εντούτοις, θα επιμείνουμε στην αναγκαιότητα κοινών αρχών αλλά και κοινών κανόνων σε κρίσιμα για τη γεωργία θέματα, εάν πράγματι θέλουμε η παλαιότερη Κοινή Αγροτική Πολιτική στην ιστορία της Ε.Ε. να συνεχιστεί και να καταστεί αποτελεσματικότερη».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News