Δίπλα στους πληγέντες της Ιεράπετρας ο Περιφερειάρχης

Κρήτη
Δίπλα στους πληγέντες της Ιεράπετρας ο Περιφερειάρχης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αφού θεμελίωσε στη 1:00 το μεσημέρι της Τρίτης το 7ο Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας, συναντήθηκε στο Δημαρχείο Ιεράπετρας με το δήμαρχο Θεοδόση Κλαντζάκη, αγροτικούς φορείς και πληγέντες αγρότες.

Τους ανακοίνωσε ότι μετά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη στην Αθήνα και την πίεση που ασκήθηκε από όλους τους βουλευτές, κηρύχτηκαν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του τυφώνα που σάρωσε τη νοτιοανατολική Κρήτη, οι Δήμοι Ιεράπετρας Σητείας και Βιάννου, για ένα μήνα, με προοπτική να δοθεί και παράταση.

Οι πληγέντες αγρότες με αγωνία και απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους, ζήτησαν από τον Σταύρο Αρναουτάκη, να στηρίξει η περιφέρεια το αίτημα τους για άμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση, χωρίς όρους και περιορισμούς, στις περιπτώσεις που έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και πέρα από τη διαδικασία των αιτήσεων αποζημίωσης που έχει ξεκινήσει ο ΕΛΓΑ.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΟΙ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

«Η καταστροφή που έχει υποστεί η αγροτική Ιεράπετρα είναι πάρα πολύ μεγάλη και θα πρέπει η πολιτεία να υποστηρίξει με κάθε μέσον, εκείνους που έχουν μείνει σήμερα χωρίς δουλειά, προκειμένου να ξεκινήσουν να επισκευάζουν και να ξαναστήνουν όρθια τα θερμοκήπια τους, για να μπουν το συντομότερο δυνατόν στην παραγωγική διαδικασία.

Εμείς τρέξαμε και τάχιστα πετύχαμε να κηρυχτούν οι ανεμόπληκτες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καλώ όλους τους πληγέντες, να σπεύσουν να δηλώσουν τις ζημιές τους το ταχύτερο δυνατόν, και μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τον κάθε Δήμο, θα γίνει η σχετική εκτίμηση, προκειμένου να έχω στα χέρια μου συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία και με τα ανάλογα αιτήματα τους, να ξαναπάω στα αρμόδια Υπουργεία να διεκδικήσω την οικονομική ενίσχυση που πρέπει.

Μου έμεινε από τη συζήτηση που είχαμε με τους αγρότες, αυτό που μου είπε ένας ανεμόπληκτος παραγωγός, ο Κώστας Φουντουλάκης, ότι είχε μάθει να μιλάει με τα φυτά του και ότι πέθανε μαζί τους την ημέρα της καταστροφής, όταν ο άνεμος του πήρε το θερμοκήπιο του», είπε στο neakriti.gr ο Σταύρος Αρναουτάκης.

«Εμείς από την πλευρά του Δήμου Ιεράπετρας στήσαμε με τις υπηρεσίες μας έναν μηχανισμό, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι δηλώσεις όλων των δημοτών που έχουν υποστεί μικρές η μεγάλες ζημιές, ανεξάρτητα από τις αιτήσεις αποζημίωσης που θα κάνουν οι πληγέντες παραγωγοί στον ΕΛΓΑ. Θέλουμε να έρθουν όλοι όσοι έχουν ζημιές να τις δηλώσουν, για να ξέρουμε μετά την ολοκλήρωση αυτής της καταγραφής τι ζητάμε και από ποιόν το διεκδικούμε», μας είπε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη Κρήτης για το ενδιαφέρον που έχει δείξει σε όλες τις θεομηνίες που έχουν πλήξει την περιοχή.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης μετά τη σύσκεψη και τη συνάντηση του με τους αγρότες στο Δημαρχείο Ιεράπετρας, περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές της Νέας Ανατολής και του Νέου Μύρτου, όπου οι πυρόπληκτοι αγρότες του 2016 πριν προλάβουν να ξαναστήσουν τις πάγιες εγκαταστάσεις και τις καλλιέργειες τους από την αρχή, τις είδαν να γίνονται «φτερό» στον θυελλώδη βόρειο άνεμο της περασμένης εβδομάδας.

Την ίδια ώρα ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι αιτήσεις αποζημίωσης των ασφαλισμένων στον ΕΛΓΑ που έχουν υποστεί ζημιές άνω του 30% στην παραγωγή και τις πάγιες εγκαταστάσεις τους. Όσοι είναι ασφαλισμένοι από το 2015 έως το 2018 και πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν και για το χαμένο τους εισόδημα και για τις κατεστραμμένες πάγιες εγκαταστάσεις τους. Όσοι δεν ήταν ασφαλισμένοι, μπορούν αν θέλουν, να κάνουν χωρίς παράβολο αίτηση οικονομικής ενίσχυσης μόνο για τις πάγιες εγκαταστάσεις τους και όχι για την παραγωγή τους, με την προϋπόθεση ότι, θα πρέπει να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ για το 2018 μόλις αρχίσουν οι δηλώσεις καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.

Η καταγραφή των ζημιών από τους υπαλλήλους του Δήμου Ιεράπετρας, είναι ανεξάρτητη και πιο απλουστευμένη από την κατάθεση αίτησης αποζημίωσης στον ΕΛΓΑ. Για να πάρει κάποιος αγρότης έκτακτη οικονομική ενίσχυση εφόσον δοθεί κάποιο κονδύλι από την κυβέρνηση, θα πρέπει να απαραίτητα να έχει δηλωθεί η ζημιά του σε τούτη την καταγραφή που τώρα κάνει ο Δήμος Ιεράπετρας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News