default-image

"Στρες" των αιγοπροβάτων από το απότομο κρύο

Κρήτη
"Στρες" των αιγοπροβάτων από το απότομο κρύο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το "στρες" των αιγοπροβάτων, αλλά και των πτηνών καθώς και των κουνελιών, που προέρχεται από την απότομη και ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας, αποτελεί απειλή για την παραγωγικότητά τους, χωρίς να αποκλείεται να απειληθεί και η ζωή τους. Την προειδοποίηση αυτή στέλνει, μέσω της εφημερίδας "Νέα Κρήτη", ο γνωστός κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης, που συμβουλεύει τους παραγωγούς να λάβουν άμεσα μέτρα, χορηγώντας ακόμα και αντιβιοτικά για την πρόληψη ασθενειών που μπορεί να προκύψουν.

«Είναι απότομη η πτώση της θερμοκρασίας. Και επειδή στην ουσία είναι η πρώτη χειμωνιάτικη φάση της Κρήτης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τα ζώα, και ιδιαίτερα τα όψιμα τα οποία γεννούν αυτή την περίοδο. Γιατί αυτές οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας προδιαθέτουν και διάρροιες στα νεογέννητα. Άρα θα πρέπει να το δουν και αν υπάρχει ανάγκη θα πρέπει να κάνουν προληπτική χρήση των αντιβιοτικών, για να μην υπάρξουν διάρροιες και απώλειες», αναφέρει για τα αιγοπρόβατα, συγκεκριμένα, ο Αλέκος Στεφανάκης.

Και συνεχίζει λέγοντας επίσης ότι, «επειδή αυτό το κρύο είναι απότομο, στα ζώα που είναι εκτεθειμένα θα προκαλέσει μείωση της γαλακτοπαραγωγής. Θα πρέπει λοιπόν να προσέξουν οι κτηνοτρόφοι να προστατεύσουν τα ζώα τους όσο γίνεται περισσότερο, για να αποφύγουν τη μείωση. Να είναι η ελάχιστη δυνατή. Γιατί στα πρώιμα ζώα μια τέτοια μείωση συνήθως δεν αντιστρέφεται στο μέλλον...».

Ωστόσο, τονίζει ότι δε χρειάζεται πανικός, διότι αυτές οι θερμοκρασίες και οι καιρικές συνθήκες που ζούμε σήμερα σε καμιά περίπτωση δε χαρακτηρίζονται ως συνθήκες εκτός ορίων και εκτός αντοχών του συστήματος. «Θέλει όμως την "κλασική" προσοχή αυτή η περίοδος. Δηλαδή την προληπτική χορήγηση των αντιβιοτικών μόνο στα νεογέννητα, για τις διάρροιες και τις πνευμονίες...».

Βέβαια, αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι έχουν κατεβάσει τα ζώα από τις ορεινές περιοχές στις ημιορεινές, χαμηλότερα, για να ξεχειμωνιάσουν. «Ωστόσο», όπως λέει ο Αλέκος Στεφανάκης, «το κρύο είναι έντονο. Και βασικά είναι απότομη η πτώση. Και σε αυτή την απότομη πτώση, τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν, καθώς τα κάνει να αντιδρούν πολύ πιο γρήγορα βγάζοντας προβλήματα. Και στα γαλακτοπαραγωγά ζώα το πρόβλημα είναι η μείωση της γαλακτοπαραγωγής, ενώ στα νεογέννητα είναι οι διάρροιες και οι πνευμονίες...».

Στο σημείο αυτό, στην ερώτησή μας αν θα πρέπει να ξαναθέσουν σήμερα οι φορείς των κτηνοτρόφων το αίτημα που είχαν και παλιότερα, για την ένταξη της απώλειας γαλακτοπαραγωγής λόγω θεομηνιών στα αποζημιώσιμα αίτια του ΕΛΓΑ, ο Αλέκος Στεφανάκης απαντά πως δε θα ήταν μια καλή ιδέα. «Δεν εντάσσουν τη γαλακτοπαραγωγή στα αίτια. Αλλά ακόμα και αν την εντάξουν, μετά σε άλλα σοβαρότερα προβλήματα δε θα μπορούμε να προωθήσουμε σχετικά αιτήματα προς τον ΕΛΓΑ. Καλύτερα λοιπόν να μην ξαναθέσουμε αυτό το ζήτημα», σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη.

Κότες και κουνέλια

Για τις κότες και τα κουνέλια, ο Αλέκος Στεφανάκης μάς λέει: «Όλα αυτά είναι ακόμα πιο ευαίσθητα. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Θέλει θέρμανση στους θαλάμους γιατί εκεί οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες. Αν δηλαδή οι θερμοκρασίες πέσουν ξαφνικά στους θαλάμους, μέσα μπορεί να έχουμε μεγάλες ζημιές...».

Τι πρέπει να τρώνε

Για τη διατροφή των αιγοπροβάτων, αλλά και των άλλων ζώων και πτηνών, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ απαντά κατηγορηματικά: «Την κρατάμε σταθερή. Δε μας πιάνει πανικός. Δεν κάνουμε απότομες αλλαγές. Και σήμερα και αν συνεχιστεί - και όσο κρατήσει - αυτή η κακοκαιρία, καλό θα είναι να αποφύγουμε τη βόσκηση των ζώων σε χλωρά χόρτα. Γιατί παγώνουν, είναι τα χόρτα παγωμένα και βρεγμένα και δημιουργούν στομαχικές διαταραχές. Δημιουργούν τυμπανισμούς. Ας μη "λαιμαργήσουν" λοιπόν. Ας αφήσουν τα ζώα μέσα. Ας τα ταΐσουν σωστά. Όχι αυξήσεις στις τροφές. Σωστό τάϊσμα...».

Και βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Στεφανάκης, στις κτηνοτροφικές περιοχές έχει κατέβει χαμηλά το χιόνι. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απότομη πτώση της θερμοκρασίας και όχι τόσο το χιόνι.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News