Οικονομία

Κινήσεις με σημασία για τη συνέχεια

Επιταχύνουν τον βηματισμό τους στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και στην ολοκλήρωση των επιχειρησιακών σχεδίων οι ελληνικές τράπεζες, σε μια απόπειρα να τονώσουν το αισιόδοξο κλίμα αλλά και ακολουθώντας τις σχετικές προτροπές του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Μετά την Eurobank, που ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης, και η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στην τελική διαμόρφωση των όρων αντίστοιχου προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα στοχεύει στην οικειοθελή αποχώρηση περίπου 2.000 εργαζομένων της τράπεζας. Παράλληλα, η διοίκηση της Πειραιώς επιταχύνει τις διαδικασίες αποχώρησης από τις αγορές του εξωτερικού, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, σε ανάλυσή της για τις εγχώριες τράπεζες η Fitch ανέφερε ότι παραμένουν πολύ ευάλωτες σε πιθανή επιδείνωση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την πολύ αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού τους λόγω του μεγάλου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) αλλά και των «σφιχτών» συνθηκών ρευστότητας. Οπως αναφέρει η Fitch, o λόγος των NPEs προς το σύνολο των δανείων των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) είναι εξαιρετικά μεγάλος. Σημειώνει ότι αναμένεται επιτάχυνση της μείωσης των NPEs το 2018, μείωση που θα στηριχθεί στην ανάκαμψη της οικονομίας, τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την απλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, η Fitch σημειώνει ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν εξαρτημένες από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, στην έκθεση καταγράφεται η μείωση του ELA με τη βοήθεια της ενίσχυσης των καταθέσεων, με την πώληση στοιχείων ενεργητικού, την απομόχλευση, την αύξηση των repos στη διατραπεζική αγορά και την έκδοση καλυμμένων ομολόγων. Η Fitch αναμένει συγκρατημένη περαιτέρω αύξηση καταθέσεων, καθώς οι νέες καταθέσεις δεν υπόκεινται πλέον στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, προσθέτοντας ωστόσο ότι η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει ευαίσθητη στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Τέλος, τονίζει ότι η διατήρηση των τραπεζών σε καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών έχει ως συνέπεια ότι το αξιόχρεο των τραπεζών είναι πιθανό να παραμείνει στη βαθμίδα «περιορισμένη χρεοκοπία» στο εγγύς μέλλον. Η αναβάθμιση  της πιστοληπτικής ικανότητας, σημειώνει, απαιτεί σημαντική περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην άρση καταθέσεων, κάτι που φαίνεται απίθανο τουλάχιστον έως και μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοσμαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια