default-image

“Βάζει χέρι” στο νόμο Κατσέλη η κυβέρνηση

Οικονομία
“Βάζει χέρι” στο νόμο Κατσέλη η κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αλλαγή του νόμου Κατσέλη στην κατεύθυνση της «ταχείας διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, φέρεται να έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση στον Μάριο Ντράγκι, στην τελευταία συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης) με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή.

Ο Νίκος Χουντής, με ερώτησή του, έθεσε το θέμα του κύματος πλειστηριασμών κατοικιών στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται και να ακυρώνει πλειστηριασμούς όταν κινδυνεύουν οι κατοικίες φτωχών πολιτών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, την τεράστια μείωση των εισοδημάτων τους και την ανεργία» και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΚΤ ρωτάει εάν:

* «Έχει πληροφορηθεί για την οργή που προκαλούν στον ελληνικό λαό τέτοιες "νουθεσίες" από την ΕΚΤ, όταν η τελευταία προκάλεσε την τεχνητή χρηματοπιστωτική ασφυξία της Ελλάδας το 2015 και την ίδια στιγμή αποκόμισε υπερκέρδη από την κατοχή ελληνικών ομολόγων που εξαιρέθηκαν από το "κούρεμα" του 2012 (PSI);

* Γνωρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που χάνουν την κατοικία τους για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ;

* Μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, θα συνεχίζει να πληρώνει ο ελληνικός λαός για τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, χωρίς κανένα αντίκρισμα στην ελληνική οικονομία, ενώ αυτές παραμένουν κάτω από τον έλεγχο της τρόικας και των ιδιωτών μετόχων;».

Στην απάντησή του, ο κεντρικός τραπεζίτης συνδέει την «ταχεία πρόοδο προς τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» με την «κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος». Παράλληλα έδωσε τα εύσημα στις ελληνικές Αρχές για την εισαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ ζήτησε «περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας».

Ο Νίκος Χουντής παραπέμπει στην απάντηση του Μάριο Ντράγκι στην ερώτησή του για την 4η αξιολόγηση, στο πλαίσιο της οποίας η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει δεσμευτεί για αυστηροποίηση στα κριτήρια που θέτει ο νόμος Κατσέλη. Το απόσπασμα της απάντησης Ντράγκι έχει ως εξής:

«Οι ελληνικές τράπεζες ανέπτυξαν στρατηγικές με σκοπό τη μείωση των επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους έως τα τέλη του 2019, με βάση διάφορα διαθέσιμα εργαλεία, όπως μεταξύ άλλων η αναδιάρθρωση χρέους, οι πωλήσεις δανείων, οι διαγραφές και οι ρευστοποιήσεις. Ένα αποτελεσματικό σύστημα πλειστηριασμών αποτελεί σημαντικό κομμάτι των εργασιών προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παρόλο που, σύμφωνα με τις προβολές των τραπεζών, η ανάκτηση κυριότητας ή η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων δεν αποτελούν βασικό παράγοντα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

»Η διενέργεια πλειστηριασμών αναμένεται να δημιουργήσει τα κατάλληλα κίνητρα για τους δανειολήπτες και τους δανειστές προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείων.

»Καθώς τα τελευταία χρόνια σημειώνονταν συχνά διακοπές ή ακυρώσεις πλειστηριασμών, οι ελληνικές Αρχές έλαβαν μέτρα προκειμένου να θεσπίσουν ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη διενέργεια τόσο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όσο και των παραδοσιακών πλειστηριασμών στα δικαστήρια.

»Η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι Αρχές τις τελευταίες εβδομάδες είναι ευπρόσδεκτη. Απαιτούνται, ωστόσο, περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, η εφαρμογή του νόμου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών έχει προκαλέσει σημαντικές ανεπάρκειες στην πράξη. Αυτό αντιβαίνει στο στόχο της ταχείας διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, για παράδειγμα, με τη μη επαρκή αποτροπή των στρατηγικών κακοπληρωτών από την υποβολή αίτησης υπαγωγής τους σε προστασία ή με τον προγραμματισμό ακροαματικών διαδικασιών στο απώτερο μέλλον, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που έχουν κατακλύσει το ελληνικό δικαστικό σύστημα.

»Οι ελληνικές Αρχές ανέλαβαν επομένως τη δέσμευση να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανεπάρκειες, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Επιμέλεια: Νίκος Κοσμαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News