Οικονομία

Με μαύρες σημαίες το πρώτο μπλόκο των αγροτών στην Κρήτη

Οι αγρότες διεκδικούν τα δικαιώματά τους, διαμαρτύρονται για τους φόρους και βγήκαν στους δρόμους για να δώσουν το δικό τους στίγμα στις δύσκολες εποχές που ζουν και τις καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά.

Με σύνθημα «Όχι στα χαράτσια, παλεύουμε για την επιβίωση μας», οι αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων έστησαν μπλόκο από το βράδυ της Τρίτης στα Πραιτώρια και καλούν αγρότες και κτηνοτρόφους να «συστρατευτούν» μαζί τους και να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα μπλόκα σε όλη τη χώρα, και στην Κρήτη.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων "υπογραμμίζει" τις ημερομηνίες των μπλόκων που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα γενικά και στην Κρήτη ειδικά.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΠΡΑΙΤΩΡΙΩΝ

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Συνεχίζονται τα μπλόκα σε όλη τη χώρα, και στην Κρήτη, με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων στα Χανιά, τους Αγροτικούς Συλλόγους Μελάμπων και Πλατάνου Αμαρίου και την Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου στις Μάνδρες την Παρασκευή 26/1, σε παγκρήτιο συντονισμό, βάσει της σύσκεψης του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών Συλλόγων της 18/1, βάσει των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων».

Ο Μ. Καρκαβάτσος μίλησε στο Ράδιο 98.4

Τα αιτήματά τους είναι:

•      Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν' αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.

•      Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.

•      Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

•      Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

•      Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

•      Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

•      Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

•      Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 - 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

•      Άμεσα μέτρα οργάνωσης της δακοκτονίας από κυβέρνηση και περιφέρεια.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια