Πως θα λαμβάνεται η απόφαση για τις απεργίες;

Κρήτη
Πως θα λαμβάνεται η απόφαση για τις απεργίες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ούτε απαγορεύεται, ούτε περιορίζεται η απεργία»... Την απάντηση αυτή δίνει προς τους συνδικαλιστικούς φορείς ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζοντας ότι «επιπλέον καμία αλλαγή δεν επέρχεται στα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς και στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις».

Αναλυτικότερα, ο Σωκράτης Βαρδάκης δηλώνει ότι «αυτό που θεσμοθετήθηκε με το Νόμο 4512/18 αφορά στον κανόνα της απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων που δεν είναι ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης, όταν συγκαλούνται προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργία. Θα απαιτείται δηλαδή η παρουσία του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του σωματείου, προκειμένου να συζητηθεί η απόφαση για την απεργία. Αν λοιπόν σε μία επιχείρηση υπάρχουν 150 εργαζόμενοι και στο σωματείο είναι εγγεγραμμένοι 100, και από αυτούς οι 80 είναι οικονομικά τακτοποιημένοι, η διάταξη λέει ότι, όταν θα γίνει Γ.Σ. για να λάβουν απόφαση για απεργία, θα πρέπει τουλάχιστον οι 40 να βρίσκονται εκεί. Αν υπάρξει πρόταση για απεργία διαρκείας που την ψηφίζουν είκοσι, δέκα ψηφίζουν κατά και δέκα ψηφίζουν λευκό, θα γίνει απεργία διαρκείας. Δηλαδή η ρύθμιση δε λέει πως τα μισά μέλη του σωματείου πρέπει να ψηφίσουν για την απεργία, αλλά ότι θα πρέπει να παρίστανται»...

Και αναφέρεται παρακάτω και σε «κυβερνητικές επιτυχίες», όπως ότι «στο εργατικό ατύχημα αίρεται οποιαδήποτε ερμηνευτική αμφισβήτηση υπήρξε. Και αποσαφηνίζεται ότι ο εργοδότης ευθύνεται όταν επέδειξε δόλο, είτε ως προς την παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία, είτε ως προς αυτό καθαυτό το αποτέλεσμα του εργατικού ατυχήματος.

Αναφορικά με το ΚΤΕΛ, μέχρι πρότινος ο κλάδος των οδηγών ΚΤΕΛ και Τουριστικών Λεωφορείων εξαιρείτο από την υποχρέωση ανάρτησης πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης, των ημερήσιων στοιχείων προσωπικού και δρομολογίων και υπερωριών ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ. Η αδικαιολόγητη αυτή εξαίρεση είχε οδηγήσει σε πολλαπλά φαινόμενα αυθαιρεσιών και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα δεν ήταν σε θέση να επιτελέσουν αποτελεσματικά το έργο τους. Πλέον», όπως σημειώνει ο κ. Βαρδάκης, «είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας όλων των ανωτέρω στοιχείων, όπως ισχύει για το σύνολο των εργοδοτών.

Επίσης, να θυμίσω τη μνημονιακή δέσμευση που προέβλεπε ότι, σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης, οι εργαζόμενοι ακολουθούσαν τράπεζες και Δημόσιο ως προς την ικανοποίηση των απαιτήσεων.

Πλέον, αναφορικά με την κατάταξη των πιστωτών σε περίπτωση πτώχευσης μια επιχείρησης θεσμοθετήθηκε το προνόμιο προς όφελος των εργαζομένων, οι απαιτήσεις των οποίων ικανοποιούνται πριν από κάθε άλλη απαίτηση».

Από Αύγουστο... επαναφορά

Για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο Σωκράτης Βαρδάκης απαντάει ότι «προφανώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, κάτι το οποίο ευελπιστώ να ρυθμιστεί με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Γιατί, όπως αποδείχτηκε, η μείωση των μισθών επιδείνωσε την ύφεση της οικονομίας, μέσω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων».

«300.000 θέσεις εργασίας από το 2015»

Στο ερώτημά μας για την ανεργία, ο κ. Βαρδάκης τονίζει ότι, «σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του συστήματος "Εργάνη", από τον Ιανουάριο του 2015 έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 300.000 θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχει μείωση του συνόλου των ανέργων γύρω στους 250.000 και από αυτούς οι 132.000 είναι νέοι ηλικίας 15-30 ετών.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2017 ανήλθε σε 20,7%, έναντι 23,3% τον Οκτώβριο του 2016 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 20,8% το Σεπτέμβριο του 2017. Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Οκτώβριο του 2017, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.783.483 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 990.288 άτομα. Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 123.054 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016 (μείωση 11,1%) και κατά 4.528 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2017 (μείωση 0,5%).

Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου επταμήνου του έτους 2017 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 263.145 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα. Την αντίστοιχη περίοδο του 2013, το ισοζύγιο ήταν 91.611, και το 2014 ήταν 189.572».

Για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, ο Σωκράτης Βαρδάκης εκφράζει την άποψή του ότι, εκτός από τις Κυριακές κατά τις οποίες παραδοσιακά τα καταστήματα είναι ανοιχτά (γιορτές, δυο-τρεις Κυριακές), «τον υπόλοιπο χρόνο πρέπει η Κυριακή να είναι μέρα ανάπαυσης».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News