Δουλεύουμε περισσότερο, πληρωνόμαστε λιγότερο

Κρήτη
Δουλεύουμε περισσότερο, πληρωνόμαστε λιγότερο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαπίστωση ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και αμείβονται λιγότερο, σε σχέση με τις εργατοώρες, δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε άγνωστη.

Βασίζεται σε στοιχεία τόσο του ΟΑΣΕ όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Παρουσιάζουν όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκρινόμενα με τα στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές - και όχι μόνο - χώρες, συνδυαστικά με τις προβλέψεις για το 2018, αλλά και τα πολλαπλά "καμπανάκια" που χτυπούν εδώ και καιρό για το συνταξιοδοτικό και τις αντοχές των ταμείων.

Και εδώ είναι το μεγάλο ενδιαφέρον της στατιστικής, ότι αποκαλύπτει και μια αλήθεια που μοιάζει κρυμμένη κάτω από το χαλί και αφορά και σε άλλες χώρες, όπως κυρίως τη Γαλλία.

Ειδικά για το 2018, που αποτελεί κομβική χρονιά για τη χώρα μας, με δεδομένη την πολυδιαφημισμένη έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο και τη στήριξη της Ελλάδας «στα δικά της πόδια», φυσικά και δεν προκαλεί έκπληξη ότι, με βάση τις προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΑΣΕ), η χώρα βρίσκεται στον "πάτο" της λίστας με εκείνες όπου οι μισθοί θα γνωρίσουν κάποια ουσιαστική αύξηση.

Αίσθηση προκαλεί όμως το ότι στην Ευρώπη των ανισοτήτων τα καλά νέα για το 2018 αφορούν σε εργαζόμενους ανατολικών χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Λετονία και η Πολωνία, οι οποίες με βάση τις προβλέψεις του Οργανισμού, τις οποίες γραφικοποίησε το statista, αναμένεται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών μέσα στη νέα χρονιά με ποσοστά αντίστοιχα, 4,9%, 4,1% και 3,8%.

Ενδιαφέρον εύρημα είναι, επίσης, η εκτίμηση ότι οι μισθοί θα μειωθούν μέσα στη χρονιά στη Βρετανία του Brexit κατά 0,7% και στην εκλογική Ιταλία κατά 0,6%.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η όποια μείωση ή αύξηση σχετίζεται με το υφιστάμενο μισθολογικό επίπεδο, που βεβαίως δε συγκρίνεται ούτε καθ' υποψίαν με εκείνο στην Ελλάδα, όπου η αύξηση στους μισθούς μέσα στο 2018 εκτιμάται από τον ΟΑΣΕ στο 0,2% και θα είναι η χαμηλότερη μετά από εκείνη στο Βέλγιο κατά 0,1%.

Πρέπει να επισημανθεί ότι τα στοιχεία του ΟΑΣΕ προφανώς δεν είχαν "προλάβει" τη συμφωνία που υπεγράφη λίγο πριν δύσει το 2017 μεταξύ της iσπανικής κυβέρνησης, των εργοδοτών και των συνδικάτων, για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4% το 2018, ώστε να φτάσει τα 992 ευρώ έως το 2020.

Οι ανισότητες

Όσον αφορά στο μέγεθος των μισθολογικών ανισοτήτων στην Ευρώπη, φαινόμενο που έχει προβληματίσει έντονα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, της Eurostat, τα οποία είχε αναλύσει πρόσφατα η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro".

Με βάση αυτά, ο λόγος μεταξύ του χαμηλότερου κατώτατου μισθού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει η Βουλγαρία, δηλαδή 235 ευρώ καθαρά μηνιαίως, και του υψηλότερου που χορηγεί το Λουξεμβούργο, δηλαδή 1.998 ευρώ, είναι 1 προς... 8,5!

Ειδικά για την Ελλάδα, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, μέσω της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2018 και την εξεύρεση λύσης για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ, χωρίς να είναι σαφές αν η δέσμευση αυτή περιλαμβάνεται στην εκτίμηση του ΟΑΣΕ που αφορά στον "καθαρό" μισθό.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έξι χώρες, και πιο συγκεκριμένα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Φιλανδία, δεν έχουν θεσπίσει ενιαίο κατώτατο μισθό για τους εργαζομένους, ενώ η Γερμανία προχώρησε σε αυτή τη θέσπιση μόλις πρόσφατα.

Στις χώρες αυτές οι κατώτατοι μισθοί για τους διάφορους επαγγελματικούς κλάδους καθορίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στην Ευρώπη: Πρώτοι σε εργατοώρες οι Έλληνες, τελευταίοι οι Γερμανοί

Αρκετοί ενδεχομένως να θυμούνται τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, τον Αύγουστο του 2017, με την οποία έστελνε ένα ενδιαφέρον μήνυμα προς τους συμπολίτες της. Ξεκινώντας - επισήμως - την προεκλογική της εκστρατεία από το Ντόρτμουντ της Βεστφαλίας, είχε τονίσει ότι «δε θα πρέπει να γενικολογούμε και να λέμε γενικώς "εκείνοι"».

Όπως και σε άλλους λαούς, έτσι και στη Γερμανία «υπάρχουν τόσο τεμπέληδες όσο και εργατικοί». Η Μέρκελ φυσικά κάτι παραπάνω ήξερε, αυτό που δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία, ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Έλληνες είναι εκείνοι που εργάζονται περισσότερο, ενώ παγκοσμίως στην πρώτη θέση της λίστας του ΟΑΣΕ βρίσκονται οι Μεξικανοί.

Όσο για τους Γερμανούς, είναι στην τελευταία θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο! Δηλαδή εργάζονται λιγότερες ώρες από όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Και όχι μόνο αυτό... Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών της Ζωής και της Εργασίας, το Eurofound, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία παίρνουν άδεια μετ' αποδοχών 30 ημέρες το χρόνο κατά μέσο όρο, έχοντας την πρωτιά μαζί με τους Δανούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν συνυπολογιστούν οι γιορτές και οι αργίες, ο μέσος εργαζόμενος στη Γερμανία απολαμβάνει συνολικά 40 ημέρες διακοπών το χρόνο, δηλαδή τις περισσότερες στη Γηραιά μαζί με τους Δανούς.

Οι Πορτογάλοι και οι Έλληνες συγκριτικά κατά μέσο όρο έχουν 33 ημέρες διακοπές το χρόνο, πάντα συνυπολογιζομένων και των αργιών και των επίσημων εορτών.

Στον αντίποδα της λίστας βρίσκονται οι Ρουμάνοι, οι οποίοι έχουν τις μικρότερες σε διάρκεια διακοπές στην Ε.Ε., με τις άδειες μετ' αποδοχών και τις αργίες να φτάνουν συνολικά τις 27 ημέρες.

Οι εργατοώρες

Τα στοιχεία του ΟΑΣΕ που αφορούν στις εργατοώρες είναι χαρακτηριστικά, έστω και αν στην πλήρη μορφή τους αφορούν στο 2015. Οι Μεξικανοί, λοιπόν, εργάζονται 2.246 ώρες κατά μέσο όρο το χρόνο, όταν οι Κοσταρικανοί εργάζονται 2.230, οι Νοτιοκορεάτες 2.113 και οι Έλληνες 2.042.

Οι Ιταλοί "χτυπούν" στην κάρτα τους 1.725 ώρες, οι Ισπανοί 1.676, οι Γάλλοι 1.482 και οι Γερμανοί μόλις 1.371 ώρες, με τους Ολλανδούς, που επίσης είχαν ως σημαία της λαϊκιστικής ρητορικής τους τούς «τεμπέληδες» του ευρωπαϊκού Νότου, να εργάζονται κατά μέσο όρο το χρόνο 1.419 ώρες.

Επίσης οι Ιάπωνες, που φημίζονται για την εργατικότητά τους, εργάζονται 1.719 ώρες, ενώ οι Αυστραλοί 1.665 ώρες το χρόνο.

Ευρωστία ταμείων: Πρώτοι οι Ολλανδοί, τελευταίοι Έλληνες και Γάλλοι

Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, σε αρκετές χώρες τα ταμεία μοιάζουν με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Και δε μιλάμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά και τους ισχυρούς της Γηραιάς, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, ακόμα και η Σουηδία. Η ρίζα του κακού βρίσκεται κυρίως στο δημογραφικό.

Άλλωστε είναι γνωστά τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σύμφωνα με τα οποία εννέα από τις 10 χώρες με υψηλότερο ποσοστό πολιτών άνω των 60 ετών είναι ευρωπαϊκές, καθώς στη Γηραιά ήπειρο το προσδόκιμο όριο ζωής βαίνει αυξανόμενο, αλλά οι γεννήσεις ακολουθούν φθίνουσα πορεία.

Στη σχετική λίστα του ΟΑΣΕ η Ολλανδία φαίνεται να έχει την καλύτερη άμυνα και ακολουθούν η Ισλανδία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Δανία. Και από εκεί και μετά αρχίζει το χάος. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι τελευταία στη λίστα αλλά η Γαλλία!

Αξιοσημείωτη είναι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο αριθμός των απασχολούμενων ηλικίας 20-64 ετών στην Ε.Ε. θα κορυφωθεί στα 215 εκατ. το 2022, αλλά στη συνέχεια θα μειώνεται, υποχωρώντας στα 202 εκατ. το 2060. Εκείνη τη χρονιά οι εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι, δηλαδή, 9 εκατομμύρια λιγότεροι σε σχέση με το 2013.

Και καθώς η δημογραφική γήρανση έχει άμεσο αντίκτυπο στις συνταξιοδοτικές δαπάνες, το μέλλον της Γηραιάς φαντάζει δυσοίωνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο Έλληνας εργαζόμενος με δύο παιδιά χάνει το 43,4% του μισθού σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, όταν ο μέσος όρος στα κράτη-μέλη του Οργανισμού είναι 26,9%. Υψηλά ποσοστά καταγράφονται, επίσης, στο Βέλγιο κατά 40,6% και στη Γαλλία κατά 40,5%.

Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους στην Ευρώπη, στο σύνολο τους σχεδόν οι εισφορές εξαρτώνται από το ετήσιο εισόδημα του εργαζόμενου και όχι κάποιον γενικό εισοδηματικό μέσο όρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις προβλέπεται ένα ελάχιστο επίπεδο εισφορών, ενώ σε ορισμένες χώρες οι αυτοαπασχολούμενοι μικρών εισοδημάτων απαλλάσσονται τελείως από τις εισφορές.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News