"Μύθος είναι η καθαρή έξοδος"

Οικονομία
"Μύθος είναι η καθαρή έξοδος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Η γερμανική Handelsblatt διαψεύδει τα αφηγήματα του  Αλέξη Τσίπρα για το τέλος της λιτότητας από τον Αύγουστο. H οικονομική εφημερίδα αναφέρει πως έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών με νέα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022, απομυθοποιώντας τον πρωθυπουργό και τις δηλώσεις του για καθαρή έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.

Ο Γερμανός ανταποκριτής αναφέρει πως το σχέδιο νόμου είναι λεπτομερές, ο χρόνος όμως για τη διαβούλευση και τη ψήφιση είναι πολύ σύντομος. Ο Γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα περιγράφει την σπουδή της Αθήνας να διαβαστεί ένα νομοθετικό κείμενο 1.531.σελίδων με 400 άρθρα, να περάσει από διαβούλευση και να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

"Εάν περάσει το πολυνομοσχέδιο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μπορούν να δώσουν το πράσινο φως για την τρίτη αξιολόγηση πριν από τη συνάντηση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου. Το Eurogroup θα μπορεί να εγκρίνει την επόμενη δόση ύψους 5,5 δις ευρώ και εάν γίνουν όλα αυτά θα έχουν παραμεριστεί κι άλλα εμπόδια στο δρόμο προς την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Το ότι όλα θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα συμφέρει τον Τσίπρα που θέλει να περιορίσει χρονικά όσο περισσότερο γίνεται τη συζήτηση στη βουλή και το δημόσιο διάλογο για το πολυνομοσχέδιο", επισημαίνει ο αρθρογράφος .

 Σε άλλο σημείο, ο ανταποκριτής διερωτάται « Γιατί ο Τσίπρας χρυσώνει το χάπι με την προοπτική ότι σε 7 μήνες η Ελλάδα επιτέλους θα μπορεί αυτόνομα να χρηματοδοτείται από τις αγορές… και ότι οι Έλληνες θα ξανακερδίσουν την κυριαρχία τους και θα πάρουν οι ίδιοι τα κλειδιά στο χέρι".

Τέλος, η οικονομική εφημερίδα εστιάζει στο γεγονός πως ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί έναντι των εταίρων με μέτρα λιτότητας μέχρι και το 2022, ενώ το 2059 θα είναι το έτος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους Η οικονομική εφημερίδα καταλήγει: "Ο Τσίπρας υπόσχεται στους οπαδούς του ότι τον Αύγουστο η χώρα θα σπάσει τα δεσμά από τα προγράμματα λιτότητας και θα εκδιώξει τους μισητούς δανειστές για πάντα από την Αθήνα. Αλλά αυτό είναι αυταπάτη. Γιατί έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές και με άλλα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022. Το 80% του ελληνικού κρατικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημοσίων δανειστών. 248 δις ευρώ κρατούν Ευρωπαίοι δανειστές, άλλα 13 δις ευρώ χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ. Άρα η Αθήνα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών μέχρι να αποπληρώσει το χρέος της που με τα σημερινά επιτόκια θα διαρκέσει μέχρι το 2059".

Έκθεση ΓΛΚ

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέσω Έκθεσης εκφράζει έμμεσα τη δυσπιστία του στην κυβερνώσα πολιτική, καθώς οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του πολυνομοσχεδίου είναι εμφανείς. 

Το Γενικό Λογιστήριο έχει υπολογίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις στην Ειδική Έκθεση και αφορούν δαπάνες για μια σειρά από νέες υπηρεσίες που δημιουργούνται ή στελεχώνονται με βάση την νέα διεύθυνση του ηλεκτρονικού εγκλήματος αλλά και παρακολούθησης του κανονιστικού πλαισίου για το περιβάλλον, του συστήματος παρακολούθησης τεχνικών έργων, του ΗΔΙΚΑ και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στον ΕΦΚΑ.

Το ΓΛΚ αναφέρεται όμως και σε ενδεχόμενη απώλεια εσόδων του δημοσίου και των ΟΤΑ αλλά και του ΕΦΚΑ από τη δημιουργία των υπέρ προνομιούχων πιστωτών και απαιτήσεων (οι εργαζόμενοι για αμοιβές 6 μηνών θα ικανοποιούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα σε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή σε πτωχευτική διαδικασία). "Το ύψος λόγω απώλειας εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα και θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού", αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.

Γίνεται λόγος επίσης για ενδεχόμενη απώλεια από την κατάργηση της υποχρέωσης διάθεσης στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή μέρους από το ποσό που επιδικάζεται ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης σε περίπτωση συλλογικών αγωγών, αλλά και από την κατάργηση του επιβαλλόμενου χρηματικού προστίμου σε περίπτωση υποτροπής σε βάρος προμηθευτή που δεν απαντά σε καταγγελίες καταναλωτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News