default-image

Τι αλλάζει στους πλειστηριασμούς;

Οικονομία
Τι αλλάζει στους πλειστηριασμούς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τροπολογία θα έρθει τελικά στη Βουλή η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς του δημοσίου.

Οι τροποποιήσεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές και η σχετική νομοθετική διάταξη γράφεται ήδη με στόχο να ψηφιστεί και αυτή μέχρι τη Δευτέρα ως τμήμα του πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται εξίσωση του πλαισίου που προβλέπεται για τους πλειστηριασμούς των τραπεζών (δηλαδή τις προβλέψεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας) με τις προβλέψεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό, εφόσον επιβεβαιωθεί θα σημαίνει βασικά τρία πράγματα:

1. Πρώτον ότι οι πλειστηριασμοί με επισπεύδοντα το δημόσιο θα μπορούν να ολοκληρωθούν ακόμη και αν το προσφερόμενο τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας κάτι που σήμερα απαγορεύεται από τον ΚΕΔΕ. Και μόνο αυτή η αλλαγή θα... λύσει τα χέρια της εφορίας καθώς το κατώτερο πλαφόν της αντικειμενικής αξίας είναι ο λόγος για τον οποίο δεν προχωράει κανένας πλειστηριασμός από το δημόσιο.

2.Δεύτερον ότι οι πλειστηριασμοί και της εφορίας ή των ασφαλιστικών ταμείων θα γίνονται επίσης ηλεκτρονικά. Προφανώς για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ενισχυθεί το ηλεκτρονικό σύστημα των πλειστηριασμών ειδικά ενόψει του Φεβρουαρίου που θα γίνουν καθολικά ηλεκτρονικοί όλοι οι πλειστηριασμοί.

3. Τρίτον ότι θα υπάρχει εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας τουλάχιστον για τη μεταβατική περίοδο που ισχύει και για τους πλειστηριασμούς των τραπεζών δηλαδή μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Αυτό θα είναι και το «τυρί» προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για να ψηφίσουν την τροπολογία η οποία θα «φαίνεται» καλή λόγω της βραχυπρόθεσμης προστασίας της κύριας κατοικίας αλλά στην πράξη θα είναι χειρότερη καθώς θα ανοίξει ο δρόμος για υλοποίηση των πλειστηριασμών και για χρέη προς το δημόσιο.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News