Με άνοδο ξεκίνησε το 2018 για το Ευρώ

Οικονομία
Με άνοδο ξεκίνησε το 2018 για το Ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με θετικό πρόσημο ξεκινά το 2018 για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, φθάνοντας στα 1,2046 δολάρια. Σύμφωνα με αναφορά της Deutsche Bank, η αντιστοίχιση αυτή προσεγγίζει το υψηλό ποσό των 1,2092 δολαρίων του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, καθώς βρίσκει στήριξη από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ. Οι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου  θα συνεχιστεί το 2018. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  ο George Saravelos, αναλυτής της Deutsche Bank, ο οποίος εμφανίστηκε εκ διαμέτρου αντίθετος με τους συναδέλφους του στην Bank of America Merrill Lynch, οι οποίοι εκτίμησαν πρόσφατα ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 1,10 δολάρια.

Ο ασφαλιστικός όμιλος Credit Agricole παροτρύνει τους επενδυτές να αγοράσουν στην οποιαδήποτε πιθανή βουτιά του ευρώ και να διατηρήσουν τις long (ανοδικές) τους θέσεις τους στο νόμισμα. Θετική στάση διατηρεί για το ευρώ και η Nomura, προβλέποντας πως η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα βρεθεί στο 1,28 έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018.

Η Deutsche Bank εκτιμάει πως το 2018 η ΕΚΤ θα ενισχυθεί  πιέζοντας σχετικά με τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας. Όπως εκτιμά πάντως, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ η πρώτη αύξηση των επιτοκίων αναμένεται στα μέσα του 2019. Για ορισμένους αναλυτές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα βιαστεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν το 2019, κυρίως λόγω περιορισμένων πληθωριστικών πιέσεων, αν και η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης ενδεχομένως αποτρέψει μία περαιτέρω επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του 2018.

Για τη γερμανική τράπεζα, η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ αναμένεται να κυμανθεί στο τέλος του έτους στο 1,20, ενώ την ίδια ισοτιμία προβλέπει και ο χρηματοπιστωτικός οίκος της  Goldman Sachs, που εμφανίζεται θετική για το κοινό νόμισμα. Στο 1,25 στο τέλος του 2018 και στο 1,30 το 2019 ως προς το δολάριο προσδιορίζει  την ισοτιμία του ευρώ και η UBS. Τέλος, η Citigroup αναμένει έμμεση ισχυροποίηση του ευρώ στο 1,24 ως προς το δολάριο ως το τέλος του 2018, ενώ το αμερικανικό νόμισμα σύμφωνα με τη Storm Harbour London αναμένεται να αποδυναμωθεί κι άλλο κατά το 2018, κυρίως έναντι του ευρώ φθάνοντας το 1,30. Το ευρώ, όπως εκτιμά, θα συνεχίσει την άνοδό του έναντι των κυρίων και αναδυομένων νομισμάτων.

Η Societe Generale προβλέπει ότι το ευρώ θα φθάσει σε 1,25 δολάρια στα μέσα του έτους. Καθώς η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, οι εκκρεμότητες αφορούν τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, τις εξελίξεις γύρω από τις ιταλικές εκλογές, καθώς και στην απομάκρυνση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το 2018, με τα σκωτσέζικα ντους να διαδέχονται το ένα το άλλο, καθώς για κάθε θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις υπάρχει κάτι αρνητικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υποστηρίζουν ορισμένοι. Το μόνο σίγουρο, λένε, είναι ότι η μεταβατική περίοδος μετά τον Μάρτιο του 2019 είναι απαραίτητη, καθώς πολύ δύσκολα θα έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά θέματα μέχρι τότε.

Αναπτυξιακοί Δείκτες για την Παγκόσμια Οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε σταθερά αναπτυξιακά επίπεδα το 2018, με τη μέση εκτίμηση της αγοράς να προσβλέπει επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 3,7% -ο υψηλότερος των τελευταίων επτά ετών- από 3,6% που εκτιμάται για το 2017. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, ο δείκτης ISM για τη βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών (59,7) ενώ στην Ευρωζώνη, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ για τον μεταποιητικό τομέα παρουσίασε νέα άνοδο τον προηγούμενο μήνα και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1997 (60,6). Για τις ΗΠΑ, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να επιταχυνθεί το νέο έτος στο 2,6% από 2,3% που προβλέπεται για το 2017 κυρίως λόγω της προοπτικής περαιτέρω ενίσχυσης των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων ιδίως μετά την έγκριση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων από το Κογκρέσο λίγες ημέρες πριν από τη εκπνοή του 2017. Θετικές προοπτικές το 2018 προβλέπονται και για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τη μέση εκτίμηση της αγοράς να τοποθετείται για ρυθμό ανάπτυξης 2,1%, χαμηλότερο από 2,3% που προβλέπεται για το 2017 αλλά πάνω από τον δυνητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης (που εκτιμάται 1,4-1,5% από την ΕΚΤ) για τέταρτο συνεχές έτος.

Παρά τη διατήρηση υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, οι θετικές προοπτικές για την οικονομία δεν είναι απίθανο, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, να αποτρέψουν την κεντρική τράπεζα από μια νέα παράταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων που, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τον προηγούμενο Οκτώβριο, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2018. Το ενδεχόμενο σταδιακής εξόδου της ΕΚΤ από τη χαλαρή νομισματική πολιτική ευνόησε το ευρώ, το οποίο βρέθηκε στο 1,2082 δολάριο την Τρίτη, την πρώτη ημέρα συναλλαγών του 2018, πλησιάζοντας το υψηλό δυόμισι ετών 1,2092 που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο, έχοντας ενισχυθεί περίπου 14% συνολικά το 2017 - η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος έναντι του αμερικανικού νομίσματος από το 2003. Με την αγορά να παραμένει επιφυλακτική για τα περιθώρια αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες κυρίως λόγω των σχετικά περιορισμένων πληθωριστικών πιέσεων, το δολάριο κινήθηκε πτωτικά έναντι σχεδόν όλων των άλλων κύριων νομισμάτων κατά τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους, έπειτα από υποχώρηση του σχετικού δείκτη DXY περίπου 10% το 2017 - η χειρότερη ετήσια απόδοση των τελευταίων 15 ετών.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοσμαδάκης

Πηγή: Καθημερινή 05/01/2018

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News