Οικονομία

Πιέσεις για άμεσες αποζημιώσεις σε πληγέντες

Άμεσες εκτιμήσεις και έγκαιρη καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων ζητά η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Άμεσες εκτιμήσεις και έγκαιρη καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων ζητά η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, να διενεργηθούν χωρίς καθυστέρηση οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν έγκαιρα δίκαιες αποζημιώσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τις ζημιές που υπέστησαν και εξακολουθούν να υφίστανται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ζητάει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Παράλληλα, κρίνει αναγκαίο:

* Να δοθεί παράταση στις προθεσμίες εκπλήρωσης των φορολογικών, ασφαλιστικών και γενικότερα των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο των ζημιωθέντων αγροτών και κτηνοτρόφων.

* Να επεκταθεί, στις περιπτώσεις που εκπνέει, το χρονικό διάστημα για το οποίο μια περιοχή έχει κηρυχθεί ως έκτακτης ανάγκης.

* Να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές στις αγροτικές περιοχές.

* Να επιταχυνθούν οι ρυθμοί σύνταξης των πορισμάτων για τις ζημιές, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν παρέλθει ακόμη και 12 μήνες χωρίς να έχουν γίνει εκτιμήσεις.

* Να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στον πρωτογενή τομέα.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ έγινε ειδική αναφορά στις ζημιές που έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα - καθώς το μέγεθός τους δεν έχει φανεί πλήρως - η χιονόπτωση και ο παγετός σε μεγάλο μέρος της επικράτειας, τόσο στη φυτική όσο και τη ζωική παραγωγή.

Στην κτηνοτροφία τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί συνίστανται σε μειωμένη παραγωγή γάλακτος της τάξης του 50%, απώλειες ζώων και αυξημένο κόστος σε ζωοτροφές, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα της εξωτερικής βοσκής.

Στη γεωργία οι ζημιές εντοπίζονται σε υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών, δενδρώδεις καλλιέργειες, ελιές και σιτηρά.

Ζημιές έχουν υποστεί και υποδομές όπως σταβλικές εγκαταστάσεις και αποθήκες.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ τέθηκαν κι άλλα δύο ζητήματα και αποφασίστηκε να ζητηθεί από την κυβέρνηση:

- Να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ (13% και 24%) στην αγορά και πώληση αγροτικών προϊόντων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να πιστώνουν μόνιμα το Δημόσιο οι παραγωγοί.

- Να προχωρήσει άμεσα η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ώστε να αναδειχθεί και να προστατευτεί η ελληνική ταυτότητα και να θωρακιστούν τα ελληνικά προϊόντα απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Έρχονται οι αποζημιώσεις στο νομό Ηρακλείου

Στο μεταξύ, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο διευθυντής του ΕΛΓΑ στην Κρήτη, Νίκος Δασκαλάκης, τόνισε ότι ο ίδιος κάνει την εκτίμηση πως ως τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις του συνόλου των πληγέντων αμπελουργών από τον καύσωνα και άλλα αίτια θεομηνιών που έπληξαν τις καλλιέργειές τους από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος του περασμένου καλοκαιριού, καθώς και στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς της Ροδιάς Μαλεβιζίου, που έχασαν μέρος της παραγωγής τους από σφοδρή χαλαζόπτωση μέσα στο φθινόπωρο της προηγούμενης χρονιάς.

«Έχουμε την έγκριση του προϋπολογισμού από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. και κάποιες άλλες διαδικασίες που απαιτούνται, οπότε υπολογίζουμε ότι προς τα τέλη του Ιανουαρίου θα έχουμε κάποια πληρωμή, ή αρχές Φεβρουαρίου. Υποθέσεις είναι... Τώρα αν πάνε πιο γρήγορα οι διαδικασίες, ίσως να έρθουν οι πληρωμές και πιο γρήγορα. Και μάλλον δε μένουν υπόλοιπα από το 2017»...

Όπως εξηγεί ο ίδιος, όλες οι ζημιές από τον Απρίλιο και μετά, οπότε έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, θα πληρωθούν στο διάστημα αυτό.

Στο ζωικό κεφάλαιο

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης, ο Νίκος Δασκαλάκης μάς είπε ότι «κοινοποιούνται και αυτές οι αποζημιώσεις σταδιακά» και πως ό,τι έχει κοινοποιηθεί και καταχωριστεί θα μπει κι αυτό στην πληρωμή. «Οι αποζημιώσεις για τη χιονόπτωση του περυσινού Ιανουαρίου έχουν καταβληθεί. Αλλά έχουμε άλλες περιπτώσεις, όπως κάποιες κατασπαράξεις ζώων από σκυλιά, κάτι ασθένειες σε ζώα κ.λπ., οι οποίες πληρώνονται κανονικά»...

144 εκατ. ευρώ το 2017: Οι αποζημιώσεις που πληρώθηκαν

Στο ποσό των 144.287.656,30 ευρώ ανήλθαν οι αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου σε αγρότες και κτηνοτρόφους οι οποίοι ζημιώθηκαν από τα εκτεταμένα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά το έτος 2016 και πληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017, σύμφωνα με απολογιστική ανακοίνωση του EΛΓΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, το μεγαλύτερο ποσό των αποζημιώσεων της φυτικής παραγωγής κατεβλήθη στους νομούς Πέλλας και Ηλείας, με τους νομούς Ημαθίας, Λάρισας και Κορινθίας να ακολουθούν στην κατάταξη.

Παράλληλα ο ΕΛΓΑ, κατά τη διάρκεια του απερχόμενου έτους, κατέβαλε το ποσό των 1.852.931,47 ευρώ για την πληρωμή Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ-ΠΣΕΑ), κυρίως για τα προγράμματα "Πυρκαγιές 2013" και "Ετήσιο 2013".

Στο μεταξύ, όπως απαντά στα ερωτήματά μας ο Νίκος Δασκαλάκης, «μέχρι τις 31/12/2017, χωρίς να ξέρω αν θα δοθεί κάποια παράταση, ήταν σε διαβούλευση για υποβολή προτάσεων τα σχέδια των κανονισμών ασφάλισης για προτεινόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Ξέρω ότι υπάρχει μια επεξεργασία των προτάσεων. Δεν ξέρω αν θα δοθεί άλλη παράταση. Και θα υπάρξουν τρεις ομάδες εργασίας, που θα δουν τι μπορεί να "περπατήσει". Διότι μπορεί να υπάρχουν πράγματα που να μην μπορούν να "περπατήσουν", όπως για παράδειγμα να καλυφθεί ένα αίτιο»...

Πάντως, ο ίδιος τοποθετεί τις όποιες αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα μεν, αλλά όχι χωρίς να γίνει κάποια μεθόδευση που θα χρειαστεί να περάσουν κάποιοι μήνες.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια