Οικονομία

Έξοδος από τα μνημόνια αλλά υπό όρους

Η Ελλάδα ίσως καταφέρει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος, όπως εκτιμά η HSBC, σε μια ένδειξη της απόστασης που έχει διανύσει η Ευρωζώνη από το ναδίρ της κρίσης χρέους το 2011.

Η Ελλάδα ίσως καταφέρει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος, όπως εκτιμά η HSBC, σε μια ένδειξη της απόστασης που έχει διανύσει η Ευρωζώνη από το ναδίρ της κρίσης χρέους το 2011.

Η χώρα πέρυσι ανέκτησε την πρόσβαση στις αγορές, η οικονομία της δείχνει λιγότερο ευάλωτη και τον Αύγουστο θα έχει αρκετό κεφαλαιακό απόθεμα για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της για τον επόμενο χρόνο «ή περίπου τόσο», υποστηρίζει ο Fabio Balboni, οικονομολόγος της HSBC για την Ευρώπη.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει μια «καθαρή έξοδο», χωρίς κάποια μορφή εποπτείας.

«Η "καθαρή έξοδος" ίσως είναι εφικτή, τουλάχιστον για κάποια περίοδο. Όμως, μια προληπτική γραμμή ή τουλάχιστον μια μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία ίσως είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν επιλέξιμα από τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ», εξηγεί ο Balboni.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Ελλάδα απέχει ακόμη από την επενδυτική βαθμίδα και παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εκτιμά ότι η ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων απέχει ακόμη από το να συμβεί, γεγονός που θα μπορούσε να συγκρατήσει την περαιτέρω μείωση των αποδόσεων ομολόγων.

Πολλά εξαρτώνται από την προθυμία της Ευρωζώνης να παράσχει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Το μπλοκ κατέχει το 80% του χρέους, σύμφωνα με την HSBC. Χωρίς "ουσιαστική" ανακούφιση, «η Ελλάδα δε θα μπορέσει να ικανοποιήσει το αίτημα του ΔΝΤ για βιώσιμο χρέος», λέει ο Balboni.

Ομόλογα

Στο 3,9% υποχώρησε χθες Πέμπτη η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς, σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times".

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «έχει σημειωθεί τεράστια βελτίωση στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών τίτλων: Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,9% σήμερα. Είχε εκτιναχθεί κοντά στο 40% το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters».

Απόδοση κάτω του 4% τα ελληνικά ομόλογα δεν είχαν σημειώσει ποτέ τα τελευταία 10 χρόνια, ούτε την τριετία πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, δηλαδή.

Σταθερότητα

Εστία σταθερότητας θεωρεί η Ευρώπη την Ελλάδα «μετά την εκπληκτική της μεταστροφή», σύμφωνα με τους "Financial Times", που επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους ότι «το 2017 η ατμόσφαιρα μεταξύ της Ελλάδας και των συμμάχων της βελτιώθηκε σε βαθμό που σχεδόν κανείς δεν είχε προβλέψει στην αρχή του χρόνου».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτό οφείλεται εν μέρει στην προσέγγιση της κυβέρνησης Τσίπρα στις συνομιλίες για το πρόγραμμα στήριξης και στην υιοθέτηση μιας «πιο εποικοδομητικής προσέγγισης» εκ μέρους της κυβέρνησης. Αυτή η στάση «αναμένεται να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου», σημειώνεται.

«Παράλληλα, ρόλο έπαιξαν και ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις», επισημαίνεται και προστίθεται:

«Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η επέκταση της αστάθειας στην περιοχή καθιστά την Ελλάδα εστία σταθερότητας και φιλίας. Τα Βαλκάνια είναι εύθραυστα, ενώ η Τουρκία βυθίζεται όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. εμφανίζουν όλο και περισσότερες τριβές. Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα τη βάση τους στη Σούδα. Γενικά, η Ελλάδα εμφανίζεται ως πυλώνας αξιοπιστίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Η βρετανική εφημερίδα προειδοποιεί, πάντως, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει τον εφησυχασμό μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης.

«Μετά από οχτώ εξοντωτικά έτη, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να αποσυρθούν σταδιακά από το ντε φάκτο "προτεκτοράτο" τους επί της Ελλάδας και να κινηθούν προς τη μεγαλύτερη πρόκληση - την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχόλια