default-image

Αναπτερώνονται οι ελπίδες για την τιμή παραγωγού στο λάδι

Κρήτη
Αναπτερώνονται οι ελπίδες για την τιμή παραγωγού στο λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και χθες, η τιμή παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη δεν έλεγε να "ξεκολλήσει" από το μέσο όρο των 3,30 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3, με την περιοχή της Μεσαράς και της Βιάννου στο νομό Ηρακλείου να έχουν βεντέμα σε σχέση με τη χρονιά του 2016-2017, ενώ οι τιμές κυμαίνονται από 3,30 έως 3,40 ευρώ το κιλό από τη μια άκρη του νησιού ως την άλλη.

Οι οξύτητες, στο μεταξύ, παραμένουν σε επίπεδα μεγαλύτερα από την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο και, όπως φαίνεται, το γεγονός αυτό το εκμεταλλεύονται οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, για να πάρουν φτηνότερα λάδια από την Τυνησία αλλά ακόμα και από την Πελοπόννησο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν στη "Νέα Κρήτη" χθες εκπρόσωποι ελαιουργών και αγροτών!

«Η μέση τιμή έχει "κολλήσει" κυριολεκτικά στα 3,30 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρώην πρόεδρος και νυν μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου Μάκης Αφθονίδης.

«Βέβαια, ήδη το λάδι που έχει μείνει στην Κρήτη αμάζευτο ή άκοπο είναι λίγο. Και στο μεταξύ, μάλλον οι Ιταλοί και οι Ισπανοί βρίσκουν χαμηλότερες τιμές αλλού, αφήνοντας το δικό μας στα αζήτητα. Και το λέω αυτό ανεξάρτητα από τις οξύτητες που είναι ένα θέμα. Βέβαια, με το 3,30 και 3,40 ευρώ, που είναι οι τιμές στην Κρήτη αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί κανείς να μιλάει για τιμές καλές στον παραγωγό. Δεν υπάρχει όμως και λάδι. Ο ένας πάει με μια κανίστρα να πουλήσει στον έμπορο, ο άλλος πάει με μια παγούρα. Είναι απελπιστική η κατάσταση...».

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, υπάρχει μια αισιοδοξία για ανάκαμψη των τιμών στο ελαιόλαδο όσο μπαίνουμε προς την άνοιξη, κάτι που γίνεται κάθε χρόνο, και ειδικά φέτος που δεν υπάρχει και λάδι, αυτό το ενδεχόμενο είναι περισσότερο ορατό.

«Αν πάρουμε ως παράδειγμα τα προηγούμενα χρόνια, το λάδι άνοιξη καιρού "τσιμπούσε"... Στο ερώτημά μας, τέλος, αν ο ίδιος ανησυχεί για εισαγωγές λαδιών στην Κρήτη, λέει ξεκάθαρα:

«Αν κάποιος φέρει λάδι από άλλη χώρα και το εμφιαλώσει εδώ για να μη χάσει τους πελάτες του, νομίζω πως καλά θα το κάνει, γιατί αλλιώς η ζημιά θα είναι για όλους. Όμως, εννοείται ότι θα πρέπει να αναγράφει πως πρόκειται για λάδι από άλλη ευρωπαϊκή χώρα και όχι να το παρουσιάζει σαν κρητικό ελαιόλαδο...».

Ο ίδιος, πάντως, δεν έχει πληροφορίες και στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι έχουν έρθει λάδια από το εξωτερικό.

Η Μεσαρά έχει λάδι

Εκτός από τη Βιάννο, μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου έχει η Μεσαρά, ίσως και σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, αλλά πάντως σε ικανοποιητικά επίπεδα που συνιστούν "βεντέμα". Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου κάνει τυποποίηση λαδιού και προσφέρει μετρητοίς τιμή 3,40 ευρώ το κιλό στις τρεις γραμμές, όπως μας είπε ο πρόεδρος της οργάνωσης Βαγγέλης Τσιμπραγάκης. Ωστόσο διευκρινίζει ότι και στη Μεσαρά το πρόβλημα με τις οξύτητες λόγω δακοκτονίας είναι σοβαρό. «Αυτή η ιστορία κρατάει χρόνια. Από όταν άλλαξε το σύστημα και έγινε με πλειοδοσία η ανάθεση σε εργολάβο του έργου της δακοκτονίας, το πρόβλημα διογκώνεται κάθε χρόνο. Διότι οι ιδιώτες βάζουν μια τιμή, παίρνουν το "πακέτο" και εξαφανίζονται. Και δε σας κρύβω ότι εμείς στο δήμο σκεφτόμαστε να σταματήσουμε να δίνουμε το ποσοστό υπέρ της δακοκτονίας και να το δούμε πώς θα το κάνουμε με τους παραγωγούς. Να δίνουν ένα ποσοστό μικρότερο του 2% που κρατάει το κράτος και να αναλάβει κάποιος φορέας. Είτε να είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, είτε να είναι ο Αγροτικός Σύλλογος, που ναι μεν να αναθέσει σε εργολάβο το έργο, αλλά να αναλάβει την ευθύνη στη συνέχεια να επιβλέπει και να παρακολουθεί την καλή εκτέλεση του έργου...».

Όπως εξηγεί ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, «άνθρωποι που "έπαιρναν" λάδι τρεις γραμμές κάθε χρόνο από τους ελαιώνες τους, φέτος έχουν 5-6-8 γραμμές κ.λπ. Και έχουν έτσι απώλειες και χάνουν χρήματα από την υποβάθμιση αλλά και από τη μείωση της παραγωγής»... Για τη φετινή παραγωγή μάς λέει: «Δεν είμαστε φουλ βεντέμα, αλλά ο κάμπος της Μεσαράς και τα ορεινά του Ρεθύμνου, που τις ελιές τους τις αλέθουμε εμείς στο Τυμπάκι, έχουν ελιές. Τα ορεινά και τα ημιορεινά δεν έχουν...».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανόλης Ορφανουδάκης, μας μίλησε για σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσφατα, όπου ο υπουργός είπε στους φορείς του Τυμπακίου ότι ευθύνεται η Περιφέρεια Κρήτης για την κακή δακοκτονία. «Εμείς ήδη μιλάμε με το δήμαρχο Φαιστού, τον κ. Αρμουτάκη, και θα δούμε τι θα κάνουμε για να πάρουμε τη δακοκτονία εμείς ως φορείς», σύμφωνα με το συνδικαλιστή.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News