Οικονομία

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια

Πάνω από 270.000 είναι ο αριθμός των μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών που προσπαθούν να “σώσουν” οι τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πάνω από 270.000 είναι ο αριθμός των μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών που προσπαθούν να "σώσουν" οι τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο αριθμός των ατόμων αυτών αποτελεί την πλέον κρίσιμη μάζα της πελατείας των τραπεζών στα στεγαστικά δάνεια. Tα πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν το ένα μετά το άλλο σε ρυθμίσεις των δανείων τους, προσφέροντας "κούρεμα" που ξεκινά από το 20% έως το 25% και φτάνει το 50%-60% στις πλέον ευάλωτες ομάδες.

Το "κούρεμα" αυξάνεται σημαντικά στα καταναλωτικά δάνεια και διαμορφώνεται από 50% έως και 80% σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ανάλογα την οικονομική ομάδα από την οποία προέρχεται ο δανειολήπτης.

Σύμφωνα με φύλλο της Realnews, οι ρυθμίσεις των "κόκκινων" δανείων είναι εξαιρετικά σημαντικές για τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο λόγος είναι προφανής. Οι πλειστηριασμοί που απειλούν τις πρώτες κατοικίες έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή, εν αντιθέσει με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης που έκανε λόγο για «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Επιπρόσθετα, η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται εφεξής μόνο για όσους δανειολήπτες παραμείνουν και δεν "εκδιωχθούν" μετά τον Απρίλιο, όταν θα ξεκινήσουν οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, ενώ εντός του 2018 οι τράπεζες θα πουλήσουν στεγαστικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία σε ξένα funds, τα οποία από την πλευρά τους είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς. Για όσους δεν έχουν να πληρώσουν καθόλου, η έσχατη λύση είναι να δώσουν το σπίτι τους.

"Φωτιά" τα στεγαστικά

Την παρούσα χρονική φάση, οι τράπεζες δείχνουν εμφανώς ανήσυχες, καθώς παρατηρείται συνεχόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα στεγαστικά από τους δανειολήπτες.

Τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ (μέσος όρος δανείου 100.000 ευρώ) από τα συνολικά 66 δισ. των δανείων.

Απ' αυτά, τα 11,2 δισ. έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, τα 9,8 είναι σε καθυστέρηση στην αποπληρωμή και τα 7 δισ. είναι αβέβαιο αν θα συνεχίσουν να πληρώνονται.

Οι ρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν τράπεζες σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών είναι οι εξής:

* Παράταση του χρόνου αποπληρωμής, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 40 χρόνια. Η παράταση των 40 χρόνων συμφωνείται αν υπάρχει διαθέσιμος νεαρός κοντινός εγγυητής (συνήθως παιδί).

* Μείωση της μηνιαίας δόσης κατά 60-70% από 1,5 μέχρι 4 χρόνια, ανάλογα την τράπεζα.

* Πληρωμή τόκων για τρία χρόνια.

* Μείωση του επιτοκίου από 0,50 έως 0,80%.

* Ετήσιο "κούρεμα" με βάση την περιουσία του δανειολήπτη. Αν ένα δάνειο ανέρχεται στα 150.000 ευρώ και η περιουσία του δανειολήπτη εκτιμηθεί στα 100.000 ευρώ, τότε το ποσό "σπάει" στα δύο. Το ένα θα είναι 100.000 ευρώ και θα πληρωθεί μέσα σε 15 χρόνια. Το υπόλοιπο "παγώνει" για 15 χρόνια και κάθε χρόνο θα υπάρχει ένα "κούρεμα" 4 έως 5%, ανάλογα με το πρόγραμμα της τράπεζας. Έτσι στο τέλος θα έχει κουρευτεί στο 25,8% των 50.000 ευρώ, και όταν φτάσει η ώρα της αποπληρωμής είτε θα ρυθμιστούν δόσεις είτε θα διαγραφεί.

* Τέσσερα χρόνια "πάγωμα". Αυτή είναι μια διαφορετική ρύθμιση που "παγώνει" τμήμα του δανείου για 4 χρόνια. Το υπόλοιπο πληρώνεται με δόση μειωμένη κατά 60%. Μετά από 4 χρόνια υπάρχει νέα διαπραγμάτευση.

* "Κούρεμα" που φτάνει 40% έως 60%. Αυτό προβλέπεται για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως άνεργοι, ασθενείς και όσοι δε διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία πέραν της πρώτης τους κατοικίας. Για όσους δανειολήπτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη ρύθμιση, τότε θα ισχύσει το σενάριο της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου στην τράπεζα με σκοπό να το πουλήσει.

Το τίμημα που θα πάρει θα καλύψει ισόποσα το δάνειο ή μέρος αυτού και το υπόλοιπο θα μπει σε ρύθμιση και, αν υπάρξει αδυναμία πληρωμής, τότε μετά από ένα διάστημα λίγων χρόνων θα διαγραφεί.

ΕΦΑΠΑΞ: Τα μικρά δάνεια

Αρκετά διαφορετική είναι η εικόνα που αφορά τα μικρά δάνεια. Το "κούρεμα" των συγκεκριμένων δανείων μπορεί να φτάσει και το 80%, αρκεί το ποσό να αποπληρωθεί εφάπαξ και να μην αναβληθεί η κατάθεσή του.

Για όσους δανειολήπτες δε διαθέτουν το ακίνητο για ενέχυρο, τότε ισχύουν τα εξής:

- Μείωση του επιτοκίου ακόμη και στο 4,5%, από 10-12% που είχε το δάνειο.

- Σταθερό μηνιαίο δοσολόγιο για 7 χρόνια σε συνδυασμό με τη μείωση του επιτοκίου.

- "Κούρεμα" στο τέλος του δανείου ανάλογα την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, εφόσον είναι πειθαρχημένος στην αποπληρωμή.

Επιμέλεια: Νίκος Κοσμαδάκης

Σχόλια