default-image

Τι ζήτησαν όλοι οι αγρότες από τον... Αη Βασίλη;

Κρήτη
Τι ζήτησαν όλοι οι αγρότες από τον... Αη Βασίλη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουν το δικό τους Άγιο Βασίλη οι άνθρωποι της υπαίθρου, που απαντούν στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" τι θα ήθελε να τους φέρει για το 2018 και... (ω του θαύματος)... όλοι, μεταξύ των άλλων, ζητούν και μια λιγότερο φορομπηχτική πολιτική από την κυβέρνηση, αφού έχει πλέον στην πράξη αποδειχτεί ότι φορολογικό και ασφαλιστικό έχουν προκαλέσει πανωλεθρία στην ελληνική ύπαιθρο, με τη γη να εγκαταλείπεται και την αγορά να... "μαυρίζει".

Στις περισσότερες ευχές συμπεριλαμβάνονται επίσης κι εκείνες που θέλουν για τον καινούργιο χρόνο καλύτερες τιμές στα προϊόντα, ώστε να μπορεί ο άνθρωπος που τα παράγει να ζήσει την οικογένειά του!

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης τονίζει ότι «ως χώρα, αν θέλουμε πραγματική ανάπτυξη, χρειάζεται να δείξουμε τον ανάλογο σεβασμό στον πρωτογενή τομέα. Και όλοι οι εμπλεκόμενοι να στρέψουμε την προσοχή μας στη στήριξη της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων».

Ο κ. Στεφανάκης καλεί, επίσης, τους μεταποιητές και τους τυποποιητές να λειτουργήσουν πιο επαγγελματικά απέναντι στους αγρότες, και το ελληνικό κράτος να προχωρήσει σε αναδιανομή των επιδοτήσεων, στηρίζοντας κυρίως αυτούς που παράγουν τρόφιμα για το λαό μας.

«Χρόνια τα περιμένουμε»...

«Αυτά που περιμένουμε χρόνια τώρα, τα περιμένουμε και φέτος», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των καζανάρηδων Στάθης Φραγκιαδάκης. «Να οργανώσουν την πολιτική τους. Να δουν πώς θα σταματήσουν τη δυσβάσταχτη φορολογία. Να υπάρξει καθοδήγηση για να δούμε τι μπορούμε να φυτεύουμε και πού. Και να στηριχτούμε τεχνικά, και δεν είναι το θέμα μόνο τα λεφτά. Αυτά περιμένουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά αντί να μας φέρει ο Άγιος Βασίλης νου και γνώση στην πολιτική, βλέπουμε ότι κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει».

«Έχουμε απογοητευτεί πλήρως»

«Προσωπικά δεν περιμένω απολύτως τίποτα, γιατί έχουμε απογοητευτεί απ' όλα και απ' όλους», λέει από την πλευρά του ο αγροτοκτηνοτρόφος-τυροκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης. Ωστόσο, κάνει την ευχή «ο παραγωγός, παράγοντας ποιοτικά προϊόντα, να μπορεί να θρέψει τον ελληνικό λαό, αλλά και να συντηρήσει ο ίδιος την οικογένειά του, να μεγαλώσει και να σπουδάσει τα παιδιά του. Άρα, να πληρώνεται ο κόπος του».

«Να βάλουν νερό στο κρασί τους»

«Να βάλει νερό στο κρασί της η κυβέρνηση και να βελτιώσει τις συνθήκες στον αγροτικό τομέα», τονίζει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Βαγγέλης Τσιπραγάκης.

«Ασφαλιστικό-φορολογικό και εξορθολογισμό της αγοράς. Να σταματήσει το παραεμπόριο. Είναι απόλυτα εφικτά αυτά να γίνουν. Άλλωστε, με την υπερφορολόγηση, το κράτος μόνο ζημιές έχει μέχρι σήμερα. Και παράλληλα, το ασφαλιστικό είναι εξωπραγματικό».

«Τα πράγματα τα βλέπω "σκοτεινά"»

«Τα πράγματα τα βλέπω πολύ σκοτεινά. Δε βλέπω να γίνεται τίποτα απολύτως», λέει ο αμπελουργός Γιώργος Στειακάκης. «Δε βλέπω υποστήριξη. Και δεν υπάρχει μια σωστή καθοδήγηση. Τους αγρότες τούς έχουν κατακρεουργήσει. Η ευχή είναι να βάλουν οι κυβερνώντες μυαλό να βοηθήσουν τον αγροτικό κόσμο. Διότι βλέπω τον πρωτογενή τομέα να εξαφανίζεται. Δεν ξέρω αν είναι δάκτυλος της Ευρώπης. Παλιά μας έδιναν "ψίχουλα" για να εγκαταλείψουμε την περιουσία μας. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να βοηθηθεί αυτός ο κλάδος, διότι ήδη υποφέρει φριχτά», τονίζει.

«Χρονιά στήριξης του παραγωγού»

«Το 2018 να είναι μια χρονιά στήριξης του Έλληνα παραγωγού», εύχεται ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης. «Διότι θα είναι η καθοριστική χρονιά για τα επόμενα χρόνια σε ό,τι αφορά την παραγωγή της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει όλα τα βάρη πάνω στον Έλληνα παραγωγό, από φορολογία μέχρι και ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλα αυτά τον έχουν οδηγήσει σε τέλμα. Θεωρούμε ότι ο κοιμώμενος γίγαντας, που λέγεται πρωτογενής τομέας της χώρας, κάποια στιγμή θα πρέπει να ξυπνήσει. Ευχόμαστε να είναι το έτος 2018».

«Να τους φωτίσει ο Θεός»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης εύχεται «ο Θεός να φωτίσει τους πολιτικούς μας, να καταλάβουν ότι χωρίς προγραμματισμό και στρατηγική πολιτική στον πρωτογενή τομέα, δεν υπάρχει περίπτωση ο πρωτογενής τομέας να ανακάμψει. Εύχομαι, λοιπόν, το 2018 να είναι μια χρονιά που όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να μεταναστεύσουν και μένουν αναγκαστικά στην ύπαιθρο, θα στηριχτούν από το κράτος».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News