default-image

Γιορτές… αγωνίας για 52 εργαζόμενους, μετρούν αντίστροφα

Κρήτη
Γιορτές… αγωνίας για 52 εργαζόμενους, μετρούν αντίστροφα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο ξέγνοιαστα δεν περνούν τις γιορτινές αυτές ημέρες οι 52 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης του Ηρακλείου και οι οικογένειές τους, που κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα βλέποντας να αιωρείται ένα θολό τοπίο γύρω από τη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας το 2018!

Σε ένα πρωτοφανές, τραγελαφικό σκηνικό, ενώ η σύμβαση μεταξύ του ιδιοκτήτη του εργοστασίου και του ιδιώτη αναδόχου εργολάβου που το διαχειρίζεται λήγει σε ελάχιστες ημέρες, συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι. Αν δηλαδή το εργοστάσιο θα κλείσει ή αν θα συνεχίσει να λειτουργεί, είτε με παράταση της σύμβασης του σημερινού αναδόχου, είτε με άλλο τρόπο.

Το μόνο που υπάρχει ως παρακαταθήκη είναι η προφορική ενημέρωση που μετέφερε με βάση δική του ενημέρωση στους εργαζόμενους και στην Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης, πως έχει αποφασιστεί να δοθεί παράταση μερικών μηνών στη σημερινή σύμβαση.

Τη στιγμή αυτή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ και όπως επιβεβαίωσε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" εκ μέρους της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου ο γνωστός συνδικαλιστής Δημόκριτος Σαλούστρος, μιλάμε για μια προφορική ενημέρωση εκ μέρους έμμεσα εμπλεκόμενου φορέα, όπως ο Δήμος, και όχι για επίσημη ενημέρωση ή οριστική δέσμευση εκ μέρους του άμεσα αρμόδιου, δηλαδή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Σε αυτόν τον καμβά και βλέποντας τον ιδιοκτήτη της μονάδας που "έχει το μαχαίρι και το πεπόνι", δηλαδή την ΕΕΑΑ να σφυρίζει αδιάφορα (είναι ενδεικτικό πως απουσίασε από την προ ημερών ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσε ο Χάρης Μαμουλάκης), αφήνοντας το "μπαλάκι" στο Δήμο Ηρακλείου, έχουν κάθε δίκιο να αισθάνονται και αγωνία αλλά και οργή για το τραγελαφικό σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει... Να μην υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι τελικά θα γίνει με το εργοστάσιο ανακύκλωσης. Ένα θέμα που, πέρα από τις 52 οικογένειες που ζουν από εκεί, "καίει" και το Δήμο Ηρακλείου, και όχι μόνο, αφού στον "αέρα" βρίσκεται η ίδια η ανακύκλωση!

Θυμίζουμε ότι το άκρως "θολό" τοπίο, λίγες ημέρες πριν λήξει η σύμβαση για τη λειτουργία της μονάδας ανακύκλωσης, έφερε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου "απόβαση" διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην ανακύκλωση.

Τότε, οι εργαζόμενοι είχαν απαιτήσει ρητή δέσμευση πως θα συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο και το 2018. Από πλευράς Δήμου, και πολύ εντίμως, ο Χάρης Μαμουλάκης δεν μπορούσε ως μη αρμόδιος να δεσμευτεί για κάτι τόσο σοβαρό.

Ο ίδιος πήρε πρωτοβουλία να οργανώσει ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων. Τελικά η σύσκεψη αποδείχτηκε διόλου ευρεία, αφού δεν εμφανίστηκαν ούτε η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ούτε ο ανάδοχος εργολάβος, που άφησαν μόνο του τον αντιδήμαρχο να βγάλει το φίδι από την τρύπα...

Ανακοίνωση

Σε σχετική ανακοίνωση που είχε βγάλει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έγινε μια προσπάθεια για συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην ανακύκλωση. Καλεσμένοι ήταν η ΕΕΑΑ, ο εργολάβος του ΚΔΑΥ, μαζί με το Δήμο και το σωματείο μας. Στη συνάντηση αυτή δεν παρευρέθηκαν ούτε η ΕΕΑΑ, η οποία εκφράζει μια δυσανεξία όταν έχει να κάνει με συζήτηση με εργαζόμενους, αλλά ούτε και ο εργολάβος, παρόλο που εκπρόσωπός τους βρισκόταν χθες στο Ηράκλειο.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ έβγαλε μόνος του την υποχρέωση στη συνάντηση. Αυτό που μας γνωστοποίησε ο κ. Μαμουλάκης είναι ότι ο εργολάβος που διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ θα πάρει παράταση του έργου για 8 μήνες και ότι θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση εντός ολίγων ημερών. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί προς πάσα κατεύθυνση, επιδιώκοντας την καλυτέρευση των εργασιακών συνθηκών και τη διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας μέσα στο εργοστάσιο...».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News