Οικονομία

«Θρίλερ» με τους πλειστηριασμούς - Ενστάσεις από βουλευτές

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της υπουργικής τροπολογίας για την προστασία των πλειστηριασμών, καθώς σημειώνονται σοβαρές ενστάσεις από βουλευτές.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της υπουργικής τροπολογίας για την προστασία των πλειστηριασμών, καθώς σημειώνονται σοβαρές ενστάσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

Στην συνάντηση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη συμμετέχουν πάνω από 20 βουλευτές, μεταξύ αυτών ο Ν. Φίλης, ο Α. Μπαλτάς, ο Ν. Ξυδάκης και η Ν. Κασσιμάτη με τους συνεργάτες τους καθώς και οι υπουργοί όπως ο κ. Τσακαλώτος (ο οποίος αποχώρησε πριν από λίγο), ο κ. Τόσκας, η κ. Παπανάτσιου και ο κ. Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής που φέρνει και την τροπολογία υποστήριξε ότι το μόνο που γίνεται με την κίνηση αυτή είναι να θεσπίζεται προστασία για τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Σε αρκετά υψηλότερους τόνους και με οξύτητα ήταν ωστόσο η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου όπου υπήρξε και ένταση με κάποιους βουλευτές. Σε κάποιο σημείο μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να είπε προς τους βουλευτές τη φράση: «Τι δεν καταλαβαίνετε;». Όπως υποστήριξε, αν δεν προχωρήσει το ζήτημα των πλειστηριασμών θα υπάρξει πρόβλημα με την αξιολόγηση αλλά και με τα στρες τεστ των τραπεζών καθώς αυτές δεν θα μπορούν να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενστάσεις που εξέφρασαν οι βουλευτές ήταν δύο. Πρώτον ότι η τροπολογία που προβλέπει ποινικές ευθύνες για όσους εμποδίζουν πλειστηριασμούς κατατίθεται εκ του περισσού, καθώς ο Ποινικός Κώδικας προστατεύει ήδη αυτές τις διοαδικασίες. Αντιθέτως -υποστήριξαν οι βουλευτές- το μόνο που κάνει η συγκεκριμένη τροπολογία είναι να προκαλεί πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση και θα έχει συνέπειες.

Δεύτερον, όπως υποστήριξαν οι βουλευτές, αυτό που κάνει η συγκεκριμένη τροπολογία είναι να ενισχύει συλλογικότητες και κινήματα κατά πλειστηριασμών και αντί να οδηγεί στην αποκλιμάκωση του ζητήματος, ουσιαστικά να το αναζωπυρώνει.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, υπήρξαν βουλευτες που επανέφεραν και το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας με σαφή ρύθμιση.    

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην παρέμβαση

Ήδη από το πρωί ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης μίλησε ευθέως για ποινικοποίηση της λαϊκής κινητοποίησης και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας. «Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επιβεβλημένο να νομοθετηθεί νομικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση», τόνισε σε δήλωσή του. Αντιρρήσεις και γκρίνιες υπήρξαν και από άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην τάση των «53» και όχι μόνο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα… μαντάτα φαίνεται πως έφθασαν στο Μαξίμου και προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την ψήφιση της τροπολογίας, δεδομένου ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, ζητήθηκε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών να καλέσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιστρατεύθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -άτυπος ηγέτης των 53- προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της συγκεκριμένης ομάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να διαμήνυσε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία πρέπει να περάσει καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση. Και τούτο διότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της υλοποίησης του προγράμματος συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση των πλειστηριασμών. «Αν δεν ψηφίσετε, θα πέσει η κυβέρνηση» φέρεται να είπε.

Κοντονής: Η προστασία δεν είναι να σταματήσει ο πλειστηριασμός

«Είναι υποχρέωσή μας και αυτό έκανε η κυβέρνηση με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, να προστατέψει τον πολίτη που βρίσκεται σε δεινή θέση και βλέπει να πλειστηριάζεται το σπίτι του. Η προστασία δεν είναι να σταματήσει ο πλειστηριασμός αλλά η διαδικασία να είναι διαφανής να υπάρχει έλεγχος και να καταλήγει στο μέγιστο δυνατό εκπλειστηρίασμα» σημείωσε νωρίτερα στη Βουλή ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού τα εξασφαλίζει. Εξασφαλίζει τον έλεγχο την διαφάνεια και την ακώλυτη συμμετοχή των πλειοδοτών ούτως ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό εκπλειστηρίασμα» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει την προστασία πρώτης κατοικίας για στεγαστικά δάνεια που έλαβαν συνάνθρωποί μας που ξαφνικά με έναρξη κρίσης βρέθηκαν να μην μπορούν να το εξυπηρετήσουν εως 31.12.2018. Γι αυτό και το σύνθημα κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη εμείς το αποδεχόμαστε απολύτως γιατί το λέμε και τώρα. Η προστασία της πρώτης της λαϊκής κατοικίας είναι το πρώτο ζητούμενο».

Κόντρα στη Βουλή με ευθείες βολές από ΚΚΕ

Σε υψηλούς τόνους και με επίκεντρο την τροπολογία για την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για την οποία το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τα μέτρα θεραπείας αντί ποινών για ψυχικά και διανοητικά ασθενείς.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Κοντονή, τόσο για το αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, να αποσυρθεί η τροπολογία, όσο και για τις αιτιάσεις των άλλων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησαν ότι αντί για προστατευτική διάταξη της πρώτης κατοικίας έφερε μία διωκτική ρύθμιση.

«Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια και ζητάνε τη δικαστική προστασία ή έχουν δικαστικές αποφάσεις. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρώτη κατοικία που να έχει φτάσει σε πλειστηριασμό. Αν υπάρχει θα είναι από ιδιωτικά δάνεια αλλά εκεί δεν μπορεί να παρέμβει η νομοθετική εξουσία. Οι πλειστηριασμοί που γίνονται αφορούν μεγαλοκαρχαρίες και μεγαλοοφειλέτες, που πήραν εκατομμύρια δάνεια, δεν πλήρωναν και έφτιαχναν βίλες» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

Παράλληλα, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση που υπάρχει, σημειώνοντας πως ό,τι ισχύει για τους δημόσιους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία το ίδιο θα ισχύει και για τα γραφεία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Η διάταξη αυτή συνδέεται μόνο με την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και εναρμονίζει το καθεστώς που υπάρχει για τους φυσικούς πλειστηριασμούς με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς» τόνισε.

«Εκατοντάδες σπίτια πρώτης κατοικίας βγαίνουν στο σφυρί. Εμείς λέμε ότι με τη διάταξη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το αυτεπάγγελτο, για ένταση βίας και καταστολής για αυτούς που διαμαρτύρονται. Είναι πολιτικό το ζήτημα και προμηνύει τι θα γίνει από τον καινούργιο χρόνο» αντέτεινε ο κ. Παφίλης.

«Πρέπει να αρθούν οι παρεξηγήσεις ή οι κακοπροαίρετες ερμηνείες. Δεν νομοθετούμε τίποτα καινούργιο. Μόνο την προστασία των συμβολαιογράφων όταν ενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στο γραφείο τους» απάντησε ο κ. Κοντονής.

«Σας ρωτάμε. Έχετε στόχο να νομοθετήσετε και αποτελεσματικά να προστατεύσετε την πρώτη κατοικία γιατί μέχρι τέλους προστατεύονται νομοθετικά; Γιατί αντί να φέρετε προστατευτική διάταξη φέρατε καταδιωκτική διάταξη» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, και πρόσθεσε: «Αυτό γίνεται μπροστά στο αδιέξοδο που βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να εξελίσσονται ομαλά οι πλειστηριασμοί. Από το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" τώρα θα γίνεται αυτεπάγγελτη δίωξη για όποιον παρενοχλεί υπάλληλο που διενεργεί ηλεκτρονικό πλειστηριασμό».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία του υπουργού Δικαιοσύνης. «Πράγματι, δεν είναι καινούργια διάταξη. Έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά, όμως. Γιατί δεν βάζετε και αυτεπάγγελτες διώξεις στους "Ρουβίκωνές;"» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει μέχρι 31/12/2018, ενώ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως είχαν αφήσει στο έλεος των τραπεζών τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας. «Όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση βρήκε μηδενικό πεδίο προστασίας, γιατί ο νόμος για την προστασία της ίσχυε μέχρι τέλη του 2014. Εμείς, και μάλιστα μονομερώς, από τη πρώτη στιγμή, νομοθετήσαμε την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 31/12/2018» ανέφερε.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση τριών ή έξι μηνών κατ' ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση) όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

Συγκεντρώσεις από ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και ΛΑΕ

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεντρώσεις από την ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ και τη ΛΑΕ για το θέμα στο Σύνταγμα

Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ

Κάλεσμα για τη συγκέντρωση κατά της τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς, Σύνταγμα, 21 Δεκεμβρίου και ώρα 4μμ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον αντιδημοκρατικό και αντεργατικό της κατήφορο Η Κυβέρνηση, μετά την τροπολογία για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, βάζει στο στόχαστρο όσους αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών, καθώς κατέθεσε τροπολογία για την ποινικοποίηση της δράσης τους, με σκοπό να αντιμετωπίσει τη λαϊκή οργή και να τους τρομοκρατήσει. Και μόνον από αυτό, καταρρίπτεται το κυβερνητικό «αφήγημα», πως δεν κινδυνεύουν οι λαϊκές κατοικίες και περιουσίες.

Οι εργαζόμενοι έχουμε αποδείξει ότι δεν τρομοκρατούμαστε ούτε από την αστυνομική καταστολή, ούτε από την ποινικοποίηση των εργατικών και κοινωνικών αγώνων. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες στα ειρηνοδικεία και όπου διενεργούνται πλειστηριασμοί και θα ακυρώσουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Με συντονισμό, οργάνωση και ενωτικές κινητοποιήσεις θα ακυρώσουμε και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους και όλες να δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται, σήμερα, στις 4μμ., στο Σύνταγμα, την ώρα που θα ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η επαίσχυντη τροπολογία.

ΠΑΜΕ: Όλοι σήμερα στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 6 μ.μ.

«Σήμερα ψηφίζει η κυβέρνηση στη Βουλή τροπολογία που διώκει αυτεπάγγελτα όποιον διακόψει πλειστηριασμό, με ποινή φυλάκισης από 3 μέχρι 6 μήνες κατά ελάχιστο. Είναι ακόμη μια πρόκληση η οποία και αυτή θα πάρει την ανάλογη απάντηση από το οργανωμένο εργατικό κίνημα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωράει σε μέτρα καταστολής ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα που αντιδρά στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας.

Πριν λίγες μέρες στο στόχαστρο τους μπήκε η απεργία, σήμερα οι κινητοποιήσεις στα ειρηνοδικεία, αύριο όπου επιτάσσουν τα μονοπώλια για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους.

Ο κατήφορός τους δεν έχει σταματημό.

Όλοι στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 6 μ.μ., σήμερα Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017».

ΛΑΕ: «Το "Ιδιώνυμο" θα μείνει στα χαρτιά»

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει κάθε όριο σε αυταρχισμό και αποδεικνύεται η πλέον πιστή συνεργάτης των δανειστών και με κάθε τρόπο προσπαθεί να υλοποιήσει τις επιλογές τους.

Είναι απαράδεκτη και προκλητική για κάθε εργαζόμενο-η, για κάθε δημοκράτη, η ν-τροπολογία σύμφωνα με την οποία η αντίσταση μετατρέπεται σε ιδιώνυμο αδίκημα και τιμωρούνται με φυλάκιση, όσοι διαμαρτύρονται και αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών των λαϊκών περιουσιών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να εξυπηρετήσει τους δανειστές και τους τραπεζίτες, χρησιμοποιεί κάθε μέσον.

Κάνουν λάθος οι μνημονιακοί αν νομίζουν ότι τέτοιες ενέργειες θα σταματήσουν τις αντιστάσεις.

Αντιθέτως το κίνημα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Η επιχείρηση λεηλασίας των λαϊκών κατοικιών θα φέρει και την ανατροπή τους.

Είναι χρέος των συνδικάτων , του πνευματικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας, των κινημάτων που αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας, των δανειοληπτών, η μαζική και συλλογική αντίδραση στο ΙΔΙΩΝΥΜΟ .

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη ώρα 4 μ.μ. έξω από τη βουλή την ώρα που θα ψηφίζεται ο νόμος της ντροπής».

Πηγή: thetoc.gr

Σχόλια