default-image

Βγαίνουν στους δρόμους τα τρακτέρ μετά τις γιορτές

Κρήτη
Βγαίνουν στους δρόμους τα τρακτέρ μετά τις γιορτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την Κρήτη ως τον Έβρο, με αιτήματα όπως αυτό της κατώτερης εγγυημένης τιμής των προϊόντων, ξεσηκώνονται οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, μετά τα μέσα Ιανουαρίου.

Προχθές, σε σύσκεψη των 13 Ομοσπονδιών και περισσότερων από 100 αγροτικών συλλόγων, στη Λάρισα, η Επιτροπή έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις, με την εισήγηση του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και επικεφαλής του οργάνου Βαγγέλη Μπούτα, να γίνεται αποδεκτή ομόφωνα...

«Ετοιμάζουμε τα τρακτέρ για αμέσως μετά τις γιορτές, για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής»!

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπούτας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως τα προβλήματα «ξεκληρίζουν τους αγρότες και κάνουν τους βιομήχανους και τους εμπόρους πλουσιότερους, γι' αυτό θα συνεχίσουμε τους αγώνες ενάντια σε αυτήν την πολιτική».

Σχετικά με τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις, που ήδη έγιναν τις προηγούμενες μέρες, είπε πως η συμμετοχή ήταν καλή «παρά την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και όλους αυτούς που εχθρεύονται το αγροτικό κίνημα».

Όσον αφορά στα αιτήματα, οι αγρότες που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων διεκδικούν, μεταξύ άλλων, να υπάρξει φορολογία για κάθε πραγματικό εισόδημα, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων.

Επίσης ζητούν την κατάργηση του νόμου που αφορά το ασφαλιστικό των αγροτών και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Σχετικά με την υπόθεση του ΕΛΓΑ, οι αγρότες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων διεκδικούν να γίνει κρατικός φορέας που θα αποζημιώνει το 100% τις ζημιές απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική και ζωική παραγωγή.

Οι αγρότες ζητούν να υπάρχουν κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Διεκδικούν, επίσης, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και να μην υπάρξει καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, καθώς και να υπάρξουν έργα υποδομής για την εξασφάλιση της άρδευσης.

Ζεσταίνουν τις μηχανές και στην Κρήτη για τον Ιανουάριο

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος μετέφερε από τη Λάρισα μήνυμα παναγροτικού ξεσηκωμού, τονίζοντας ότι στα μέσα Ιανουαρίου θα γίνουν νέες συζητήσεις και τότε θα καθοριστούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών ως προς τις ακριβείς ημερομηνίες και τις μορφές των κινητοποιήσεων.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα. Όλες οι μορφές πάλης είναι ανοιχτές μπροστά μας, όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας, συλλαλητήρια, μπλόκα, καταλήψεις στις εφορίες κ.λπ. Δηλαδή έχουμε μπροστά μας ένα αγωνιστικό πλαίσιο δράσης. Και αυτό θα ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Στα μέσα Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής για να δώσει την τελική κατεύθυνση»...

Και βέβαια στο σημείο αυτό ο Μανόλης Καρκαβάτσος επισημαίνει ότι «δεν πατάει κανείς κουμπιά για να γίνουν οι αγώνες. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για το πού βρίσκεται η αγροτιά. Έχουμε όμως σταθερό αγωνιστικό προσανατολισμό, με την κατεύθυνση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, και καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να ανταποκριθούν και να συστρατευτούν σε αυτήν την πάλη», καταλήγει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News