Οικονομία

Φορολογική επίθεση στους Έλληνες, 1.000 κατασχέσεις τη μέρα

Η Ελλάδα συνεχίζει να “τρώει τις σάρκες της”, αφού η φορολογική διοίκηση, αγνοώντας την αδυναμία των φορολογουμένων να καλύψουν βασικές ανάγκες τους.

Η Ελλάδα συνεχίζει να "τρώει τις σάρκες της", αφού η φορολογική διοίκηση, αγνοώντας την αδυναμία των φορολογουμένων να καλύψουν βασικές ανάγκες τους και ταυτόχρονα και τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, αυξάνει συνεχώς τα ποσά που χρωστάνε στην εφορία.

Στο "κόκκινο" βρίσκονται πλέον στη σχέση τους με την εφορία περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Πρόκειται για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και οι οποίοι αντικρίζουν το πιο σκληρό της πρόσωπο με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που αφορούν τον Οκτώβριο, ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων με οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθε στους 4,17 εκατομμύρια, καταγράφοντας, ωστόσο, οριακή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω ρύθμισης οφειλών από αρκετούς. Ωστόσο, ο αριθμός των φορολογουμένων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο και διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στους 1.014.295, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 22.903 σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι η φορολογική διοίκηση επιβάλλει κάθε εργάσιμη ημέρα του μήνα κατασχέσεις σε 1.000 οφειλέτες κατά μέσο όρο.

Το κυριότερο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης είναι η έκδοση κατασχετηρίου σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών. Σημειώνεται ότι μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έρχονται τους επόμενους μήνες και για άλλους 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες.

Οφειλές ύψους 100 δισ.

Από τα στοιχεία προκύπτει, επίσης, ότι οι κατασχέσεις αλλά και οι ρυθμίσεις οφειλών φέρνουν "ζεστό" χρήμα στα κρατικά ταμεία. Από τις αρχές του 2017 έως και τον Οκτώβριο εισπράχθηκαν οφειλές προηγούμενων ετών άνω των 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μόνο τον Οκτώβριο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ, καθώς από 9,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ. Πλέον, οι συνολικές οφειλές των φορολογουμένων προς τη φορολογική διοίκηση προσεγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά θεωρούνται εισπράξιμα μόνο τα 10 έως 15 δισ. ευρώ.

Η Νέα Δημοκρατία

«Το αποτέλεσμα της εσφαλμένης, αλλά συνειδητής κυβερνητικής επιλογής να υπερφορολογήσει τους πολίτες αποτυπώνεται κάθε μήνα και πιο εμφατικά στα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)», τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς την εφορία και το Δημόσιο φτάνουν πλέον τα 100 δισ. ευρώ. Μόνο τον Οκτώβριο προστέθηκαν 1,2 δισ. ευρώ νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αποτέλεσμα της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ένας στους 2 πολίτες αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους του. Απέναντι σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική, η πρακτική της κυβέρνησης είναι οι κατασχέσεις των περιουσιών, με επιπλέον 23.000 κατασχέσεις να έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τον Οκτώβριο. Έτσι, περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες έχουν υποστεί ήδη κατασχέσεις και επιπλέον 700.000 κινδυνεύουν άμεσα με αυτές. Τα προβλήματα στα νοικοκυριά συσσωρεύονται και μεγεθύνονται, εξαιτίας της ανερμάτιστης πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Γι' αυτό και απαιτείται άμεσα αλλαγή της οικονομικής πολιτικής».

Σχόλια