default-image

Χριστουγεννιάτικο δώρο "ζεστό" χρήμα για τους παραγωγούς

Κρήτη
Χριστουγεννιάτικο δώρο "ζεστό" χρήμα για τους παραγωγούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο έρχεται η Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου επιβεβαιώνεται η πληροφορία που αποκάλυψε προ ημερών η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" για την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων παραγωγών με τη δεύτερη δόση - την εξόφληση δηλαδή - της ενιαίας ενίσχυσης.

Χθες επρόκειτο μέχρι το βράδυ να φύγουν οι δισκέτες του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ονόματα των δικαιούχων και τα ποσά που τους πιστώνονται προς την Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πιστωθούν οι λογαριασμοί ακόμα και την Πέμπτη το βράδυ. Πάντως, το αργότερο μέχρι την άλλη Τετάρτη, άπαντες θα έχουν λάβει το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, συν το 100% του "πρασινίσματος".

Πληρωμές πιθανόν και την Πέμπτη

Να υπενθυμίσουμε ότι τις πληροφορίες αυτές είχε από την πρώτη στιγμή καταθέσει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. Με το χρονοδιάγραμμα αυτό επέμεινε και χθες. Ωστόσο, ο Ανδρέας Στρατάκης μάς είπε ότι δε θα του φανεί παράξενο οι πληρωμές να ξεκινήσουν την Πέμπτη το βράδυ 14 του μήνα, αφού όλα είναι έτοιμα.

Πρόκειται συνολικά για 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε 536.000 παραγωγούς και αφορά στο 30% της βασικής ενίσχυσης συν το "πρασίνισμα". Από τη βασική ενίσχυση θα εισρεύσουν στην ελληνική ύπαιθρο 427.329.000 ευρώ και από το "πρασίνισμα" 562.899.000 ευρώ.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μύρων Χιλετζάκης, «μέσα στην πληρωμή αυτή θα είναι όλες οι μεταβιβάσεις που δεν πληρώθηκαν στην πρώτη δόση, διότι ήταν προς έλεγχο. Είναι όλοι οι μικροκαλλιεργητές, που στην πρώτη δόση ήταν κάτω από τα 250 ευρώ. Δηλαδή ένας που παίρνει μια επιδότηση για παράδειγμα 450 ευρώ. Και με το 50% της ενιαίας ενίσχυσης που θα έπαιρνε τον Οκτώβριο ήταν κάτω του 50%, τώρα θα πάρει το σύνολο των χρημάτων, τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη δόση»...

Οι αδικημένοι  της φόρμας 6

Στο μεταξύ, και οι αδικημένοι παραγωγοί της φόρμας 6 θα πάρουν τώρα ένα μέρος των χαμένων τους δικαιωμάτων και μόνο για το ημερολογιακό έτος 2016-2017. Για το 2015 και το 2016 δε θα πληρωθούν και κανείς δεν ξέρει αν πληρωθούν και με ποιο τρόπο. Όπως εξηγεί ο Μύρων Χιλετζάκης, «θα πληρωθούν και οι νεοεισερχόμενοι από το εθνικό απόθεμα. Θα τους μοιραστούν περίπου 37 εκατομμύρια ευρώ, αλλά επειδή πρόκειται για λίγα χρήματα, δε θα ξεπερνούν τα χρήματα αυτά τα 50-55 ευρώ το στρέμμα»...

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής υπενθυμίζει ένα πάγιο αίτημα των αγροτοσυνδικαλιστών να ισχύσει το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών των παραγωγών σε ό,τι αφορά το καθαρά γεωργικό τους εισόδημα και τα ποσά των επιδοτήσεων. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι οι κρατήσεις έγιναν στην πρώτη δόση πληρωμής και λογικά δεν περιμένουμε κρατήσεις στη δεύτερη δόση.

Να υπενθυμίσουμε ότι θα πληρωθεί το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, που σημαίνει 30% της βασικής συν 100% του "πρασινίσματος".

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News