Οικονομία

ΔΝΤ: Χωρίς ελάφρυνση δε συμμετέχουμε στο πρόγραμμα της χώρας

Χωρίς τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα της Ελλάδος, επανέλαβε ο εκπρόσωπός του Τζ.Ράις. Για το λόγο αυτό άλλωστε στην παρούσα φάση το Ταμείο μπορεί να μετέχει στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, ωστόσο το ίδιο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαδικασία αξιολόγησης του δικού του προγράμματος, πρόσθεσε. Τάχθηκε δε υπέρ της πρότασης Ρέγκλινγκ για ελάφρυνση του χρέους μέσω αποπληρωμής παλαιών ακριβών δανείων.

Η ελάφρυνση του Χρέους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να ενεργοποιηθεί η "Καταρχήν Συμφωνία" που επετεύχθη το καλοκαίρι, επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Tζέρι Ράις.

Μάλιστα τόνισε ότι η οριστική λύση για το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν, αναγνωρίζοντας πάντως ότι από το 2015 έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα ελάφρυνσης του.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι χωρίς τη συμφωνία για την ελάφρυνση του Χρέους το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα της Ελλάδος.

Για το λόγο αυτό άλλωστε στην παρούσα φάση το ΔΝΤ μπορεί να μετέχει στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο το ίδιο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαδικασία αξιολόγησης του δικού του προγράμματος.

Καλή η πρόταση Ρέγκλινγκ, αλλά αρκετή;

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Tζέρι Ράις τάχθηκε υπέρ της πρότασης Ρέγκλινγ για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος.

Όπως ανέφερε, η πρόταση η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την αποπληρωμή παλαιών δανείων της Ελλάδος με τα κεφάλαια που θα περισσέψουν από το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο, δεν είναι καινούργια και έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν.

Προσέθεσε δε ότι με δεδομένο ότι τα κεφάλαια αυτά που δανείζει ο ESM στην Ελλάδα συνοδεύονται από συγκριτικά χαμηλό επιτόκιο, μία τέτοια λύση θα μπορούσε να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.

Ωστόσο, επιφυλάχθηκε να απαντήσει κατά πόσο η λύση αυτή, την οποία χαρακτήρισε ως «διαδικασία διαχείρισης παθητικού/υποχρεώσεων», είναι επαρκής προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Όπως ανέφερε θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες πριν αποφανθεί το ΔΝΤ.

Πηγή: tovima.gr

Σχόλια