default-image

Προϋπολογισμός νέων φόρων και περικοπών και για το 2018

Οικονομία
Προϋπολογισμός νέων φόρων και περικοπών και για το 2018

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο προϋπολογισμός του 2018 κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αλλά για την κυβέρνηση είναι μόνο το πρώτο από μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, υπάρχουν 15 μεγάλα ανοικτά μέτωπα του τρίτου μνημονίου. Ο λόγος για τις παρεμβάσεις που έχουν ειδική σημασία για τους Θεσμούς ανάμεσα σε δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης (έχει γίνει το 30% επί συνόλου 101).

Αποτελούν προϋπόθεση για την έγκαιρη ολοκλήρωση αυτής και της επόμενης αξιολόγησης, ώστε να διατηρηθεί ανοικτός ο δρόμος εξόδου προς τις αγορές:

1. Ο προϋπολογισμός του 2018 κατατέθηκε χθες στη Βουλή, βασιζόμενος σε άνοδο ΑΕΠ κατά 1,6% φέτος και 2,5% το 2018 (όπως εκτιμά και η Κομισιόν) και θέτοντας ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,4-2,5% του ΑΕΠ φέτος και πάνω από το 3,6% του ΑΕΠ το 2018. Θεωρητικά κλείνει το δημοσιονομικό μέτωπο (σ.σ. τουλάχιστον έως την τέταρτη αξιολόγηση).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, η κυβέρνηση φέρνει μέτρα επιπλέον απόδοσης περί τα 2,5 δισ. ευρώ: αύξηση των εσόδων κατά 1,9 δισ. ευρώ, αλλά και νέα περιστολή δαπανών κατά 500-600 εκατ. ευρώ.

2. Στην αγορά ενέργειας, η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

3. Η εφαρμογή της στρατηγικής για τα NPLs, συμπεριλαμβανομένου του εξωδικαστικού αλλά και της εκκίνησης από τις 29/11 των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

4. Περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση του Κώδικα Αφερεγγυότητας, συμπεριλαμβανομένης της ισχυροποίησης της θέσης των εξασφαλισμένων πιστωτών.

5. Παρακολούθηση της εφαρμογής των αλλαγών στο πλαίσιο της τραπεζικής διακυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα της αξιολόγησης των στελεχών των τραπεζών.

6. Η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων.

7. Θέσπιση νομοθεσίας σχετικά με τις απεργίες, τις ενεργές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης και τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

8. Ολοκλήρωση των βασικών ιδιωτικοποιήσεων και να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει το Υπερταμείο το στρατηγικό του πλάνο. Ειδική έμφαση δίδεται στην ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων του Ελληνικού και της Εγνατίας.

9. Η εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και η βελτίωση της διαχείρισης των πληρωμών του κράτους.

10. Η πλήρης στελέχωση της ΑΑΔΕ.

11. Η ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων στον ΕΦΚΑ.

12. Εφαρμογή των παρεμβάσεων βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

13. Πλήρης εφαρμογή όλων των παρεμβάσεων στο Δημόσιο.

14. Σεβασμός του κανόνα "ένα προς πέντε" στις προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο.

15. Εφαρμογή των παρεμβάσεων στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. και του γενικού πλαισίου για τους ανεξάρτητους οργανισμούς.

Τι θα γίνει στη συνέχεια

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και τους δανειστές, περιλαμβάνουν κινήσεις εντός πολύ στενού χρονοδιαγράμματος: την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης (πολιτική συμφωνία έως τις 22/1 με τη λογική ότι έως τότε θα υπάρχει κυβέρνηση στη Γερμανία για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, κάτι που όμως πλέον πρέπει να φανεί αν θα επαληθευτεί), την εκταμίευση των υποδόσεων για να δημιουργηθεί "μαξιλάρι" διαθεσίμων, την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές, αλλά και τη δημιουργία ενός θετικού πολιτικού χώρου για αποφάσεις σχετικά με το χρέος.

Το πρώτο βήμα είναι η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα μετά τις 27/11, με στόχο να ολοκληρωθεί στο πιο καλό σενάριο μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου (σ.σ. ακολουθεί ταξίδι όλων στη Νέα Υόρκη για συνέδριο του Capital Link, που περιορίζει τα χρονικά περιθώρια).

Θα πρέπει μετά τη συμφωνία να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης, να υπάρξει πολιτική συμφωνία έως τις 22/1 και να ακολουθήσουν οι εκταμιεύσεις μετά από τις εγκρίσεις από Κοινοβούλια που πρέπει να μεσολαβήσουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News