Οικονομία

Αποτελείωσαν τις ελιές της Κρήτης οι νοτιάδες

Χαμόστρωμα οι ελιές από τους δυνατούς νοτιάδες. Ποιες ελιές; Αυτές που είχαν χτυπηθεί από ρυγχίτη και ήταν έτοιμες να πέσουν.

Χαμόστρωμα οι ελιές από τους δυνατούς νοτιάδες. Ποιες ελιές; Αυτές που είχαν χτυπηθεί από ρυγχίτη και ήταν έτοιμες να πέσουν. Αυτή την εικόνα μετέφερε στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης και μάλιστα μας είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνεται η αρχική πρόβλεψη, που είχε κυριαρχήσει φέτος από την άνοιξη, για σημαντική αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα, αν είναι πάνω από την περυσινή παραγωγή, οι διαφορές θα είναι μικρές. Ο ανθός καταστράφηκε από τις καιρικές συνθήκες, ενώ ιδιαίτερα από τον καύσωνα του καλοκαιριού, όσες ελιές είχαν δέσει, κάηκαν στην κυριολεξία.

Ο Μύρων Χιλετζάκης μάς μιλάει όμως και για τις κλιματικές αλλαγές και λέει ότι, εξαιτίας αυτών, έχει χαλάσει και ο βιολογικός κύκλος της ελιάς.

«Εμείς ξέραμε στην Κρήτη ότι το ελαιόδεντρο τη μια χρονιά είναι φορτωμένο και την άλλη χρονιά έχει μικρότερη παραγωγή. Ή και καθόλου. Και ξανά την επόμενη χρονιά έχει ελιές. Όμως, τελικά βλέπουμε τα δέντρα να περνούν ακόμα και τρία χρόνια και μην κάνουν καθόλου ελιές»...

Είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο αυτό, όπως λέει ο συνεταιριστής, που ανατρέπει τα δεδομένα της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη και θα τα βρούμε μπροστά μας τα προβλήματα αυτά, εντονότερα, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Χ.Π.

Σχόλια