Οικονομία

Πότε βγαίνουν στο "σφυρί"τα ακίνητα στρατηγικά κακοπληρωτών

Χωρίς αναβολή ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Στο "σφυρί" βγαίνουν τα πρώτα ακίνητα των στρατηγικά κακοπληρωτών στις 29 Νοεμβρίου, οπότε ξεκινούν και χωρίς αναβολή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι συστημικές τράπεζες επιλέγουν να εισάγουν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών χαρακτηριστικές περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών που διαθέτουν και σημαντικά εισοδήματα και ικανά περιουσιακά στοιχεία και μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, αλλά συνειδητά δεν το κάνουν. Έτσι, στα τέλη Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν θεωρητικά οι πρώτες ενέργειες για τους πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Οι τράπεζες έχουν κάνει σαφές ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς κατοικιών ανθρώπων με πραγματικά οικονομικά προβλήματα, αλλά ότι έχουν ως στόχαστρο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Είναι κυρίως άτομα με οικονομική επιφάνεια, με ακίνητα και οικίες με αξία άνω των 300.000 ευρώ, που "κρύβονται" πίσω από διάφορα θεσμικά, προστατευτικά ή μη πλαίσια και που "βολεύονται" πέραν του δέοντος, με κάθε καθυστέρηση.

Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα από τα πιο κρίσιμα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, καθώς από αυτούς θα εξαρτηθεί το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και τον περιορισμό των "κόκκινων" δανείων τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες υποχρεούνται, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί από τον SSM, να διαγράψουν "κόκκινα" δάνεια ύψους 13,9 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019, μέσα από μια επιθετική πολιτική διαχείρισης. Οι ζημίες που θα προκύψουν έχουν εκτιμηθεί από τις ελληνικές τράπεζες στα 6 δισ. ευρώ και στο βαθμό που δε συμψηφιστούν με μελλοντικά κέρδη, θα πλήξουν ευθέως τα κεφάλαιά τους, κάτι που προκύπτει ξεκάθαρα από το νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Εντωμεταξύ, η άρση της αποχής των συμβολαιογράφων, μετά τις ισχυρές διασφαλίσεις που έλαβαν από την κυβέρνηση, αναμένεται να αποφασιστεί στη γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 23 Νοεμβρίου. Στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να ακολουθήσει και η γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων της Θεσσαλονίκης.

Σχόλια