default-image

Μπλόκο από την Ελλάδα σε ζιζανιοκτόνο

Κρήτη
Μπλόκο από την Ελλάδα σε ζιζανιοκτόνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να μην ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου Glyphosate ψήφισε η Ελλάδα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Φυτική και Ζωική Παραγωγή, τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, στις 9 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί απόφαση.

Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με το euractiv.com, δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειοψηφία μεταξύ των κρατών - μελών. Οι μισοί εμπειρογνώμονες από τα μισά κράτη - μέλη (14) υποστήριξαν την ανανέωση για 5 χρόνια της άδειας του Glyphosate, πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεταξύ αυτών είναι η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Φιλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Ιταλία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Αυστρία ψήφισαν κατά της πρότασης, ενώ η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία απείχαν.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση θα πάει για ψήφιση στην Επιτροπή Εφέσεων μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, καθώς η υφιστάμενη άδεια του Glyphosate λήγει στις 15 Δεκεμβρίου του 2017.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News