default-image

Αντιπαράθεση ΕΚΤ - Ευρωκοινοβουλίου για τα "κόκκινα" δάνεια

Οικονομία
Αντιπαράθεση ΕΚΤ - Ευρωκοινοβουλίου για τα "κόκκινα" δάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό τον τίτλο «Ευρωκοινοβούλιο κατά ΕΚΤ: 'Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποφασίζουμε εμείς'» η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι υπάρχει αντιπαράθεση των δύο θεσμικών οργάνων επί των κανόνων της ΕΚΤ.

»Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ξεκινά η αντεπίθεση κατά των νέων κανόνων της ΕΚΤ για τις επισφαλείς πιστώσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών. Το μυστικό όπλο που θα αποκαλυφθεί σήμερα είναι η άποψη της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένεται να αποσαφηνίσει ότι η εποπτεία της Φραγκφούρτης, υπό την Ντανιέλ Νουί, υπερβαίνει την αρμοδιότητά της με την εισήγηση νέου συνόλου κανόνων που θα επιβάλουν στα πιστωτικά ιδρύματα μεγάλες επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό τους για την κάλυψη των επισφαλών απαιτήσεων» αναφέρει η 'Ρεπούμπλικα'.

»Εν ολίγοις, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, «ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ, καταρτίζοντας γενικούς κανόνες για το σύνολο των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, δικαίωμα που αντίθετα ανήκει στον νομοθέτη.

»Η Ρεπούμπλικα εκτιμά ότι η θέση αυτή θα ενισχύσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Μάριο Ντράγκι τον περασμένο μήνα, απαίτησε το προβάδισμα της πολιτικής έναντι των γραφειοκρατών της ΕΚΤ, σημειώνεται.

Κατά της εν λόγω επιτήρησης έχει εκφραστεί και ο Ιταλός ΥπΟικ, Πιερ Κάρλο Παντοάν, τονίζοντας ότι «υπερβαίνει τα νόμιμα όρια», ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Ντράγκι, υποστηρίζει την αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτιμά η ιταλική εφημερίδα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News