default-image

Ποια η διαφορά μεταξύ Paradise Papers και Panama Papers

Οικονομία
Ποια η διαφορά μεταξύ Paradise Papers και Panama Papers

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αποκαλύψεις για τα Paradise Papers μονοπωλούν τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον του εγχώριου αλλά και του διεθνούς Τύπου, με 95 εφημερίδες και ιστοσελίδες ανά τον κόσμο να αποκαλύπτουν τα μυστικά των πλούσιων και ισχυρών του πλανήτη.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται μια τέτοιου μεγέθους διαρροή.

Πριν από λίγο καιρό, οι αποκαλύψεις των «Panama Papers» κλυδώνισαν την παγκόσμια ελίτ.

Ποιες είναι, όμως, οι διαφορές ανάμεσα στα «Paradise Papers» και τα «Panama Papers»;

Οπως εξηγεί η γαλλική εφημερίδα Le Monde, αλλά και πληθώρα άλλων ΜΜΕ ανά τον κόσμο, η έρευνα των Paradise Papers δεν αφορά σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος -όπως συνέβαινε με τα Panama Papers- αλλά αποκαλύπτει νόμιμα σχήματα, τα οποία οργανώνονται από στρατιές ειδικών σε φορολογικά θέματα.

Τα χρήματα, δηλαδή, είναι κέρδη ή περιουσιακά στοιχεία και έχουν «κρυφτεί» από τον έλεγχο με απόλυτα νόμιμο τρόπο, χάρη στα κενά που παρουσιάζει το διεθνές φορολογικό σύστημα.

Στα 13,4 εκατ. αρχεία των Paradise Papers δεν εμφανίζεται «εγκληματικό στοιχείο» αλλά ανάμεσα στα ονόματα συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί, διάσημοι και πλούσιοι του πλανήτη. Ανάμεσα στα ονόματα που αποκαλύφθηκαν από τα 11 εκατ. αρχεία των Panama Papers, όμως, ήταν και αρκετά βαρώνων ναρκωτικών και «ύποπτων» πολιτικών όπως ο Μπασάρ αλ Ασαντ της Συρίας.

Για «φορολογικά κόλπα» μιλά ο γερμανικός Τύπος

Δημοσίευμα της γερμανικής Der Tagesspiegel, που σχολιάζει τις αποκαλύψεις, τιτλοφορείται «ένα εντελώς νόμιμο σκάνδαλο».

«Τα Paradise Papers αφορούν τους πάντες. Διαχείριση των φορολογικών και απάτη δεν είναι το ίδιο πράγμα», γράφει από την πλευρά της η Die Welt.

Ποια είναι η εταιρία  Αppleby

Τα αρχεία Paradise Papers διέρρευσαν από την εταιρία παροχής offshore Αppleby, η οποία εδρεύει στις Βερμούδες.

H εν λόγω εταιρία, που έχει μακρά ιστορία καθώς ιδρύθηκε το 1890, έχει καταφέρει να αναδειχτεί σε μια από τις 10 μεγαλύτερες και 10 πιο γνωστές εταιρίες του χώρου.   

Οι διαρροές από τα Panama Papers πέρσι επικεντρωνόταν κυρίως στο «μαύρο» χρήμα και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News