default-image

Νέα μέτρα για τους πλειστηριασμούς

Οικονομία
Νέα μέτρα για τους πλειστηριασμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα "απειλή" για τις τράπεζες, που προέκυψε αίφνης μετά την αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς, "καλεί" την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα. Η "προειδοποίηση" στο προχθεσινό Eurogroup και τα "μηνύματα" που έδωσε χθες το Χρηματιστήριο δεν επιτρέπουν... παρερμηνείες και το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών, ανακοίνωσε χθες ότι θα ρυθμιστεί άμεσα το ζήτημα που έχει προκληθεί με τους πλειστηριασμούς και τους συμβολαιογράφους. Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα που ανέκυψε κατά το προχθεσινό Eurogroup, αφού υποβάθμισε τη σημασία του, είπε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα λάβει πρωτοβουλίες για την εκπλήρωση των αιτημάτων των συμβολαιογράφων που θα εγγυώνται την ασφάλειά τους.

Στο διά ταύτα του Eurogroup, αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα κατέλαβε μόλις δύο λεπτά συζήτησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τόνισε ότι επιβεβαιώθηκε το πολύ θετικό κλίμα για την αξιολόγηση, ότι επισημάνθηκε η θετική πορεία της διαπραγμάτευσης και παρέπεμψε στον Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έως το τέλος του έτους.

Απειλή

Ωστόσο, οικονομικοί παράγοντες επεσήμαιναν χθες ότι, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, το "πάγωμα" των πλειστηριασμών μέχρι τα τέλη του έτους συνιστά ευθεία απειλή για την πρόοδο της τρίτης αξιολόγησης και όχι μόνο, αφού εμπεριέχει και τον κίνδυνο να οδηγηθούν οι τράπεζες σε νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Η απόφαση των συμβολαιογράφων να απόσχουν από κάθε πλειστηριασμό, σε ηλεκτρονική ή φυσική μορφή, μέχρι τα τέλη του έτους, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και "καλεί" πλέον την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα και εμπράκτως στο θέμα. Και αυτό διότι οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι είναι ουσιαστικά "παγωμένοι" την τελευταία διετία, συνδέονται ευθέως από τους Θεσμούς με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και παράλληλα αποτελούν το κριτήριο για το εάν οι τράπεζες θα εξαναγκαστούν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2018.

Πρόκειται, όπως γράφει το capital.gr, για δύο θέματα εξαιρετικής κρισιμότητας για την επόμενη μέρα της χώρας, τα οποία διακυβεύονται με το "πάγωμα" των πλειστηριασμών και την "ομηρία" των συμβολαιογράφων από τις συλλογικότητες των αντιδρούντων σε αυτούς.

Για τις τράπεζες, ο νέος "πάγος" (μέχρι νεωτέρας;) στους πλειστηριασμούς σημαίνει ότι καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να πετύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί στις ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές, και μάλιστα εντός συγκεκριμένων και αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων.

Η αποτυχία αυτή θα οδηγήσει και σε αποτυχία στα stress tests της ΕΚΤ το 2018, δημιουργώντας νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή θα προδιαγραφεί αρκετά νωρίτερα, καθώς ο SSM έχει ξεκινήσει προληπτικούς ελέγχους, στους οποίους η έμφαση δίνεται στη δυνατότητα ανάκτησης ενεχύρων από τις τράπεζες. Με βάση τα πορίσματα του SSM, τα οποία προφανώς θα είναι αρνητικά αν δε γίνουν πλειστηριασμοί και δε ρευστοποιηθούν εμπράγματες εξασφαλίσεις των τραπεζών, θα καθοριστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διεξαχθούν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Από τους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο SSM θα καθόριζε μια βάση τιμών για την τιμολόγηση των ενεχύρων των τραπεζών και το δυνητικό ύψος των ανακτήσεων οφειλών. Σημειώνεται ότι τα ενέχυρα χάνουν την αξία τους όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που χρειαστεί, εν προκειμένω όταν δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν για να αποπληρωθούν δάνεια, στα οποία αποτελούν εξασφάλιση.

Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς η απόφαση των συμβολαιογράφων, που ελήφθη υπό το κράτος συνεχούς εκφοβισμού τους, μπορεί να φτάσει να δικαιώσει τελικώς τη θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης στις ελληνικές τράπεζες. Η θέση αυτή είχε πρόσφατα τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην αξία των τραπεζικών μετοχών και στην οπτική των ξένων επενδυτών για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, οδηγώντας σε ανοιχτή αντιπαράθεση την ΕΚΤ με το ΔΝΤ και τελικώς σε "οπισθοχώρηση" το ΔΝΤ, το οποίο συμβιβάστηκε με την επίσπευση των stress tests στις ελληνικές τράπεζες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News