Οικονομία

Το λάθος του Γραφείου Προϋπολογισμού "προκάλεσε χρεοκοπία"

Χρησιμοποιώντας στοιχεία του 2014, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, υπολόγισε λανθασμένα το ύψος των τόκων

Χρησιμοποιώντας στοιχεία του 2014, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, υπολόγισε λανθασμένα το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα από το 2020 μέχρι και το 2026 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει».

Με δήλωσή στο efsyn.gr ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για λάθος του Γραφείου Προϋπολογισμού.

Παλιά στοιχεία, λάθος συμπεράσματα των υποχρεώσεων για το χρέος! Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χρησιμοποιώντας στοιχεία του 2014 υπολόγισε λανθασμένα το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα από το 2020 μέχρι και το 2026, δηλαδή υπολόγισε ότι μόνο σε τόκους (χωρίς τα χρεολύσια) πρέπει η χώρα να πληρώσει το δυσθεώρητο ποσό των 84,3 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους διαφορετικά «η χώρα θα χρεοκοπήσει». Μόνο για τις χρονιές 2020 και 2021, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Βουλής, οι υποχρεώσεις για τόκους της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέρχονται σε 17,5 δισ. ευρώ συνολικά, όταν το ψηφισμένο από τη Βουλή και εγκεκριμένο από τους δανειστές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής (2018-2021) προβλέπει δαπάνες 11,8 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Δηλαδή, για τη διετία 2020-21 η απόκλιση ανάμεσα στο Μεσοπόθεσμο και την έκθεση της Βουλής ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στους τόκους μιας χρονιάς!

Σχόλια