Οικονομία

Ξεκινάει το λιομάζωμα με "εχθρό" το ρυγχίτη

Σε έξαρση φέτος ο ρυγχίτης ακόμη και σε περιοχές που δεν υπήρχε. Οι εκτιμήσεις για το φετινό λιομάζωμα.

Από τις 14 Νοεμβρίου και μετά μπορούν στο νομό Ηρακλείου όλοι οι ελαιοπαραγωγοί να ξεκινήσουν κανονικά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Την ημερομηνία αυτή ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, βέβαια, κάποιοι ελαιοπαραγωγοί σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου έχουν αρχίσει με αργούς ρυθμούς να ραβδίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, γεγονός που "επιβάλλει" τη συνεργασία των παραγωγών αυτών με γεωπόνο, προκειμένου να υπάρχει η χρονική απόσταση που απαιτείται από τον τελευταίο ψεκασμό κατά του δάκου. Την ίδια ώρα, ο δάκος αποδεικνύεται για φέτος ο λιγότερο σοβαρός εχθρός της ελιάς, με τις μεγαλύτερες ζημιές να έχουν γίνει από ρυγχίτη, που φαίνεται ότι αυτή η χρονιά ήταν ο χειρότερος εχθρός για την παραγωγή του νομού Ηρακλείου.

Αναλυτικότερα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηρακλείου ανακοινώνει την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας στην Π.Ε. Ηρακλείου για τη φετινή περίοδο.

«Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στην Π.Ε. Ηρακλείου μπορεί να ξεκινήσει από τις 14/11/2017», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Παρακαλούνται τόσο οι παραγωγοί όσο και οι ελαιοτριβείς της Π.Ε. Ηρακλείου να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Σε ελαιώνες που οι παραγωγοί έχουν προχωρήσει σε φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή, οι οποίες αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου.

Επισημαίνεται ότι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την Π.Ε. Ηρακλείου, σε επίπεδο παραγωγού, για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Υπενθυμίζεται παράλληλα στους ελαιοτριβείς η υποχρέωσή τους για ενημέρωση της υπηρεσίας τόσο για την έναρξη λειτουργίας των ελαιοτριβείων τους, όσο και για την αποστολή μηνιαίων στοιχείων παραγωγής.

Επίσης, βάσει της υπ' αριθμ. ΠΟΛ 1160/3-10-2017 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η εισφορά δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2017-2018 θα ανέλθει στα 0,03 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου.

Αντίστοιχα, η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι οι ελαιοκαλλιεργητές που κατά το έτος 2017 άσκησαν τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας και οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα στις τοπικές κοινότητες του συνημμένου πίνακα, και οι οποίες εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2017, δε θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα».

Για έξαρση του ρυγχίτη στα ελαιόδεντρα του νομού Ηρακλείου φέτος κάνει λόγο στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο τεχνολόγος γεωπόνος Αριστείδης Κοζής, που προσθέτει ότι το καταστροφικό αυτό σκαθάρι αιφνιδίασε τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο, που έχει μάθει να ασχολείται συνήθως μόνο με το δάκο! Συγκεκριμένα, ο Άρης Κοζής μάς είπε ότι «όσοι έχουν ψεκάσει για το δάκο και τηρούν τις 15 με 20 μέρες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και όσοι συνεργάζονται με γεωπόνους, ξέρουν τι κάνουν. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τα επιτρεπόμενα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιούνται από τον Αύγουστο και μετά είναι από 15 έως 20 μέρες το επιτρεπόμενο όριο αναμονής για να αρχίσει η συγκομιδή. Και μιλάμε είτε για δολωματικούς είτε για ολικούς ψεκασμούς. Μόνο στις περιοχές όπου έχουμε ΠΟΠ λάδι επιβάλλεται ο δολωματικός ψεκασμός»...

Σε έξαρση φέτος ο ρυγχίτης

Περιγράφοντας συνολικά την εικόνα της ελαιοπαραγωγής του νομού Ηρακλείου φέτος, ο Άρης Κοζής μάς είπε ότι «υπάρχουν περιοχές που έχουν φέτος μεσοβεντέμα. Έχουμε και τις περιοχές εκείνες όπου ο νοτιάς δεν ευνόησε να δέσει ο καρπός. Σε γενικές γραμμές, θα είναι καλή η χρονιά. Και απ' ό,τι ακούγεται με την αγορά του λαδιού, πιστεύω ότι φέτος θα πάμε καλά»...

Βέβαια, ο Άρης Κοζής πιστεύει πλέον ότι σε σχέση με πέρυσι δε θα υπάρχουν οι αυξημένες ποσότητες που αρχικά περιμέναμε.

«Είχαμε ζημιές σοβαρές από τον καύσωνα του καλοκαιριού. Με τον καύσωνα και τους νοτιάδες δεν έδεσαν τα δέντρα. Και ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ρυγχίτη, ο οποίος έκανε πολλή ζημιά, αλλά οι παραγωγοί δεν το σπουδαιολόγησαν». Μάλιστα, παρά τις αρχικές ανησυχίες, γενικά δεν υπάρχουν φέτος μεγάλες ζημιές από το δάκο, λόγω της ζέστης που περιόρισε την εξάπλωσή του, όπως έχει κατ' επανάληψη γράψει και η εφημερίδα "Νέα Κρήτη".

«Η χρονιά κύλησε καλά είτε λόγω του καύσωνα, είτε επειδή οι παραγωγοί έχουν καταλάβει ότι πρέπει και μόνοι τους να κάνουν ψεκασμούς. Αλλά υπάρχει το ενδιάμεσο διάστημα από τον πυρηνοτρίτη ως το δάκο, που κάποιοι δεν ψέκασαν. Έτσι έχουμε μια έξαρση φέτος του ρυγχίτη και σε περιοχές που δεν είχαμε ρυγχίτη. Οπότε από τώρα και μετά θα πρέπει να βάλουμε στο πρόγραμμα φυτοπροστασίας μας και την αντιμετώπιση του ρυγχίτη»...

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «ο ρυγχίτης είναι ένα μικρό σκαθάρι, που πάει και τσιμπάει την ελιά και εναποθέτει εκεί τα αβγά του».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια