default-image

Σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον ζητά η χημική βιομηχανία

Οικονομία
Σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον ζητά η χημική βιομηχανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ελληνική χημική βιομηχανία προσβλέπει σε ένα σταθερό και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον για να εκμεταλλευθεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης τη δυναμική που υπάρχει ήδη στην Ευρώπη».

Αυτό επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, Βασίλης Γούναρης.

Σύμφωνα με τον κ. Γούναρη, οι υπηρεσίες και τα προϊόντα της χημείας δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας και ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της κοινωνίας.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) συμμετείχε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανιών (CEFIC) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βιέννη δια του προέδρου του, Βασίλη Γούναρη καθώς είναι πλήρες μέλος του.

Ο ΣΕΧΒ εκπροσωπεί 400 επιχειρήσεις, παράγει το 0,5% της ευρωπαϊκής παραγωγής, αποτελεί το 7% της μεταποίησης, εξάγει το 40% της παραγωγής και απασχολεί 13.000 εργαζόμενους.

Οι εξαγωγές χημικών κατατάσσονται στις κορυφαίες θέσεις καταλαμβάνοντας το 13% των εξαγωγών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι εξάγεται το 60% της παραγωγής, περίπου 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, κατά 75% σε χώρες της ΕΕ και κατά 25% σε τρίτες χώρες. Οι εξαγωγές ήδη έχουν ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα.

Ανάπτυξη 3,3% της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας

Η ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία το 2017 πετυχαίνει τη μεγαλύτερη επίδοση των τελευταίων 8 χρόνων με ανάπτυξη 3,3% έναντι του 2016 αν και υπολείπεται ακόμη έναντι του έτους 2008, πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση στην Ευρώπη.

Η χημική βιομηχανία τα τελευταία 20 χρόνια πέτυχε ανάπτυξη 60%, αλλά το μερίδιό της στην παγκόσμια χημική βιομηχανία υποχώρησε κατά 50%, ο μεγαλύτερος παραγωγός χημικών στο κόσμο σήμερα είναι η Κίνα.

Η χημική βιομηχανία εξάγει το 25% της παραγωγής πετυχαίνοντας 44,8 δισ. ευρώ θετικό εμπορικό ισοζύγιο, μια σημαντική συνεισφορά στην οικονομία της ΕΕ. Δαπανά 9 δισ. ευρώ ετησίως περίπου 2,5% των εσόδων για έρευνα και ανάπτυξη που αποτελεί το ισχυρό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα τώρα και στο μέλλον.

Τόσο η λειτουργία των εργοστασίων όσο και τα προϊόντα της υπόκεινται σε ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, πρόκειται για τον πλέον νομοθετημένο κλάδο. Τα τελευταία 10 χρόνια το κόστος προσαρμογής των επιχειρήσεων στη νομοθεσία υπερδιπλασιάστηκε με την εφαρμογή των Κανονισμών REACH, CLP, βιοκτόνων κλπ.

Από το 1990 έως σήμερα, πέτυχε να μειώσει δραστικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 59% αν και η παραγωγή της αυξήθηκε κατά 78% και συνεχίζει με τη συνεισφορά της σε τεχνολογικές λύσεις που θα μειώσουν περαιτέρω το αποτύπωμα άνθρακα.

Η επιστήμη της χημείας πέραν των προϊόντων που εφοδιάζει τους καταναλωτές (καλλυντικά, απορρυπαντικά, χρώματα, απολυμαντικά κλπ.) δίνει καινοτομικές λύσεις με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που στηρίζουν τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας συγκεκριμένα τη φαρμακοβιομηχανία, τη γεωργία (φυτοπροστατευτικά και λιπάσματα), την αυτοκινητοβιομηχανία, τη βιομηχανία των μετάλλων, των μονωτικών κλπ.

Με μοχλό την καινοτομία σχεδιάζει την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της στις αλυσίδες αξιών που συμμετέχει, την συνεισφορά στους στόχους της κυκλικής οικονομίας, στην οικονομία χαμηλού άνθρακα, που αποτελούν τους βασικούς στόχους της ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία προσβλέπει στη συνολική ανάπτυξη της μεταποίησης της ΕΕ στο 20% του ακαθάριστου προϊόντος μέσα από μία ουσιαστική βιομηχανική πολιτική όπως ανήγγειλε πρόσφατα ο Πρόεδρος J.C.Junker.

Σημειώνεται ότι τα θέματα που απασχολούν τη χημική βιομηχανία είναι, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού με μοχλό την καινοτομία, η συνεργασία με τους χρήστες των προϊόντων της, η συνεισφορά στην οικονομία χαμηλού άνθρακα και η αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων όπως η επίπτωση των μικροπλαστικών στους ωκεανούς.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News