default-image

Σημαντικές αλλαγές συμφώνησαν κυβέρνηση - δανειστές

Οικονομία
Σημαντικές αλλαγές συμφώνησαν κυβέρνηση - δανειστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μια σημαντική αλλαγή που επέρχεται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στη σειρά με την οποία θα εξοφλούνται οι "πιστωτές" μιας επιχείρησης συμφώνησαν δανειστές και ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση.

Από 1/1/2018 πρώτα θα εξοφλούνται οι εργαζόμενοι και ο ΕΝΦΙΑ, μετά οι τράπεζες που έχουν υποθήκη, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία και μετά όλοι οι υπόλοιποι (π.χ. προμηθευτές, τράπεζες χωρίς υποθήκη, κ.ά.).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εταιρείες που επιθυμούν να λάβουν δάνειο από 1η/1/2018 θα πρέπει να προσκομίζουν στις τράπεζες αποδεικτικό, είτε ότι έχουν εξοφλήσει, είτε ότι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς εργαζόμενους και ΕΦΚΑ.

Στην τελευταία αναθεώρηση του κώδικα, οι οφειλές προς τους εργαζόμενους είχαν μετατεθεί μετά απ' αυτές προς τις τράπεζες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται μονίμως... εκτός.

Εντωμεταξύ, και σε ό,τι αφορά το μέτωπο του εξωδικαστικού μηχανισμού και συγκεκριμένα τη ρύθμιση για τις επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ, οι ίδιες πηγές λένε πως επήλθε συμφωνία.

Η ρύθμιση στην οποία κατέληξαν τα δύο μέρη προβλέπει την ένταξη στην αυτοματοποιημένη διαδικασία, δηλαδή χωρίς τη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας όλων των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ.

Βέβαια, για να ενταχθεί μια επιχείρηση με ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ στην απλοποιημένη διαδικασία θα πρέπει να έχει θετικό EBITDA την τελευταία χρονιά πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Μια ακόμη λεπτομέρεια είναι πως όσοι ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δε θα μπορούν να "κουρέψουν" τη βασική οφειλή τους, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές. "Κούρεμα" θα μπορεί να γίνει μόνο σε πρόστιμα, προσαυξήσεις και πανωτόκια μη λογιστικοποιημένα του τελευταίου 6μήνου.

Το υπόλοιπο αυτού του ποσού θα διαιρείται διά του 120, οπότε και θα προκύπτει η μηνιαία δόση. Στην περίπτωση όμως που το υπόλοιπο είναι μεγαλύτερο του 1/3 του EBITDA, τότε θα μειώνονται οι δόσεις αναλογικά.

Επίσης, μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι ότι για να μπει κάποιος στην αυτοματοποιημένη διαδικασία θα πρέπει το debt EBITDA να είναι μικρότερο του 8.

Άλλα θέματα

Στις χθεσινές διαβουλεύσεις συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, των συντάξεων χηρείας και των προνοιακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία στα τρία πρώτα θέματα, ενώ για το ζήτημα των επιδομάτων το "αγκάθι" είναι το ύψος του αναγκαίου κονδυλίου, καθώς συνδέεται ευθέως με τα δημοσιονομικά του 2018 και αν τα ποσά θα στοχεύουν στους εξαιρετικά αδύναμους οικονομικά πολίτες ή θα διευρυνθεί τελικά η βάση των δικαιούχων.

"Κλείδωσε" το θέμα των συντάξεων χηρείας, μετά από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο ξενοδοχείο "Χίλτον" μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ και τους υπόλοιπους εκπροσώπους των Θεσμών.

Όπως έγινε γνωστό, οι χήρες, των οποίων οι σύζυγοι είχαν συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης, θα παίρνουν πλέον σύνταξη 384 ευρώ κατ' ελάχιστο, ενώ στα 360 ευρώ, κατ' ελάχιστο, διαμορφώνεται η σύνταξη χηρείας γι' αυτές που οι σύζυγοί τους είχαν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης.

Πέραν αυτών, λήφθηκαν υπόψη και τα ανήλικα τέκνα και πλέον οι χήρες που έχουν ανήλικα ή παιδιά που σπουδάζουν, έως και την ηλικία των 24 ετών, θα παίρνουν επιπλέον 384 ευρώ.

Το μεγαλύτερο "αγκάθι" για την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών, καθώς στην πρώτη συνάντηση διαπιστώθηκε αγεφύρωτο χάσμα με τους δανειστές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News