Οικονομία

JP Morgan: Δεν υπάρχει σενάριο Grexit ενόψει

Δεν υπάρχει περίπτωση για Grexit ακόμη και αν δεν ευοδωθούν τα “θετικά” σενάρια για τη μετά μνημονίων εποχή της Ελλάδας.

Δεν υπάρχει περίπτωση για Grexit ακόμη και αν δεν ευοδωθούν τα "θετικά" σενάρια για τη μετά μνημονίων εποχή της Ελλάδας. Αυτή είναι η εκτίμηση που κάνει ο οίκος αξιολόγησης JP Morgan, σε έκθεσή που δημοσίευσε χθες.

Το τρίτο μνημόνιο ολοκληρώνεται - βάσει του χρονοδιαγράμματος - στις 20 Αυγούστου 2018. «Αναμένουμε ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, αλλά όχι έγκαιρα ώστε να συζητηθεί στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, όπως ανέμενε η κυβέρνηση. Εκτιμά, ωστόσο, ότι ακόμα και μια καθυστέρηση μέχρι τον Ιανουάριο δε θα είναι πρόβλημα, δεδομένου ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση δε θα έχει σχηματιστεί πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της JP Morgan, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2% το πρώτο εξάμηνο του 2017 και οι δείκτες υψηλής συχνότητας έχουν ανέλθει σε επίπεδα που τελευταία φορά καταγράφηκαν πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Αν δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ρίσκο στον ορίζοντα, αναμένουμε πως η ομαλοποίηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα επιτρέψει να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας ως το 3%», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Μια ισχυρή μακροοικονομική επίδοση είναι σημαντική για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Κατά τη γνώμη των αναλυτών του οίκου, η Ελλάδα ετοιμάζεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2017 και θα πλησιάσει κοντά στο 3,5% το 2018.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, τα σενάρια για την επόμενη μέρα στο ελληνικό ζήτημα είναι τρία: ένα καλό, ένα συντηρητικό και ένα αρνητικό.

Τις περισσότερες πιθανότητες - 60% - συγκεντρώνει το δεύτερο και πιο "συντηρητικό" σενάριο. Τι προβλέπεται στη συγκεκριμένη εκδοχή; Η έξοδος από το πρόγραμμα δε θα είναι "καθαρή". Τι σημαίνει αυτό;

Ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για προληπτική πιστωτική γραμμή και έλεγχος σε ικανό επίπεδο από τους δανειστές, στις ενέργειες και αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.

Το καλό σενάριο, δηλαδή η "καθαρή" έξοδος, θα βασίζεται σε ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο μακροοικονομικό, πολιτικό και δημοσιονομικό περιβάλλον, κάτι στο οποίο η JP Morgan δίνει 30% πιθανότητα.

Το τρίτο σενάριο συγκεντρώνει 10% πιθανότητες. Είναι το "κακό" και περιλαμβάνει υψηλότερη πολιτική αβεβαιότητα και διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μη συμφωνία για το χρέος, γεγονός που θα ανοίξει την πόρτα σε ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης.

Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan ξεκαθαρίζει ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει Grexit, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο.

Η Citigroup

Αναβαθμίζει ελαφρώς τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Citigroup, στη νέα της έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές, "Global Economic Outlook and Strategy", προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι αδύνατο να "πιαστούν", ενώ η πιθανότητα για clean exit από το μνημόνιο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.

Η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία ξεκινά, φαίνεται ευκολότερη από τις προηγούμενες, καθώς τα περισσότερα από τα πιο σκληρά μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί, σημειώνει η Citi.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της χωρίς την επίσημη εξωτερική χρηματοδότηση μετά τον Αύγουστο του 2018 παραμένει αβέβαιο.

Πάντως, η πολιτική βούληση για επίτευξη αυτού του στόχου φαίνεται να αυξάνεται από όλες τις πλευρές, όπως παρατηρεί.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Citi επισημαίνει ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο. Έτσι, αν και η αμερικάνικη τράπεζα αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ (κατά + 0,2%) το 2017 και το 2018, "βλέποντας" πλέον ανάπτυξη της τάξης του 1,1% το 2017 και 1,4% το 2018, συνεχίζει να εκτιμά ότι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι υπερβολικά αισιόδοξοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια