default-image

Πτώση τζίρων στη φθινοπωρινή αγορά της Ιεράπετρας

Οικονομία
Πτώση τζίρων στη φθινοπωρινή αγορά της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το τέλος των καλοκαιρινών εκπτώσεων, στις 31 Αυγούστου, οι επιχειρηματίες και οι έμποροι της Ιεράπετρας, βιώνουν την απόλυτη κατάρρευση των τζίρων των επιχειρήσεών τους, ελπίζοντας ότι από τις αρχές του Νοέμβρη, με την καταβολή των συντάξεων, την είσπραξη του 70% των επιδοτήσεων ελαιόλαδου, την πώληση των πρώιμων κηπευτικών, που θα ξεκινήσουν προοδευτικά να συγκομίζονται και την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, θα αρχίσει να κινείται κάπως η αγορά.

Ενώ από την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, διαφάνηκε ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, θα έδινε κάποια δυναμική στην αγορά της Ιεράπετρας, οι εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου κυρίως, δεν είδαν τις υποχρεώσεις τους να βγαίνουν τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, αν εξαιρέσει κανείς τον τουριστικό κλάδο και τον κλάδο της καφέ - εστίασης.

«Ξέρουμε ότι κάθε χρόνο, ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης, είναι οι μήνες που οι τζίροι των επιχειρήσεων μας λόγω της εποχής παρουσιάζουν μια λογική "κοιλιά". Φέτος όμως το κακό έχει παραγίνει, και η Φθινοπωρινή αγορά έχει στεγνώσει τελείως από ρευστό», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

«Δεν κυκλοφορεί το χρήμα στην αγορά της Ιεράπετρας. Όλες οι υποχρεώσεις και των συναδέλφων αλλά και του καθενός ξεχωριστά από το καταναλωτικό κοινό, ήρθαν για να πληρωθούν μαζεμένες αυτό το δίμηνο. Τους δυο τελευταίους μήνες, ο αγροτικός κόσμος, που είναι η πλειονότητα στην Ιεράπετρα, δεν έχει ακόμα εισπράξει από την πώληση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, ενώ έχει δαπανήσει πολλά περισσότερα χρήματα τούτη τη σαιζόν, με το κόστος καλλιέργειας να έχει ανέβει υπερβολικά, λόγω της κακής ποιότητας του αρδευτικού νερού. Οι επιδοτήσεις δεν έχουν δοθεί ακόμη, αν και θα μπορούσαν να μας τις είχαν δώσει από τις 16 Οκτωβρίου. Μπορεί να μας έχουν υποσχεθεί ότι θα καταθέσουν το 70% της επιδότησης, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά συνολικά τα ποσά που θα καταβληθούν, θα είναι μειωμένα κατά 4,5% σε σχέση με πέρυσι», προσθέτει ο κ. Ζουμπουλάκης.

Όσοι έχουν χρέη θα βρουν άδειους λογαριασμούς

«Είναι σίγουρο ότι όσοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο, θα βρουν άδειους τους λογαριασμούς τους, γιατί τα χρήματα των επιδοτήσεων τους θα παρακρατηθούν, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές που ενδεχομένως έχουν προς το Δημόσιο. Εάν μείνουν στα χέρια των αγροτών χρήματα από τις επιδοτήσεις, εάν αρχίσουν νωρίτερα οι συγκομιδές των κηπευτικών και της ελιάς και εάν τελειώσει η παρατεταμένη περίοδος της καλοκαιρίας που επικρατεί αυτούς τους δυο τελευταίους μήνες, πιστεύω ότι από τα μέσα του Νοεμβρίου θα δούμε την αγορά να αρχίσει προοδευτικά να αναθερμαίνεται. Ελπίζω ότι η πολιτεία και οι μηχανισμοί της, θα αντιληφθούν ότι, ο κόσμος της αγοράς με αυτούς τους μικρούς τζίρους και με τέτοια αναδουλειά, δεν θα μπορέσει να γεμίσει τα κρατικά ταμεία, με τους απίστευτους φόρους που μας έχουν επιβάλει, και μας έχουν υποχρεώσει να δουλεύουμε μόνο για το κράτος», καταλήγει ο κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Την ίδια εικόνα καταγράφουν και τα μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας. «Αυτούς τους δύο τελευταίους μήνες έχει πέσει τόσο πολύ η κίνηση, που τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας, δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν όλες τους τις υποχρεώσεις.

Και πώς να τα καταφέρουν, όταν τους έρχονται μαζεμένα να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, φορολογία εισοδήματος, ενοίκιο, προσωπικό, ΔΕΗ, τηλέφωνο, νερό κ.λπ.

Όλα αυτά, έπρεπε να πληρωθούν ταυτόχρονα, την ώρα που η κίνηση μειωνόταν στο μισό, λόγω τέλους εποχής, με τη ρευστότητα να πιάνει πάτο.

Φυσικά και φέτος, ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος των εμπορικών επιχειρήσεων και κυρίως των επιχειρήσεων ένδυσης και υπόδησης. Το "ψιμοκαλόκαιρο" που συνεχίζεται και μετά τις 20 Οκτωβρίου, έχει υποχρεώσει τον κόσμο να μην έχει αναζητήσει ακόμη χειμωνιάτικα ρούχα και παπούτσια», μας λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

«Ελπίζουμε ότι με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που θα ξεκινήσουμε την 1η Νοεμβρίου, με την καταβολή μέρους των επιδοτήσεων, με την επανακυκλοφορία του αγροτικού χρήματος, και την αλλαγή του καιρού, να δούμε μια κάποια ικανοποιητική κίνηση, από τις αρχές του ερχόμενου μήνα. Ο Σύλλογος μας, έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις με τους υπεύθυνους του Δήμου Ιεράπετρας, για την ετοιμασία της πόλης, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, και για τις εκδηλώσεις που θα οργανώσουμε και φέτος, για να τραβήξουμε το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, το οποίο θα επιδιώξουμε να το κρατήσουμε να κάνει τις εορταστικές αγορές του, στα μαγαζιά της Ιεράπετρας», καταλήγει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News