default-image

ΙΟΒΕ: Κάτω από 1,5 % η ανάπτυξη το 2017

Οικονομία
ΙΟΒΕ: Κάτω από 1,5 % η ανάπτυξη το 2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελαφρά κάτω του 1,5% τοποθετεί την πρόβλεψή για την ανάπτυξη το 2017 το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι για άλλο ένα έτος η συμβολή των επενδύσεων ήταν αναιμική.

Για το 2018 η εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης είναι 2%, σύμφωνα πάντα με το ΙΟΒΕ, ενδεχομένως και ελαφρώς μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, δεν διαφαίνεται πως θα υπάρξει πρόβλημα δημοσιονομικό κατά το τρέχον έτος, για το επόμενο όμως έτος οι στόχοι που τίθενται είναι φιλόδοξοι.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από τον πρόλογο της έκθεσης με τα «καρφιά» κατά του Τσίπρα:

  • «Όσο ευπρόσδεκτη είναι η καταγραφή θετικών ρυθμών ανάπτυξης, άλλο τόσο ανησυχητικό είναι ότι αυτοί είναι χαμηλοί και μάλιστα δεδομένης ενός ευνοϊκής συγκυρίας. Είναι σημαντικό όχι μόνο πώς την τελευταία διετία υπήρξε μακροοικονομικά πλήρης στασιμότητα αλλά και πως ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος κυμαίνεται περίπου στο μισό από αυτό που είχε θέσει αρχικά ως στόχο η οικονομική πολιτική μέσω του προϋπολογισμού και του προγράμματος προσαρμογής. Ενός ιδιαίτερα κρίσιμο είναι πως ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα υπολείπεται από αυτόν των ευρωπαίων εταίρων, με την απόκλιση των οικονομιών να διευρύνεται αντί να μειώνεται.  

Στην ίδια κατεύθυνση σκέψης, είναι αμφίβολο εάν η δομή ενός οικονομίας έχει αλλάξει επαρκώς ώστε να δικαιολογείται αισιοδοξία για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα δεδομένου και ότι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση θα είναι περιορισμένη.

Συνολικά, η τρέχουσα ανάπτυξη που καταγράφεται στην τρέχουσα περίοδο, δεν σηματοδοτεί έξοδο από την κρίση και έναρξη ενός ενάρετου κύκλου, παρά μόνο υπό όρους».

  • «Ενώ όμως, δεν διαφαίνεται πως θα υπάρξει πρόβλημα δημοσιονομικά κατά το τρέχον έτος, για το επόμενο οι στόχοι που τίθενται είναι φιλόδοξοι. Ειδικότερα, δεν συνυπολογίζεται πλήρως ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και η επιβάρυνση μέσω του ασφαλιστικού συστήματος, που ουσιαστικά επίσης λειτουργεί ως φορολογία, συμπιέζουν τα εισοδήματα και τη φορολογική βάση.

Σχετικά, έχουν επίσης αγνοηθεί οι σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία της οικονομίας η υπερβολική επιβάρυνση όσων κινούνται νόμιμα στο χώρο της εργασίας και του επιχειρείν, σε σύγκριση μάλιστα με όσους κινούνται παράνομα ή στα όρια του συστήματος».

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News