Οικονομία

Μέτρα για την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων

Ιδιαίτερο βάρος στην πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων στη χώρα μας δίνει τις τελευταίες μέρες από τη Θεσσαλία, σε ομιλίες και συνεντεύξεις.

Ιδιαίτερο βάρος στην πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων στη χώρα μας δίνει τις τελευταίες μέρες από τη Θεσσαλία, σε ομιλίες και συνεντεύξεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κάνοντας εκτενή αναφορά στα κυβερνητικά μέτρα και σχέδια για τον τομέα της κτηνοτροφίας, ενώ μίλησε και για άλλα ζητήματα που αφορούν στους αγρότες.

«Προχωρούμε στον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και στην προστασία του καταναλωτή», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος σε νέο νομοσχέδιο, που καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της προέλευσης στο κρέας και το γάλα.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου μίλησε για διάταξη που καθιστά ως υποχρεωτική την αναγραφή στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας αρμέγματος στις συσκευασίες τους, και στο κρέας της χώρας προέλευσης στις ταμειακές μηχανές στους χώρους πώλησης.

Και όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η διάταξη αυτή είναι ένα πρώτο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και της "μαύρης" διακίνησης στον αγροτικό χώρο.

«Υλοποιούμε επίσης συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, σε κάθε κλάδο και τομέα. Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι έλεγχοι, η αποκάλυψη παρανομιών, θα ενταθούν. Και θα έχουμε αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά από την Καρδίτσα.

Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο:

* Η άμεση έκδοση του ηλεκτρονικού τιμολόγιου.

* Η εγκατάσταση scanner στα τελωνεία.

* Και κυρίως η δημιουργία μιας αυτόνομα λειτουργούσας υπηρεσίας ελέγχων, σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στις πύλες εισόδου-εξόδου των προϊόντων (λιμάνια - τελωνεία - παράνομες αγορές).

Παράλληλα, διερευνάται η περίπτωση της ηλεκτρονικής καταγραφής σε όλο το μήκος της αλυσίδας της ζωικής παραγωγής, από την εισαγωγή του ζώου στο στάβλο μέχρι την πώληση στον τελικό καταναλωτή.

Φορολογικό-ασφαλιστικό

Στο φορολογικό, ο υπουργός ξεκίνησε διερωτώμενος «τι βρήκαμε;»... για να απαντήσει ως εξής:

«Το νόμο της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ 4172/2013, που φορολογούσε από το πρώτο ευρώ με 13%, όχι μόνο το καθαρό εισόδημα, αλλά και το σύνολο των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων. Τι κάναμε; Θεσμοθετήσαμε για την αγροτική δραστηριότητα να είναι η μόνη επιχειρηματικού χαρακτήρα απασχόληση στη χώρα μας που έχει ατομικό αφορολόγητο. Μην το ξεχνάμε αυτό. Ο συνολικός φόρος που κλήθηκε να πληρώσει ο αγροτικός χώρος τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της ρύθμισης, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2016, ήταν μικρότερος της προηγούμενης χρονιάς και μάλιστα χωρίς τον υπολογισμό των επιστροφών».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε πως «έχω πει και το επαναλαμβάνω: ήταν ιστορική η ημέρα που θεσπίστηκε η εθνική σύνταξη για τον αγροτικό χώρο. Τη στιγμή που η αγροτική σύνταξη ως βοήθημα όδευε προς μηδενισμό, εντάξαμε και τους αγρότες στον ενιαίο φορέα, διασφαλίζοντάς τους την εθνική σύνταξη των 360 ευρώ και τα ασφάλιστρα που πληρώνει να λειτουργήσουν ανταποδοτικά για να πάρει την επιπλέον σύνταξη. Αυτή τη διαπραγμάτευση κάναμε εμείς κι αυτά διασφαλίσαμε για τους αγρότες».

Διαχείριση κοινοτικών ενισχύσεων

Μεταξύ των άλλων, ο Βαγγέλης Αποστόλου μίλησε και για τις επιδοτήσεις, αναφέροντας τα εξής:

«Εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων, νοικοκυρεύοντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες (ακόμα και από το 2008). Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα συγκεκριμένα 3,5 δισ. που παίρνουμε στον αγροτικό χώρο κάθε χρόνο προέρχονται από ένα ταμείο στο οποίο συμβάλλουν όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. και στη σχέση αυτή η χώρα μας είναι κερδισμένη, αφού για το ένα ευρώ που δίνει παίρνει πολλαπλάσια. Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μπορούμε να κουβεντιάζουμε μέρες και να διαφωνούμε. Όμως δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε σε ένα πράγμα: ότι είμαστε από τις χώρες με την υψηλότερη ανά στρέμμα κοινοτική ενίσχυση - 50 ευρώ εμείς, 26 ο μέσος όρος των υπολοίπων».

«Καμία παρέμβαση στις τιμές»

Σε ό,τι αφορά τις ανοιχτές τιμές των αγροτικών προϊόντων, που απασχολούν έντονα τους παραγωγούς, ο κ. Αποστόλου δήλωσε από την Καρδίτσα αδυναμία παρέμβασης.

Ο υπουργός παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος, αλλά υποστήριξε ότι η οικονομία της αγοράς "δένει τα χέρια" της κυβέρνησης, που προσπαθεί να πιέσει εμμέσως, αλλά να παρέμβει άμεσα δεν έχει τη δυνατότητα.

Και προέτρεψε τους παραγωγούς να συνεργαστούν μέσα από συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών για να μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση.

Εκείνο που η κυβέρνηση κάνει, είπε ο κ. Αποστόλου, και είναι πολύ σημαντικό, είναι «να νομοθετήσει για πληρωμή εντός εξήντα ημερών από την παράδοση του προϊόντος», με νομικές συνέπειες εφόσον αυτό δεν πραγματοποιηθεί.

Για ΕΛΓΑ

Αναφορικά με τον ΕΛΓΑ ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι με τις προσπάθειες που έγιναν και, παρά τα επιπλέον προβλήματα από την κλιματική αλλαγή, εκεί που ο ΕΛΓΑ πλήρωνε σε 12 και 13 μήνες τώρα αποζημιώνει σε 6-7 μήνες.

Και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ στον οργανισμό είναι η ανταποδοτικότητα και η αλληλεγγύη, και πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα εμπλοκής ιδιωτών, όπως και συμψηφισμού χρεών με αποζημιώσεις, γιατί τότε δε θα πλήρωνε κανένας.

Αναγραφή προέλευσης: «Πολύ μεγάλο ζήτημα, αλλά...»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αποστόλου για την αναγραφή της προέλευσης σε γάλα και κρέας, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες:

«Όλο αυτό ήταν και είναι μια απαίτηση. Διότι έχουμε τις εισαγωγές, θεμιτές ή αθέμιτες, που δημιούργησαν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό. Διέλυσαν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Άνοιξαν τους δρόμους και παράλληλα, για να κρατήσουν τις πωλήσεις τους, λένε ότι είναι και ελληνικά. Δηλαδή, διπλή ζημιά. Στην ουσία είναι ένα σύστημα που βεβηλώνει αυτόν τον παραγωγικό ιστό της χώρας...».

Ο Αλέκος Στεφανάκης λέει πως η σημερινή προσπάθεια γίνεται αργά. Διότι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. «Εμείς αντί να χρησιμοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για να αναπτύξουμε τον τόπο μας, τους χρησιμοποιήσαμε για να τον καταστρέψουμε»!

Καταλήγοντας, τονίζει: «Αυτό λοιπόν είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, φτάνει να απαιτήσουμε ως καταναλωτές απ' όλους τους εμπλεκόμενους τη σωστή σήμανση. Γιατί η σωστή σήμανση είναι νομική υποχρέωση. Και στα πλαίσια του αυτοελέγχου πρέπει κάθε επιχείρηση να το γράφει. Θα πρέπει εξάλλου να ενισχυθούν και οι αρμόδιες υπηρεσίες, που είναι αποδεκατισμένες και φορτωμένες με πάρα πολλές αρμοδιότητες».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια