default-image

Εθνική υπόθεση η ρύθμιση χρεών στους αγρότες

Κρήτη
Εθνική υπόθεση η ρύθμιση χρεών στους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα δάνεια των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών της χώρας πρέπει να ρυθμιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από ένα σύστημα που θα βρίσκεται κοντά στον εξαιρετικό νόμο του 2004 για τα πανωτόκια, ακόμα και αν υπάρχουν αντιρρήσεις από τους δανειστές.

Τη θέση αυτή εκφράζουν προς τη "Νέα Κρήτη" σήμερα εκπρόσωποι φορέων, που μιλούν για τα χρέη που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει να εμπαίζει τους δανειολήπτες, να μην προχωρήσει στην εκχώρηση των δανείων στα ξένα funds και να δώσει ιδιαίτερο βάρος στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος και μπορεί να στηρίξει και τους άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, αν απαλλαγεί από το βραχνά των πανωτοκιών των αγροτικών χρεών!

«Έχουν καταστεί αφερέγγυοι πολλοί αγρότες, γιατί είναι θύματα της οικονομικής κρίσης και όχι κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες», λέει για τους αγρότες, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης.

«Η οικονομική κρίση, δυστυχώς, έχει βλάψει μονομερώς και υπερβολικά τον πρωτογενή τομέα με διάφορους τρόπους. Ο ένας είναι η απώλεια του εισοδήματος με τη μείωση της ζήτησης των προϊόντων τους λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης του κοινού, και ο άλλος είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής»…

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τζανάκης συνεχίζει καλώντας την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι η αγροτική τάξη έχει χτυπηθεί υπερβολικά περισσότερο από την κρίση σε σχέση με τις άλλες τάξεις του πληθυσμού.

«Έτσι, χωρίς να φταίνε, έχουν καταστεί πολλοί από τους αγρότες αφερέγγυοι, λόγω της οικονομικής κρίσης. Υπό αυτή, λοιπόν, την έννοια, θα έπρεπε η Πολιτεία να τους βοηθήσει με διάφορες ρυθμίσεις ή άλλα πράγματα, τόσο στο κομμάτι που αφορά στην υποχρέωση απέναντι στις τράπεζες, όσο και προς τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους, ώστε να μπορέσει να κρατηθεί ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική παραγωγή της Ελλάδος σε ένα επίπεδο»...

Για τη νέα ρύθμιση που έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για τους αγρότες, ο Νίκος Τζανάκης απαντά: «Η ρύθμιση αυτή έχει θετικά στοιχεία, όμως θα πρέπει να υλοποιηθεί αλλά και να βελτιωθεί, ώστε να πιάσει μεγαλύτερες κατηγορίες αγροτών. Διότι, όταν βάζεις αυστηρά κριτήρια ένταξης στις ρυθμίσεις αυτές, πρακτικά συμπεριλαμβάνεται μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των αγροτών».

Ο νόμος για τα πανωτόκια

Τι γίνεται όμως με το νόμο για τα πανωτόκια; Αφού υπάρχει, γιατί να μην εφαρμοστεί; Ο Νίκος Τζανάκης εκφράζει το φόβο του ότι «όλες αυτές τις διατάξεις τις περιέστειλε η κυβέρνηση εξαιτίας των πιέσεων των δανειστών. Τώρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν όλα αυτά εξαιτίας των μνημονίων. Αλλά έστω, ας εφαρμοστεί ένα σύστημα που να είναι κοντά σ' εκείνον τον πολύ σωστό νόμο και την ευρεία ρύθμιση του 2004».

«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούν σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι των χρεών της ελληνικής κοινωνίας ζητά από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Όπως τονίζει στη "Νέα Κρήτη", «υπάρχει πρόβλημα ρευστού στην αγορά. Και μην ξεχνάμε ότι τόσο οι αγρότες όσο και όλος ο ελληνικός λαός καταχρεώθηκαν, σε εποχές στις οποίες ζούσαμε εκτός πραγματικότητας. Και έχουν και οι δανειολήπτες ένα μερίδιο ευθυνών, είναι όμως το μικρότερο σε σχέση με τις ευθύνες που είχαν για την κατάσταση αυτή η Πολιτεία και οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες γνώριζαν τι ακριβώς γινόταν. Εδώ και 15 χρόνια στηνόταν το παιχνίδι. Αλλά οι τράπεζες χρόνο με το χρόνο ανακάλυπταν και καινούργια προϊόντα προς τους πολίτες, όπως τα εορτοδάνεια, τα δάνεια για να πάμε διακοπές και οτιδήποτε άλλο. Άρα υπήρχε ένα σύστημα που προωθούσε αυτήν την κατάσταση».

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κατά τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, «σήμερα βλέπουμε να σιωπούν όλα τα κόμματα. Δηλαδή ακόμα και η Ν.Δ., που θέλει να πάρει την εξουσία, σιωπά. Δεν παίρνει πρωτοβουλία, ενώ πουλιούνται τα δάνεια σε ξένα funds. Και αυτό είναι τρομερά επικίνδυνο και για την οικονομία της χώρας και για την πολιτική ζωή του τόπου. Και μιλάει για την πολιτική ζωή του τόπου γιατί βλέπουμε ότι ο κόσμος που ήταν κομματικοποιημένος πολλά χρόνια, αλλά δεν ήταν πολιτικοποιημένος, βρίσκεται κάτω από μια εκμετάλλευση φασιστικών οργανώσεων, που όμως πάντοτε και αυτές υπηρετούσαν το κεφάλαιο».

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κυβέρνηση, «αυτό που κάνει είναι να κατεβάζει νομοσχέδια- "σαπουνόπερες" και η Ν.Δ. να πέφτει στην παγίδα της και να ασχολείται με αυτά, την ώρα που η ελληνική κοινωνία είναι κατεστραμμένη».

Καταλήγοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καλεί όλα τα κόμματα να βγουν μπροστά, με προτάσεις τέτοιες που θα ωφελήσουν την ίδια την οικονομία, τις τράπεζες, αλλά και τους δανειολήπτες.

«Την ώρα που πουλάνε το 3% του κάθε δανείου στα ξένα funds, γιατί να μην τα πουλήσουν με το ίδιο ποσοστό στους ίδιους τους δανειολήπτες, βοηθώντας έτσι να ξεχρεώσουν;».

Εύλογα ερωτήματα: «Παίζονται παιχνίδια πολλά και ύποπτα»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί όμως και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Το να γίνονταν ρυθμίσεις υπέρ του δανειολήπτη αλλά και υπέρ των τραπεζών θα ήταν κάτι θετικό. Αλλά εγώ δεν αντιλαμβάνομαι πώς είναι δυνατόν κάποιες τράπεζες να πουλάνε δάνεια στο 3-10% των δανείων, διαγράφοντας το υπόλοιπο ποσοστό, προς ξένα funds. Γιατί δεν κάνουν αντίστοιχα προς το δανειολήπτη το ίδιο; Τι παιχνίδια παίζονται πίσω από αυτές τις κινήσεις; Μιλάμε για ειδικά δάνεια, τα οποία δεν έχουν επισφάλειες. Αλλά ό,τι και να είναι, γιατί δε γίνεται η αντίστοιχη πρόταση προς τους δανειολήπτες;».

Στο ερώτημά μας αν ο συνδικαλιστής θεωρεί ότι βρίσκονται οι δανειολήπτες πίσω από αυτές τις κινήσεις, μας λέει χαρακτηριστικά:

«Πραγματικά δεν ξέρουμε τι κρύβεται από πίσω. Αν πρόκειται για εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Τι γίνεται με τους πλειστηριασμούς. Τι δάνεια πωλούνται, και όλα αυτά. Δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Εμείς δε λέμε για τους πονηρούς, γιατί υπάρχουν και οι πονηροί που ενώ έχουν δεν πληρώνουν. Αλλά ειδικά όταν μιλάμε για πρώτες κατοικίες ή το μικρομεσαίο, εκεί πρέπει να αλλάξει η πολιτική των τραπεζών και να δοθεί στους ανθρώπους αυτούς μια δεύτερη ευκαιρία».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News