Οικονομία

Eurogroup: Ολοταχώς προς Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Η Ελλάδα θα απουσιάζει από το προσκήνιο του σημερινού Eurogroup, όχι όμως και από το παρασκήνιο, καθώς οι όποιες ουσιαστικές εξελίξεις για την τρίτη αξιολόγηση θα δρομολογηθούν το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Η Ελλάδα θα απουσιάζει από το προσκήνιο του σημερινού Eurogroup, όχι όμως και από το παρασκήνιο, καθώς οι όποιες ουσιαστικές εξελίξεις για την τρίτη αξιολόγηση θα δρομολογηθούν το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, μετά τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παρ' όλα αυτά, η σημερινή συνεδρίαση της ευρωομάδας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς κυριαρχεί το θέμα της μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ESM, σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς και οι γενικότερες αλλαγές στην Ευρωζώνη, τις οποίες προωθεί κυρίως η Γαλλία, η οποία μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για τη δημιουργία του ΕΝΤ.

Η Γερμανία είναι καταρχάς σύμφωνη για τη δημιουργία του πανίσχυρου αυτού οργάνου και μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόκειται να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για τη σημαντική αυτή τομή, βεβαίως με την ευλογία της καγκελαρίου Μέρκελ.

Αν και οι όποιες αποφάσεις δε θα ληφθούν σήμερα, από τη στιγμή που η Μέρκελ δεν μπορεί να δεσμευτεί σε οτιδήποτε καθώς δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι ουσιαστικές συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, οι συζητήσεις αναμένεται να είναι ουσιαστικές.

Σημειωτέον ότι η παρουσία του Σόιμπλε τόσο στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όσο και στο αυριανό Ecofin θα είναι η τελευταία στις εν λόγω συνεδριάσεις, αφού ως γνωστόν εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών για να "μετακομίσει" στην προεδρία της Βουλής.

Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου έχει τη στήριξη της Μέρκελ, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε η καγκελάριος στην ομιλία της στο συνέδριο της κομματικής νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στη Δρέσδη.

Επανέλαβε, πάντως, την πάγια θέση της Γερμανίας, ότι δε θα συναινέσει στη λεγόμενη "κοινοτικοποίηση" χρεών. Τις προθέσεις Σόιμπλε, τις οποίες θα ξεδιπλώσει στους ομολόγους του στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας, αποκαλύπτει το περιοδικό "Der Spiegel" επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου.

Σύμφωνα με αυτό, το Βερολίνο από κοινού με το Παρίσι προτείνουν τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, προβλέποντας τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε επαπειλούμενη χρεωκοπία χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, μια πρόταση με την οποία φαίνεται δύσκολο να "συμφιλιωθεί" το Παρίσι.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκρίνει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα δρα προληπτικά σε περίπτωση που μια χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Αυτό όμως προϋποθέτει ότι το μελλοντικό Ταμείο θα ελέγχει την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, παραγκωνίζοντας την Κομισιόν. Πρακτικά σήμερα θα ξεκινήσει και επίσημα η συζήτηση για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, που συναντά έντονες αντιρρήσεις από τους Ελεύθερους Δημοκράτες, εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ.

Πρόθεση της Γαλλίας είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2018 να έχουν ληφθεί οι πρώτες αποφάσεις.

Σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει λεπτομερείς προτάσεις για τις αλλαγές στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα έχουν μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το θέμα αυτό και οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης.

Γ' αξιολόγηση: Για την Ελλάδα μετά τις 15 Οκτωβρίου

Σε σχέση με την Ελλάδα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες ότι οι Θεσμοί θα επιστρέψουν μετά από τη φθινοπωρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) - που θα γίνει από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον - όπου θα υπάρξουν και οι τελευταίες συνεννοήσεις των Ευρωπαίων με το Ταμείο.

Η τρίτη αξιολόγηση είναι λιγότερο δύσκολη από τη δεύτερη, ωστόσο και αυτή περιλαμβάνει μεγάλο όγκο προαπαιτούμενων, που σημαίνει πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιταχύνει τις εργασίες, εάν θέλει να κλείσει η διαδικασία πριν το τέλος του χρόνου, όπως επιθυμούν τόσο η Αθήνα, όσο και οι Βρυξέλλες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια