Οικονομία

Στενάζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Κάθε χρόνο και χειρότερη η οικονομική κατάσταση των αγροτών της Κρήτης - Η βαριά φορολογία και το κόστος παραγωγής τους "γονατίζει"

Κάθε χρόνο και χειρότερη η εισοδηματική κατάσταση των γεωργών και κτηνοτρόφων που βλέπουν τα πρώτης ποιότητας προϊόντα τους να διατίθενται σε ολοένα χαμηλότερες τιμές.

Την ίδια ώρα η φορολογία και το κόστος παραγωγής τούς δίνουν την χαριστική βολή, με τις επιδοτήσεις να βουλώνουν άρον άρον τις τρύπες και να φαντάζουν πια, ως φιλοδώρημα.

Στενάζουν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι του νησιού, αφού βλέπουν, ότι δεν αρκεί το εισόδημά τους για να τα βγάλουν πέρα ακόμα και αν στην πλειοψηφία τους στη Κρήτη ασχολούνται παράλληλα και με την ελαιοκαλλιέργεια και με την κτηνοτροφία.

Το κρητικό αιγοπρόβειο γάλα, παρά την ποιότητά του διατίθεται σε τιμές κάτω του ευρώ, ενώ το κρέας στα 4,5 ευρώ, σπάζοντας αρνητικά το φράγμα των 5 ευρώ μετά από χρόνια.

Τι κι αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πληρωμές άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ σε 9.546 δικαιούχους, η φορολογία και το κόστος παραγωγής, έχουν λυγίσει τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι το 2019 οι παραγωγοί θα λαμβάνουν τα ίδια ποσά, ενώ οι επαγγελματίες θα δουν να τούς πιστώνονται ελαφρώς μεγαλύτερα ποσά. Αργότερα όμως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια