default-image

Γερμανοί ψηφίζουν Κρήτη και το φθινόπωρο

Οικονομία
Γερμανοί ψηφίζουν Κρήτη και το φθινόπωρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 3 εκατομμύρια είναι οι Γερμανοί τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, με την Κρήτη να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος. Οι Γερμανοί επισκέπτες σε όλη την ιστορία του ελληνικού τουρισμού, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70, αποτελούν μαζί με τους Άγγλους τους βασικούς πυλώνες στήριξης της τουριστικής μας βιομηχανίας.

Είναι πλέον κατοχυρωμένη η φράση πολλών φορέων και του κρητικού τουρισμού, πως όσο μεγάλη και αν είναι η αύξηση των αφίξεων από άλλες τουριστικές αγορές, αν δεν έρθουν Γερμανοί και Άγγλοι, τίποτα ουσιαστικό δεν μπορεί να γίνει. Στην Κρήτη, μάλιστα, εδώ και πάνω από 20 χρόνια οι Γερμανοί τουρίστες είναι πρώτοι σε αφίξεις και ακολουθούν με σταθερή διαφορά οι Βρετανοί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, ακόμα και το δύσκολο καλοκαίρι του 2015, οι Γερμανοί τουρίστες, στη σκιά των capital controls, έκοψαν πρώτοι το νήμα της επισκεψιμότητας στο νησί μας. Μάλιστα, όσον αφορά στην Κρήτη, οι Γερμανοί τουρίστες έχουν και το μεγαλύτερο δίκτυο επαναλαμβανόμενων τουριστών, που μόνο για το νησί μας ξεπερνά τις 300 χιλιάδες.

Δηλαδή οι συγκεκριμένοι τουρίστες έρχονται για πολλά χρόνια και τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο διακοπές στο νησί μας.

Δεύτερη αγαπημένη

Δημοφιλέστερος προορισμός το φθινόπωρο εξακολουθεί να είναι, όπως και το καλοκαίρι, η Ισπανία για τους Γερμανούς τουρίστες. Δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός των Γερμανών γι' αυτό το φθινόπωρο είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία κρατήσεων που δημοσιοποίησε η TUI. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δημοφιλέστερος προορισμός το φθινόπωρο εξακολουθεί να είναι, όπως και το καλοκαίρι, η Ισπανία, με μέση διάρκεια διακοπών τις 9 ημέρες. Μαγιόρκα, Φουερτεβεντούρα και Γκραν Κανάρια είναι οι δημοφιλέστεροι ισπανικοί προορισμοί.

Μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Γερμανία, με μέσο όρο διακοπών τις 3 ημέρες. Στην 4η θέση βρέθηκε η Τουρκία, βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση της σε σχέση με τη ζήτηση που καταγράφηκε το καλοκαίρι. Επίσης, η Αίγυπτος διπλασίασε τους Γερμανούς επισκέπτες της σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Δημοφιλέστερος μακρινός προορισμός είναι οι ΗΠΑ, στην 5η θέση, και η Ταϊλάνδη στην 9η. Κατά 18% αυξήθηκαν το φετινό φθινόπωρο οι Γερμανοί τουρίστες που επιλέγουν την Κρήτη ως προορισμό των διακοπών τους, σε σχέση με τον αντίστοιχο Σεπτέμβριο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία και δημοσιεύματα ξένου Τύπου. Η Αγγλία και η Ρωσία είναι οι αμέσως επόμενες χώρες που επιλέγουν την Κρήτη, με τους τουρίστες από τις τρεις αυτές χώρες να αποτελούν ουσιαστικά και την πλειοψηφία των επαναλαμβανόμενων τουριστών.

Γερμανία, Αγγλία, Ρωσία: το τρίπτυχο των χωρών που επιλέγουν Κρήτη για τις διακοπές τους και αποτελούν ουσιαστικά την πλειοψηφία των επαναλαμβανόμενων τουριστών του νησιού. Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι αφίξεις τουριστών τη φετινή χρονιά θα ανέλθουν στα 30 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το τουριστικό "θαύμα" του Οκτωβρίου

Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τις αφίξεις στο νησί μας και τον Οκτώβριο, που αγγίζει επίπεδα καλοκαιριού, με πολλά ξενοδοχεία μέχρι και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου να αγγίζουν πληρότητες που ξεπερνούν το 60%, ποσοστό εντυπωσιακό γι' αυτήν την περίοδο. Μάλιστα, οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι η αύξηση στις αφίξεις του Απριλίου, του Μαΐου και του Οκτωβρίου, αλλά και η ουσιαστική επιμήκυνση το Νοέμβριο είναι τα στοιχεία που θα απογειώσουν ακόμα περισσότερο τους δείκτες της φετινής τουριστικής περιόδου.

Αυτή την εποχή στην Κρήτη η πλειοψηφία των τουριστών μας είναι επαναλαμβανόμενοι και πρόκειται κυρίως για ζευγάρια, αλλά και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες μέρες η κίνηση στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων αγγίζει αριθμητικά επίπεδα Ιουνίου αλλά και Ιουλίου, αποτυπώνοντας τη δυναμική της φετινής τουριστικής χρονιάς.

Το top 10 των φθινοπωρινών προορισμών των Γερμανών

1. Ισπανία

2. Ελλάδα

3. Γερμανία

4. Τουρκία

5. ΗΠΑ

6. Ιταλία

7. Αίγυπτος

8. Πορτογαλία

9. Ταϊλάνδη

10. Αυστρία

Οι αφίξεις το φθινόπωρο στην Κρήτη

1. Γερμανοί

2. Βρετανοί

3. Γάλλοι

4. Αυστριακοί

5. Ολλανδοί

6. Ρώσοι

7. Σκανδιναβοί

8. Βέλγοι

9. Ελβετοί

10. Πολωνοί

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News